Βουλή: με Τροπολογία δόθηκε νέα παράταση στους συμβασιούχους – covid, σε Δήμους και Περιφέρειες – νόμος 4915/2022

ΥΠΕΣ
Μοιραστείτε το:

Ποιοι μένουν εκτός (νόμος 4915/2022)

Παρατείνονται μεν οι συμβάσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν σε Δήμους και Περιφέρειες για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν λόγω πανδημίας, αποτρέπεται δε η συμπλήρωση 24μηνου. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, οι συμβάσεις-covid δύνανται να παραταθούν μέχρι 31 Μαΐου 2022, υπό τον όρο η συνολική διάρκεια τους να μην υπερβαίνει «το ανώτατο χρονικό διάστημα των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών».

Αυτό σημαίνει ότι από τους 3.000 συμβασιούχους-covid ένας -μεγάλος σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζόμενους- αριθμός τους δεν θα μπορεί να παραμείνει στην εργασία του μέχρι το τέλος του Μαΐου και η σύμβασή του θα λήξει νωρίτερα, όταν συμπληρώσει 24 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής πρόσληψής του. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι συμβάσεις επρόκειτο να λήξουν στις 31 Μαρτίου.

Η απόφαση για την παράταση των συμβάσεων θα ληφθεί από την οικονομική επιτροπή του οικείου ΟΤΑ. Άλλη μία προϋπόθεση για την παράταση είναι -σύμφωνα με την τροπολογία- να υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις στον προϋπολογισμό για την μισθοδοσία των συμβασιούχων-covid. Εάν δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί η απαιτούμενη πίστωση, «με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη, μετά την παράταση, συνεδρίασή του».

Τι είχε προηγηθεί…

Στη δέσμευση ότι θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση, έως και τις 31 Μαΐου του 2022, στις συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) Αυτοδιοίκησης που προσλήφθηκαν στις Περιφέρειες και στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, προχώρησε ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας (19/3) της ΕΝΠΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς.

Στην ανάγκη παραμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων στις Περιφέρειες εστίασε νωρίτερα κατά την εισήγηση του για θέματα προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση Β. Βαθμού κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα το διάστημα της υγειονομικής κρίσης.

Με αφορμή τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για τη νέα δίμηνη παράταση των συμβάσεων ο κ. Πατούλης σχολίασε τα εξής:

«Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού για ακόμα 2 μήνες, είναι πολύ θετική, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες μας, εξαιτίας κυρίως της υγειονομικής κρίσης. Ως Περιφέρεια Αττικής και αναγνωρίζοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν στη λειτουργία μας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την παραμονή τους στις υπηρεσίες μας, καθώς αυτή συμβάλλει στην καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged