Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού: 8.582.140 ευρώ για την ανάπλαση παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού & του Εμπορικού Κέντρου

Δήμοι Διαγωνισμοί
Μοιραστείτε το:

Στην Ανάπλαση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού & Αναβάθμιση Εμπορικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων, εκτιμώμενης αξίας του έργου  6.921.080,65 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 %), που θα με α) τις διατάξεις του ν. 4412/2  προχωρά μέσω ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού… (για να δείτε την διακήρυξη  του διαγωνισμού κάντε κλικ εδώ).  

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην διακήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα και βρίσκετε στο Διαύγεια του Δήμου, τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου είναι:

Στόχος του έργου είναι στην έκταση 56.000μ², δημιουργία χώρων ενιαίου σχεδιασμού, με έμφαση στις παροχές, την αναψυχή την άθληση την εκπαίδευση και την κοινωνικοποιημένη εργασία στο φυσικό περιβάλλον πρωτευόντως ατόμων παραγωγικής ηλικίας και παιδιών και εφήβων και η δημιουργία Υπερτοπικού κέντρου με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και προσανατολισμό στις σύγχρονες μορφές εργασίας και εκπαίδευσης, επαφή με την φύση (πχ. υπαίθρια διδασκαλία, έξυπνα παγκάκια), και παροχή σύγχρονων μορφών άθλησης (πχ πίστες skate, αναρρίχησης) και δημιουργικού παιχνιδιού (πχ μοντελισμός).

Στόχος της ανάπλασης να δημιουργηθεί σε συνέχεια με το εμπορικό διοικητικό κέντρο του Δήμου, ένα Πάρκο Πόλης με προσανατολισμό στην εκπαίδευση και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Από τον σχεδιασμό του το πάρκο προβλέπεται για λόγους προστασίας του και ασφαλείας να είναι περιφραγμένο, με διακριτική περίφραξη, στο μεγαλύτερο μήκος της ενσωματωμένη στην περιμετρική φύτευση. Προβλέπονται 2 κεντρικές φυλασσόμενες είσοδοι (νότια και βόρια) και 5 περιμετρικές πύλες που θα κλείνουν σε ωράριο που θα αποφασιστεί από την διαχείριση του πάρκου

Περιμετρικά του πάρκου και εντός των ορίων του, προβλέπεται η διαμόρφωση 4 οργανωμένων χώρων στάθμευσης, χωρητικότητας περίπου 270 αυτοκινήτων. Το δάπεδο θα είναι άσφαλτος, βαμμένη με ειδική βιοκλιματική βαφή με την τεχνολογία των «ψυχρών υλικών και στις νησίδες διευθέτησης των θέσεων θα τοποθετηθεί κατάλληλη φύτευση σκιασμού. Προβλέπεται σε κάθε οργανωμένο χώρο στάθμευσης η τοποθέτηση διακεκριμένων σημείων φόρτισης αυτοκινήτων.

Η ανάπλαση, αναλυτικότερα περιλαμβάνει: Χώρος 56.000μ², πρώην αμαξοστασίου του ΟΣΕ προς δημιουργία Πάρκου Πόλης Εσωτερικές διαδρομές διαφορετικών ειδών

Α. Ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης, πλάτους 2.00μ. Συνολικής επιφάνειας 2,200μ² Με κατασκευή υποστρώματος ανάλογης με τα στάδια Βιομηχανικών δαπέδων, επι ελαφρώς οπλισμένου σκυροδέματος και κατόπιν βαφή και σήμανση με ειδικό ψυχροπλαστικό χρώμα βαφής ποδηλατοδρόμων, σύμφωνα με τις προδιάγραφες του κατασκευαστικού οίκου και της αποδοχής της επιβλέπουσας υπηρεσίας

Β. Δίκτυο διαδρομών άθλησης, (jogging) , περιπάτου, κοινωνικής επαφής. Διάστρωση με καλά πατημένο χώμα, οριοθετημένο με ξύλινα στοιχεία όπου κριθεί απαραίτητο στις παρειές τους. Συνολική επιφάνεια 2.200 μ²

Γ. Τρεις προσπελάσεις σε διαδρόμους πλάτους 3.00μ επιφανείας σκυροδέματος για κίνηση απορριμματοφόρων, ασθενοφόρων και οχημάτων ανάγκης και διαχείρισης του χώρου. Συνολική επιφάνεια 450μ²

Δ. Δίκτυο εσωτερικών διαδρόμων χωμάτινων, εντός φυτεμένων περιοχών που φιλοξενούν «έξυπνα παγκάκια», παρέχοντας δυνατότητες εργασίας κοντά στην φύση, μέσα σε έναν οργανωμένο κοινωνικό χώρο και πλησίον πολλαπλών δυνατοτήτων άθλησης και ψυχαγωγίας

Ε. Ειδικά στην Νότια πλευρά, η περιοχή του δικτύου των χωμάτινων διαδρομών οριοθετημένων σε συγκεκριμένο χώρο, προβλέπεται να απευθύνεται στην ηλικία των μικρότερων παιδιών. Στον χώρο αυτό, οργανωμένα, υπαίθρια και σε μικρά υπόστεγα ή κτίσματα ελαφράς οικολογικής δόμησης θα παρέχονται στα μικρότερα παιδιά εκπαιδευτικές δραστηριότητες – δημιουργικό παιχνίδι – επικεντρωμένο στην εισαγωγή της έννοιας και των δυνατοτήτων του Μοντελισμού.

ΣΤ. Στην Βορεινή πλευρά του πάρκου, παράλληλα με την – βασική – διαδρομή περιπάτου- άθλησης προβλέπεται η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ενηλίκων, ώστε να δίνεται το ερέθισμα που θα φέρει περισσότερους χρήστες κοντά στο πνεύμα της άθλησης και της σωματικής ευεξίας.

Στο χώρο προβλέπεται η κατασκευή αμφιθεάτρου 400 θέσεων συνολικής επιφανείας (με την σκηνή) 1700μ² (περιλαμβανομένου του χώρου πλατείας, σκηνής και τις διαμορφώσεις εισόδου). Στον σχεδιασμό του θεάτρου βαρύνοντα ρόλο προδιαγράφεται ότι θα έχει η ενσωμάτωση του στο φυσικό περιβάλλον. Οι κερκίδες προδιαγράφεται ότι θα διαμορφωθούν με ήπιες χαράξεις επι εδάφους, θα είναι οριοθετημένες ως προς το «ρίχτι» τους με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ η επιφάνεια, εκτός από τις θέσεις θεατών θα είναι φυτεμένες με χαμηλή βλάστηση.

Σε γειτνίαση με το αμφιθέατρο θα χωροθετηθεί αναψυκτήριο με χώρους υγιεινής, ύψους 3.50μ, το οποίο θα υποστηρίζει και τις παραστάσεις- εκδηλώσεις του θεάτρου, συνολικήσ επιφάνειασ 150μ². Το κτίσμα θα είναι ελαφράς κατασκευής μεταλλικού ή ξύλινου σκελετού και επικαλύψεων τσιμεντοσανίδων, ξύλινων πανέλων και τζαμαριών.

Η θέση του κτίσματος είναι σε περιοχή που το επιτρέπουν οι υφιστάμενες χρήσεις γης. Μπροστά από το αναψυκτήριο θα οργανωθεί ο υπαίθριος χώρος του που θα παίζει και τον ρόλο της πλατείας του θεάτρου. Το δάπεδο θα έχει επικάλυψη τσιμενοκυβόλιθους, κατασκευασμένους με την τεχνολογία των ψυχρών υλικών, οριοθετημένους με φιλέτα «κτυπητό» μπετόν.

Στην περιοχή στον σχεδιασμό της Οριστικής μελέτης θα προβλεφθούν βιοκλιματικά στοιχεία δροσισμού, συνολικής επιφάνειας 1.200μ². Στον παραπάνω χώρο, θα αυλίζεται αίθουσα επιφανείας 220μ², ύψους 3.00μ, όπου χωροθετούνται αίθουσες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μοντελισμού για εφήβους. Το κτίσματα θα είναι ελαφράς κατασκευής μεταλλικού ή ξύλινου σκελετού και επικαλύψεων τσιμεντοσανίδων, ξύλινων πανέλων και τζαμαριών. Η θέση του κτίσματος είναι σε περιοχή που το επιτρέπουν οι υφιστάμενες χρήσεις γης.

Πλησίον των παραπάνω χώρων και σε συσχετισμό με το αναψυκτήριο και την «πλατεία θεάτρου» χωροθετείται υπαίθριος κινηματογράφος για παραστάσεις και εκπαιδευτικές προβολές. Και για τον σχεδιασμό αυτού του χώρου βασικό στοιχείο είναι η ενσωμάτωση του στο φυσικό περιβάλλον και η ελάχιστη αλλοίωση του φυσικού εδάφους, με επιφάνεια χώρου: 800μ².

Στα πλαίσια προσέλκυσης της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας των εφήβων στον χώρο του πάρκου, χωροθετείται στην Βόρεια πλευρά οργανωμένος χώρος με πίστες skate, διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Καθώς και πίστες αναρριχητικών πεδίων. Οι πίστες θα σχεδιαστούν (και) με βάση υποδείξεις κατασκευαστών και αθλητών με εμπειρία στα συγκεκριμένα πεδία. Θα χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένα στοιχεία, μελετημένα για την συγκεκριμένη χρήση. Επιφάνεια χώρων συνολικά: 2.200μ².

Στο κέντρο του χώρου, χωροθετούνται 2 γήπεδα Τένις και 2 Padel, Η επιφάνεια των γηπέδων προδιαγράφεται «χωμάτινη», κατασκευασμένη με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για «χωμάτινα γήπεδα τένις». Ο χώρος προβλέπεται να έχει κερκίδες περίπου 700 θεατών, συνολικού μήκους 70 μέτρων και 7 επιπέδων. Οι κερκίδες θα έχουν μεταλλικό σκελετό, επιφάνεια καθίσματος και κίνησης ξύλινη. Στον σχεδιασμό της Οριστικής μελέτης προδιαγράφεται ότι η αισθητική του σχεδιασμού θα παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια της κατασκευής και ενσωμάτωση με το φυσικό τοπίο.

Πλησίον των γηπέδων χωροθετείται ο διαμπερής διάδρομος διέλευσης αυτοκινήτου ανάγκης και δημιουργείται πλάτωμα επιφανείας περίπου 250μ², αναμονής και ελιγμών ασθενοφόρου, πυροσβεστικής κα.

Επιφάνεια γηπέδων συνολική, με περιβάλλοντα χώρο τους: 3.200μ²,  Επιφάνεια κερκίδων συνολική 700μ², επιφάνεια αποδυτηρίων 80μ² και επιφάνεια wc κοινού 50μ².

Τα κτίσματα θα είναι ελαφράς κατασκευής μεταλλικού σκελετού και επικαλύψεων τσιμεντοσανίδων. Το κτήριο επιφάνειας περίπου 120,00μ², με δυνατότητα επέκτασης, θα λειτουργήσει σαν αναψυκτήριο και χώρος “workcafeé”, εξοπλισμένο με όλες τις επιθυμητές παροχές για εξ αποστάσεως εργασία. Οι ίδιες εξυπηρετήσεις θα παρέχονται και στον υπαίθριο χώρο του, επιφανείας περίπου 800,00μ², ο οποίος θα μελετηθεί ως προς τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του, με στοιχεία δροσισμού, σκιασμού και στοχευμένης φύτευσης ώστε να παρέχει την μέγιστη θερμική άνεση στους επισκέπτες. Το δάπεδο θα έχει επικάλυψη τσιμενοκυβόλιθους, κατασκευασμένους με την τεχνολογία των ψυχρών υλικών, οριοθετημένους με φιλέτα φιλέτα κτυπητού μπετόν.

Στα πλαίσια προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και παροχής ευκαιριών σε παραγωγούς και εμπόρους της περιοχής, χωροθετούνται πλησίον των βασικών διαδρομών περιπάτου 2 οργανωμένες υπαίθριες αγορές. Μία για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και μία για προϊόντα εμπορίου. ΟΙ πάγκοι των αγορών θα στεγάζονται με ενιαίας  μορφής στέγαστρα, ενώ το δάπεδο των χώρων επιφάνειας 380,00μ² και 560,00μ² ήτο σύνολο 940μ² περίπου, θα είναι διαστρωμένο με χαλίκι, οριοθετημένο στις απολήξεις.

Κεντρική πλατεία της Δ.Ε. Αγίων Αναργύρων και Περιμετρικοί πεζόδρομοι

Η κεντρική πλατεία της Δ.Ε. Αγίων Αναργύρων. Προβλέπεται η ανακατασκευή της, με βάση το συνυποβαλλόμενο σχέδιο Προμελέτης. Ο σχεδιασμός, έχει γίνει με βάση:

Α. τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την παροχή θερμικής άνεσης στους χρήστες

Β. την παροχή κεντρικού ενιαίου χώρου πλατείας, ικανού να φιλοξενήσει εκδηλώσεις του Δήμου

Γ. την επιδίωξη οργάνωσης, εμπλουτισμού, αλλά και διατήρησης της υπάρχουσας- εγκλιματισμένης – φύτευσης

Δ. την χρήση υλικών δαπεδόστρωσης υψηλής αντοχής και αξίας, που ταυτόχρονα θα προφυλάσσουν τους χρήστες (αντιολισθηρότητα)

Στον σχεδιασμό, διατηρήθηκαν οι οριογραμμές κρασπέδων προς τους βασικούς άξονες, ενώ προτείνεται η διαμόρφωση με αισθητική πεζοδρόμου της λεωφόρου Δημοκρατίας, στο τμήμα προβολής της πλατείας με το απέναντι της οικοδομικό τετράγωνο που συγκεντρώνει λειτουργίες αναψυχής – εστίασης.

Το πλάτος του δρόμου θα περιοριστεί στα 3.00μ. (ικανό για διέλευση οχημάτων ανάγκης και τροφοδοσίας) και θα διαστρωθεί με τσιμεντοκυβόλιθοθους κατασκευασμένους με την τεχνολογία των ψυχρών υλικών.

Η δαπεδόστρωση προτείνεται με μάρμαρα υπόλευκα και γκρι, χτενιστά, σε διάφορα μεγέθη. Φιλέτα μαρμάρων θα τοποθετηθούν ώστε να δίνουν τις κατευθύνσεις των βασικών χαράξεων του χώρου.

Σε όλη την επιφάνεια της ανάπλασης θα κατασκευαστεί λωρίδα όδευσης ατόμων μειωμένης όρασης καθώς και στις απολήξεις τους ράμπες προσαρμογής υψομετρικών διαφορών. Υδάτινο στοιχείο δροσισμού, μεγάλου μήκους και περιορισμένου πλάτους προτείνεται να διατρέχει τμήμα του εσωτερικού χώρου. Τέλος θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός τεχνικών προδιαγραφών υψηλής αντοχής και αντιβανδαλιστικών. Προβλέπεται η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.

Ειδικά για τον φωτισμό στην Οριστική μελέτη θα προταθούν διάφορα είδη φωτισμού, που θα εξασφαλίζουν οπτική άνεση, παροχή αισθήματος ασφάλειας στους διερχόμενους και θα είναι μικρής ενεργειακής κατανάλωσης. Προβλέπεται να μελετηθεί η δυνατότητα εορταστικού φωτισμού, καθώς και η ενσωμάτωση την κατάλληλων παροχών για εορτασμούς και άλλες εκδηλώσεις του Δήμου.

Oι πεζόδρομοι Τριπόλεως σε μήκος 135,00μέτρων περίπου, Δραγατσανίου σε μήκος 55,00μ περίπου, Καφαντάρη σε μήκος 50,00 μέτρων περίπου και Αφροδίτης σε μήκος 45,00μέτρων περίπου, στο τμήμα τους από την λεωφόρο Φυλής έως τα όρια του Πάρκου, θα αναπλαστούν, με στόχο να συνάδουν με την ανάπλαση και να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο υψηλής αισθητικής.

Η επιφάνεια τους θα διαστρωθεί με τσιμεντοκυβόλιθοθους κατασκευασμένους με την τεχνολογία των ψυχρών υλικών, εγκιβωτισμένους περιμετρικά και με ανά αποστάσεις διακοπές με επιφάνειες διαφόρων μεγεθών φιλέτα κτυπητού μπετόν.

Σε όλους τους πεζόδρομους θα κατασκευαστεί λωρίδα όδευσης ατόμων μειωμένης όρασης καθώς και στις απολήξεις τους ράμπες προσαρμογής υψομετρικών διαφορών.

Θα οργανωθούν χώροι φύτευσης με μέριμνα να αξιοποιηθεί η οποιαδήποτε υπάρχουσα αξιόλογη εγκλιματισμένη βλάστηση. Οι χώροι φύτευσης, ο αστικός εξοπλισμός οι φωτιστικοί ιστοί και οποιοδήποτε στοιχείο προταθεί στην Οριστική μελέτη Εφαρμογής θα τοποθετηθεί λαμβάνοντας αυστηρά υπ’ οψιν την υφιστάμενη κατάσταση των παράπλευρων κτισμάτων. (εισόδους, σκαλιά παράθυρα κλπ., πχ αποφυγή τοποθέτησης φωτιστικού ιστού μπροστά από παράθυρο κατοικίας).

Η χάραξη της δαπεδόστρωσης ακολουθεί την λογική χωροθέτησης λωρίδων κτυπητού μπετόν πλευρικά, ώστε να παραλάβουν τις όποιες ιδιαιτερότητες των παρακείμενων κτισμάτων, και τοποθέτηση των επιφανειών φύτευσης επίσης πλευρικά, (μετά την προαναφερθείσα ζώνη, με στόχο την ελαχιστοποίηση από τον σχεδιασμό της δυνατότητας στάθμευσης επι του πεζοδρόμου, με τρόπο ώστε να παρέχεται διάδρομος πλάτους κατ’ ελάχιστον 3.00μέτρων όδευσης αυτοκινήτου ανάγκης. Θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι) Στις περιπτώσεις συλλεκτήριων κάδων απορριμμάτων, αυτοί προδιαγράφονται βυθιζόμενοι

Οι πεζόδρομοι: προέκταση της Τριπόλεως μετά την οδό Αγίων Αναργύρων, από την πλευρά της κεντρικής πλατείας, σε μήκος 220μ περίπου και μέσου πλάτους 3.00μέτρα, και ο κάθετος πεζόδρομος Πεισιστράτους, μήκους περίπου 40μέτρων, η ανάπλαση τους προδιαγράφεται με την αντίστοιχη λογική των προαναφερθέντων πεζόδρομων.

Διαφοροποίηση για τον πεζόδρομο Πεισιστράτους, που προδιαγράφεται ζώνη φύτευσης, καθιστικών και διαδρόμων διέλευσης προς τα συνοδευτικά πλευρικά κτίσματα του Ιερού Ναού. Οι δύο επόμενοι μικρότεροι πεζόδρομοι που συνορεύουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις μήκους 90μέτρων περίπου και μέσου πλάτους 2.80μέτρων, προδιαγράφεται να διαστρωθούν με τσιμενοκυβόλιθους, εγκιβωτισμένους σε επιφάνειες και φιλέτα κτυπητού μπετόν. Δεν προβλέπεται λωρίδα όδευσης ατόμων μειωμένης όρασης, ούτε οργανωμένες περιοχές φύτευσης.

Τέλος για λόγους αισθητικής αναβάθμισης του συνόλου, και της αντιληπτικής εικόνας του κεντρικού ιστού – εμπορικού κέντρου του Δήμου, το οποίο καταλήγει σε χώρο πράσινου (πευκώνας), προδιαγράφεται η αποκατάσταση και ο επανασχεδιασμός του δαπέδου και των 3 βαθμίδων μπροστά από το Ηρώον.

Η διάστρωση του χώρου θα γίνει με πλάκες μαρμάρων υπόλευκων, Καβαλάς ή Αγρινίου χτενιστό. Πάχους 2 εκατοστών επί σταθερής και αποκατεστημένης υπόβασης για την διάστρωση του επιπέδου και 3 εκατοστών για την διαμόρφωση των πατημάτων των σκαλιών.

Εντός των ορίων της ανάπλασης και σε απόλυτο λειτουργικό συσχετισμό με το προφίλ και τους στόχους της ανάπλασης, βρίσκονται 2 γήπεδα Μπάσκετ και Τένις.

Νίκος Παρίκος – Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged