Μετρό: Επεκτείνεται προς το Ίλιον – Που θα γίνουν οι τρεις νέοι σταθμοί της γραμμής 2

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Η γραμμή 2 του μετρό πάει βόρεια και φθάνει μέχρι τον Άγιο Νικόλαο λίγο πριν το Καματερό… Πρόκειται για την πρώτη επέκταση της γραμμής 2 του μετρό μετά το 2013 όταν είχε επεκταθεί προς Ελληνικό και Ανθούπολη.

Οι νέοι σταθμοί και που θα βρίσκονται…

Προετοιμάζεται η Αττικό Μετρό για την δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 στο Ίλιον. Το έργο αυτή την εποχή ωριμάζει μελετητικά και στόχος της Αττικό Μετρό είναι να βγει η προκήρυξη του έργου το Φθινόπωρο. Η χρηματοδότηση του έργου θα προταθεί  για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτή την εποχή η Αττικό Μετρό προχωρά την περιβαλλοντική μελέτη και εσωτερικά προχωρούν: η προμελέτη για αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ. Σε επίπεδο ωρίμανσης έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Το κόστος της επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Το νέο αυτό έργο Μετρό αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας. Είναι το πρώτο έργο επέκτασης του Μετρό που προκηρύσσεται από το 2017. Αναφορικά με τη γραμμή 2 είναι η πρώτη επέκταση μετά το 2013 όταν η γραμμή είχε επεκταθεί προς Ελληνικό και Ανθούπολη.

Η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον και οι τρεις νέοι σταθμοί

Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον θα περιλαμβάνει περίπου 4 χιλιόμετρα υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή 3 σταθμών. Οι δύο από αυτούς θα είναι επί της Λεωφόρου Θηβών. Ο πρώτος είναι ο σταθμός «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» που έχει  ορισθεί να κατασκευασθεί  στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, και θα εξυπηρετεί τουλάχιστον σ’αυτή τη φάση και τους κατοίκους της Πετρούπολης, αλλά και κατοίκους του Περιστερίου και του Ιλίου,  ο δεύτερος είναι ο σταθμός «ΙΛΙΟΝ» στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών και ο τρίτος που θα αποτελέσει και τον νέο τερματικό σταθμό της γραμμής 2 αντικαθιστώντας τον σταθμό «Ανθούπολη» θα ονομάζεται «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς στα σύνορα Ιλίου και Καματερού, εξυπηρετώντας  και κατοίκους του Καματερού και  με ορισμένες προϋποθέσεις των Άνω Λιοσίων και  του Μενιδίου..

Αυτή η επέκταση θα δώσει πρόσβαση στο δίκτυο Μετρό στις πολυπληθείς περιοχές του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων που σήμερα για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης χρειάζονται σχεδόν 50 λεπτά. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, από τον σταθμό “ΊΛΙΟΝ” για να φτάσουν κάποιοι στην Ομόνοια θα χρειάζεται περίπου 16 λεπτά ενώ σε λιγότερο από 20 λεπτά θα φτάνουν στο Σύνταγμα. Ο συγκεκριμένος σταθμός ακόμα πιο μελλοντικά θα αποτελεί και σταθμό σύνδεσης με την επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη.

Η “κόκκινη” γραμμή (γραμμή 2) μεγαλώνει

Με αυτή την επέκταση η “κόκκινη” γραμμή 2 διευρύνεται ακόμα περισσότερο και θα διαθέτει 23 σταθμούς, ξεκινώντας από το Ελληνικό και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του Καματερού. Θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας συνδεόμενη και με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη συνέχεια επεκτείνεται στα δυτικά προάστια της πόλης. Η γραμμή 2 συνδέεται με τη γραμμή 3 στο Σύνταγμα και με τη γραμμή 1 σε Ομόνοια και Σταθμό Λαρίσης (Κεντρικός Σιδ.Σταθμός όπου συνδέεται και με τον Προαστιακό). Με το Τραμ η γραμμή συνδέεται σε Σύνταγμα, Συγγρού/Φιξ και Νέο Κόσμο.

Ωστόσο θα παραμένει η μικρότερη των 3 σημερινών γραμμών καθώς η γραμμή 1 και η γραμμή 3 διαθέτουν από 24 σταθμούς. Το 2022 η γραμμή 3 επεκτεινόμενη μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του δικτύου με 27 σταθμούς.

Το μέλλον…

Η γραμμή 2 σχεδιάζεται μελλοντικά να φτάσει μέχρι το Μενίδι. Θα περάσει από το Καματερό, τα Άνω Λιόσια (που θα συνδεθεί με τον προαστιακό σταθμό επί της Αττικής Οδού) και θα τερματίζει στο ιστορικό κέντρο του Μενιδίου.

Πηγή: news247.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged