Η Ελλάδα στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη – αναβάθμιση της πανεπιστημιακής κοινότητας μας

Εκδηλώσεις
Μοιραστείτε το:

Περισσότερες ευκαιρίες για όλους, αναβάθμιση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

30 κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια επισκέφθηκαν τη χώρα μας, η οποία αναδεικνύεται σε παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Φάρο, τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών όσο και για τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα σε Ελλάδα και Αμερική στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων μας, προς όφελος φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών.

————————

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, της Αν. Υπουργού Παιδείας ΗΠΑ Lee Satterfield.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Fulbright, έλαβε χώρα στην εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

——————–

Όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ όλους. Υφυπουργέ κα Satterfield, Πρέσβη κ. Tsounis, Πρόεδρε κ. Goodman, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Και μπορώ πραγματικά να αισθανθώ τον ενθουσιασμό στην αίθουσα γι’ αυτό που έχει αρχίσει ήδη να αποτελεί μία εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ελληνικών πανεπιστημίων.

Άλλαξα το πρόγραμμά μου, καθυστέρησα την αναχώρησή μου για τη Σύνοδο COP27, προκειμένου να είμαι μαζί σας σήμερα για να μοιραστώ μερικά απλά λόγια για το πόσο ενθουσιασμένος είμαι για αυτή τη συνεργασία και για το πόσο αφοσιωμένοι είμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας ανοίγονται στον κόσμο και είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Είχα το προνόμιο να σπουδάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την Υπουργό Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Πολύ περισσότερες θα συνομολοηθούν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διότι πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πιστεύω ότι η Υπουργός Κεραμέως εξήγησε πολύ εύγλωττα τους λόγους για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτυχθούν τέτοιου είδους συνεργασίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα των τελευταίων τριάμισι ετών έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Πολλοί από εσάς έχετε συνδέσει την Ελλάδα με μία χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κρίση. Και ήταν δικαιολογημένο που κάνατε κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα μας πραγματικά αντιμετώπισε δυσκολίες την τελευταία δεκαετία.

Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015.

Είναι μια χώρα (που βρίσκεται) στο σωστό δρόμο, μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές και φοιτητές μας, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, φροντίσαμε δια νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όχι μόνο λόγω του υπέροχου καιρού, της ποιότητας ζωής -είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς θα θέλατε να περάσετε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όπως θα ήθελαν και οι φοιτητές, το διδακτικό ή το ερευνητικό προσωπικό σας. Όχι μόνο λόγω της κλασικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής. Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς. Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.

Και είμαι βέβαιος πως πολλά καλά θα προκύψουν από αυτό τη συνεργασία. Από την πλευρά μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προαγωγή τέτοιων συμπράξεων, ανάμεσα σε δυο χώρες με πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς.

Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από το προνόμιο που είχα να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου τον περασμένο Μάιο. Ήταν μία ευκαιρία για εμένα να γιορτάσουμε το κοινό μονοπάτι των δύο δημοκρατιών μας που ακμάζουν, που στάθηκαν η μία στο πλευρό της άλλης σε πολύ δύσκολες στιγμές τους τελευταίους δύο αιώνες. Και πιστεύω πως η συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ Πρέσβη, Αγαπητέ Γιώργο, προς την περαιτέρω περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Εύχομαι σε όλους μία πολύ παραγωγική εβδομάδα. Σας ζητώ να εξερευνήσετε το εύρος ταλέντου και δημιουργικότητας που υπάρχει στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Όσοι ταξιδέψετε εκτός Αθήνας, θα συνειδητοποιήσετε πως υπάρχουν πολλά δυναμικά πανεπιστήμια, όχι μόνο στην πρωτεύουσα ή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σας προτρέπω να αναπτύξετε σχέσεις με την ηγεσία των πανεπιστημίων μας, με τους καθηγητές μας, με τους φοιτητές μας. Τότε θα συνειδητοποιήσετε πως, στο τέλος της μέρας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας δεν είναι η γεωγραφική της θέση, ο καιρός της, ή το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό προορισμό για τουρισμό ή για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι οι άνθρωποί της, ιδίως η νεότερη γενιά, οι δημιουργικοί φοιτητές που αγωνίζονται για το καλύτερο, που αξίζουν το καλύτερο.

Στηρίζουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους.

Σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ. Σας εύχομαι μια καρποφόρα και παραγωγική μέρα.

————————

Η πλήρης ομιλία της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Αξιότιμη κα. Satterfield,

Αξιότιμε Δρ. Goodman,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων,

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και στο Συνέδριο Φάρος 2022. Θυμάμαι πολύ καλά τον Μάρτιο του 2020, όταν πρωτοξεκινήσαμε το εγχείρημα να σας υποδεχτούμε στην Αθήνα, καθώς και τα αισθήματα αβεβαιότητας τα οποία όλοι βιώσαμε καθώς η παγκόσμια πανδημία εξελισσόταν, αναγκάζοντάς μας προφανώς να αναβάλουμε την επίσκεψή σας. Δυόμιση χρόνια μετά, είστε επιτέλους εδώ, και κατά το διάστημα αυτό επιτεύχθηκαν σπουδαίες συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων μας και η εκπροσώπηση των Αμερικανικών πανεπιστημίων επεκτάθηκε!

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της συνάντησης και για την διατήρηση του πνεύματος συνεργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας είναι τα πανεπιστήμια, τόσο τα Ελληνικά όσο και τα Αμερικανικά, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τις ηγεσίες τους και τους ακαδημαϊκούς τους για την ένθερμη στήριξη αυτής της συνεργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω

  • τον Δρ. Goodman προσωπικά και την ομάδα του από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (Institute of International Education) για την αγαστή συνεργασία τα τελευταία δυόμιση χρόνια,
  • τους συνεργάτες μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως εκπροσωπούνται εδώ σήμερα από την Assistant Secretary, αρμόδια για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα Lee Satterfield, η οποία ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να είναι μαζί μας – σε ευχαριστώ θερμά Lee -, και τον πρέσβη κ. Γιώργο Τσούνη, ο οποίος αγκάλιασε ολόψυχα το έργο από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του, και φυσικά τους συναδέλφους μας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, για τη συνεχή συνεργασία και υποστήριξή τους,
  • τον Υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους, Geoffrey Pyatt, ο οποίος μας βοήθησε να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα,
  • το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και την εκτελεστική του διευθύντρια, κα Άρτεμη Ζενέτου,
  • και από την πλευρά μας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την αρχή υποστήριξε κάθε πτυχή του εγχειρήματος
  • τους συναδέλφους μου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – τον Υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, τον Γενικό Γραμματέα Οδυσσέα Ζώρα, τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και τέλος, την ομάδα μου που εργάστηκε για το εγχείρημα και όλους τους συναδέλφους από το Υπουργείο Παιδείας.

Επιτρέψτε μου να απαντήσω τρία βασικά ερωτήματα σήμερα κατά τη διάρκεια αυτής της εναρκτήριας εκδήλωσης: Γιατί εδώ; Γιατί τώρα; Και Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Γιατί εδώ;

Επειδή η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός κόμβος που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει όλα τα οφέλη της συμμετοχής της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας.  Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η χώρα μας είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία που έχει παραμείνει ανυποχώρητα ισχυρή ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, το ευρύ φάσμα πεδίων ακαδημαϊκών σπουδών και το ποικίλο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπουν στα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να προσαρμόσουν το προφίλ συνεργασίας τους και να βρουν τον κατάλληλο εταίρο τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ευρεία γνώση της αγγλικής γλώσσας και ένα ακμάζον επιχειρηματικό τοπίο καθιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια άριστους συνεργάτες σε κοινά εγχειρήματα, που στοχεύουν να φέρουν πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία. Και, τέλος, σίγουρα δεν βλάπτει το γεγονός ότι η Ελλάδα -αν και δεν είμαι αντικειμενική εν προκειμένω – είναι μια πανέμορφη χώρα, που διαθέτει ένα ποικιλόμορφο, μαγευτικό τοπίο, φανταστικό καιρό και ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, και φιλόξενους ανθρώπους!

Γιατί τώρα;

Επειδή βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό υψηλό στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας με ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να προωθήσουμε ισχυρότερες και βαθύτερες συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων μας.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. Επειδή έχουμε αναλάβει τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δημιουργίας προγραμμάτων ξένων γλωσσών, διεθνών συνεργασιών, κοινών και διπλών πτυχίων, θερινών και χειμερινών προγραμμάτων, κοινών ερευνητικών κέντρων – για να αναφέρω μόνο μερικές από τις συνεργασίες, οι οποίες συνδυάζονται φυσικά με εκτεταμένη χρηματοδότηση που έχουμε προσφέρει στα ΑΕΙ της χώρας. 

Επειδή τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει ένα ενθουσιώδες αγκάλιασμα αυτής της νέας κατεύθυνσης από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες είναι ευθυγραμμισμένοι. Η στιγμή είναι τώρα. Και αυτή η αντιπροσωπεία είναι σίγουρα ιστορική καθώς είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε ξένη χώρα στην 100χρονη και πλέον ιστορία του IIE.

Τι θα επακολουθήσει;

Οι περισσότεροι από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα γνωρίζετε ήδη πολύ καλά τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με ελληνικά ιδρύματα – από τα 30 ιδρύματα που βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, τα 25 είτε έχουν ήδη κάποια μορφή υφιστάμενης συνεργασίας με τα 24 Ελληνικά ΑΕΙ, είτε βρίσκονται εν μέσω συζητήσεων συνεργασίας με ένα από αυτά. Οι περισσότερες από αυτές τις συνεργασίες ήταν αποτέλεσμα του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας που σας έφερε όλους εδώ σήμερα. Όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια, οι συνεργασίες αυτές καλύπτουν ποικίλα ακαδημαϊκά πεδία και ενδιαφέροντα, που εκτείνονται σε θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα κ.ά. Πολλοί από τους εκπροσώπους που βρίσκονται εδώ έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα μας για πρώτη φορά – αλλά ελπίζουμε να είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές επισκέψεις! Και έχουμε αρχίσει να έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Κολούμπια στην Αθήνα, ενώ άλλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

 Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για το χρόνο και τον ενθουσιασμό που έχετε ήδη αφιερώσει σε αυτό το πρόγραμμα και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις συζητήσεις που θα κάνετε τις επόμενες ημέρες. Περιμέναμε πολύ καιρό για να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη, αλλά αυτή παραμένει ακόμα μόνο η αρχή αυτού που βλέπουμε ως ένα σημαντικό ταξίδι που θα σφυρηλατήσει ακόμα ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Δεσμοί που θα ωφελήσουν τις ακαδημαϊκές κοινότητες και των δύο χωρών μας!

Μοιραστείτε το:
Tagged