Ευρώπη: Χρηματοδοτήσεις €1,7 δισ. για την καινοτομία το 2022 – άνω των €15 εκατ. ανά σχέδιο

Τεχνολογικά
Μοιραστείτε το:

Χρηματοδοτήσεις €1,7 δισ. θα παράσχει το 2022 η Ευρώπη για την ενίσχυση τεχνολογικών καινοτομιών σε τομείς αιχμής, όπως η κβαντική υπολογιστική. Πρόκειται για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) για το 2022 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια χρηματοδότηση προς καινοτόμους επιχειρηματίες και ερευνητές, που έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Την ενίσχυση τεχνολογικών καινοτομιών σε τομείς αιχμής, όπως η κβαντική υπολογιστική επιδιώκει η Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟι φετινές χρηματοδοτήσεις του ΕΣΚ θα διατεθούν σε δημιουργούς ρηξικέλευθης καινοτομίας με σκοπό να επεκταθούν και να δημιουργήσουν νέες αγορές. Μάλιστα, φέτος το πρόγραμμα εργασίας του ΕΣΚ περιλαμβάνει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, όπως αυτή για την ανάδειξη scale up εταιρειών στον χώρο του deep tech.

Η νέα πρωτοβουλία  αποσκοπεί στον εντοπισμό 100 υποσχόμενων επιχειρήσεων υπερ-προηγμένης τεχνολογίας στην Ε.Ε., οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταστούν “επιχειρήσεις – μονόκεροι” (με αποτίμηση άνω του €1 δισ.). Θυμίζουμε ότι από το 2018, το ΕΣΚ έχει ενισχύσει πάνω από 2.600 μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, 4 εταιρείες – μονόκερους και πάνω από 90 εταιρείες – κένταυρους.

“Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προς την επίτευξη της φιλοδοξίας μας να καταστεί το ΕΣΚ το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής επιχειρήσεων – μονόκερων στην Ευρώπη”, σχολίασε σχετικά η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Να σημειωθεί ότι συνολικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό άνω των €10 δισ. για την περίοδο 2021-2027.

Επενδύσεις άνω των €15 εκατ. ανά σχέδιο

Στο μεταξύ, το τρέχον έτος το χρηματοδοτικό μέσο “Accelerator” του ΕΣΚ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τεχνολογίες στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση για επενδύσεις του ΕΣΚ ύψους άνω των €15 εκατ.

Το ΕΣΚ καταβάλλει προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών του προς όφελος των αιτούντων. Για παράδειγμα, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΚ λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, θα λαμβάνουν αυτόματα τη σφραγίδα αριστείας. Αυτή θα μπορούσε να τις βοηθήσει να λάβουν χρηματοδότηση από άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε., όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, τα ταμεία ανάκαμψης ή άλλες πηγές.

Επιπλέον, το 2022, θα ανοίγουν συχνότερα οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων για τον μηχανισμό του ΕΣΚ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης (EIC Transition) και το μέσο Accelerator του ΕΣΚ. Όσον αφορά τον μηχανισμό του ΕΣΚ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, θα θεσπιστεί συνεχής διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Επιπλέον, τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του μέσου Accelerator του ΕΣΚ θα είναι σε θέση να περιγράψουν και να παρουσιάσουν τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στη νέα αίτηση τους.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged