Ν.Ανδρουλάκης στο Ζάππειο: Επίθεση σε Μητσοτάκη και Τσίπρα – θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Το σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα παραμείνει σταθερά στην αυτόνομη πορεία του έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Ζάππειο σε πυκνό ακροατήριο στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Θέτοντας ψηλά το πήχη τόνισε: «Το δικό μας στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε για να διαχειριστούμε απλώς τις υπάρχουσες δομές εξουσίας. Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό!»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα της ιστορικής του διαδρομής για να ανοίξει νέο δρόμο ελπίδας για τη χώρα».

Για τις  παρακολουθήσεις

«Δεν αξίζει η πατρίδα μας να μετεωρίζεται από την κυβέρνηση που όλοι έψαχναν τον κολλητό του κ. Τσίπρα, στην κυβέρνηση που όλοι ψάχνουν τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

 «Το φακέλωμα και το ελάτε στο τμήμα να ενημερωθείτε για υπόθεσή σας σταμάτησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για αυτό δεν ανέχομαι να μου ψιθυρίσουν στο αυτί. Δεν θα συμμετάσχω στις παρανομίες τους», ανέφερε με θυμό για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε δηκτικά ότι «το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε παρακράτος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη, ως προϊστάμενο της ΕΥΠ να δώσει εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον λόγο παρακολούθησής του. «Δεν θα αφήσω καμία σκιά στην πολιτική μου πορεία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητώντας από τους δημοκρατικούς πολίτες να συμπράξουν σ΄ενα μέτωπο θωράκισης των θεσμών . Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό όπου όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση, χωρίς ποτέ να μάθουμε το λόγο, σύμφωνα με το θεώρημα του κ. Μητσοτάκη».

Προειδοποίηση στον Μπουρχάν Μπαράν

Υπερασπίστηκε τις σταθερές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι δεν δέχεται να του κουνούν το δάκτυλο ενώ μια φράση του ερμηνεύτηκε ως ευθεία αιχμή στον βουλευτή, Μπουρχάν Μπαράν.

«Όποιος δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν χωράει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στη πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει να βάλει οποιοσδήποτε εμπόδιο στη πορεία του. Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ για να σπάσει κάθε κατεστημένο της εποχής, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό για να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για Υγεία, δημογραφικό, εργασιακά δικαιώματα και αύξηση του ρεύματος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό μιας σειράς ζητημάτων, όπως η Υγεία, το δημογραφικό, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την αύξηση του ρεύματος.

Σημείωσε παράλληλα, ότι χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, η οποία θα είναι έτοιμη και θωρακισμένη απέναντι στην εξωτερική απειλή. Τη δημιουργία ενός ευρωστρατού η οποία θα προφυλάσσει την Ένωση. Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται μια Ευρώπη των λαών για να απαντά στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. 

Ν.Π.-Ε.Γ.

Διαβάστε στην συνέχεια  το πλήρες κείμενο της Ομιλίας Ανδρουλάκη, αλλά και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κου Σπυρόπουλου που προηγήθηκε…

————————

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 48η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Σήμερα, απ’ ότι βλέπετε, δεν είχα την τύχη με το μέρος μου. Έχω όμως την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας και αυτό αποδεικνύει αυτή η πολύ μεγάλη συγκέντρωση που είναι μήνυμα αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

48 χρόνια πριν, ο ιδρυτής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με άλλους αποφασισμένους αγωνιστές ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ για να σπάσουν τα πάσης φύσης κατεστημένα της εποχής τους.

Η 3η Σεπτεμβρίου του 1974 έφερε μια μεγάλη Αλλαγή στην πατρίδα.

Άνοιξε τον δρόμο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

Σήμερα,

Στέλνουμε από εδώ, ένα ηχηρό μήνυμα,

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ Ενωμένο, Δυνατό! Πιάνοντας ξανά το νήμα της ιστορίας. Μιας περήφανης ιστορικής διαδρομής αγώνων και προσφοράς.

Είναι εδώ όλες οι γενιές.

Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο ελπίδας για τη χώρα και τον λαό μας.

Γιατί είμαστε γέννημα της ανάγκης του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ευημερία, κοινωνική πρόοδο.

Γιατί για εμάς Δημοκρατία και Ευημερία δεν είναι αντικρουόμενες, όπως επιχείρησαν πρόσφατα να μας πουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας απαξιωτικά: «ποιες παρακολουθήσεις τώρα, ο κόσμος υποφέρει».

Δεν είναι δημοσιολογούντες. Είναι υπουργοί με ευθύνη και πρέπει τον χειμώνα αυτό να πάρουν όλα τα μέτρα για να στηρίξουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους Έλληνες.

Γιατί για εμάς δεν υπάρχει δίλλημα:

Δεν υπάρχει ισχυρή Δημοκρατία χωρίς έναν λαό που θα ζει με ευημερία και το αντίστροφο.

Η πατρίδα μας διαχρονικά πλήρωσε πολύ ακριβά τη διχόνοια και τον διχασμό.

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από ένα το βαθύτερο τραύμα του έθνους:

 • τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από το όνειρο της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών που έγινε πραγματικότητα με τη Συνθήκη των Σεβρών, στο τραγικό τέλος της Μεγάλης Ιδέας, με εκατομμύρια πρόσφυγες, νεκρούς και αγνοούμενους.

Όμως, χάρη στον πρώτο μεγάλο ιδρυτή της Δημοκρατικής Παράταξης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το έθνος κατάφερε να ξαναβρεί τον βηματισμό του.

Αυτό έκανε πάντα η Δημοκρατική Παράταξη.

Ένωνε τους Έλληνες απέναντι στον διχασμό της συντηρητικής παράταξης.

Εξέφραζε με γνήσιο τρόπο τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, εμπέδωσε με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος. Ενίσχυσε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ίδρυσε βέβαια το ΕΣΥ. Προχώρησε στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, πρωτοπόρησε στην προστασία των δικαιωμάτων,

και δεν δίστασε να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αποτροπή της χρεοκοπίας, τα δύσκολα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, μετά τη δημοσιονομική λεηλασία της ΝΔ, με την κυβέρνηση του 2004 έως 2009.

Είμαστε η Παράταξη που αγωνίστηκε να σπάσει τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, το πελατειακό κατεστημένο, με την αιρετή αυτοδιοίκηση και κατοχύρωσε στην πράξη την αξιοκρατία στην πράξη με το ΑΣΕΠ!

Είμαστε η Παράταξη που θέσπισε τους θεσμούς ελέγχου της ασυδοσία της εξουσίας, με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!

Ναι, είμαστε πολύ περήφανοι για όλα αυτά και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό και την πατρίδα!

Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γκρεμίζοντας ξανά κατεστημένα και καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Κάποια ισχυρά συμφέρονται το φοβούνται αυτό και βολεύονται με τον μικρό δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εύκολο δίπολο, διαχειρίσιμο για αυτούς, που βέβαια ανταγωνίζεται στην άγονη και υποκριτική σκιαμαχία, που δεν ακουμπά τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού.

Δεν αξίζει όμως στην πατρίδα μας να μετεωρίζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση του 2015-2019, όπου όλοι έψαχναν τον κολλητό του κ. Τσίπρα, στην κυβέρνηση τη σημερινή που μέχρι προχθές, ή μάλλον και σήμερα για να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα, ψάχνουν τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη!

Εμείς θέλουμε ισχυρούς θεσμούς, αξιοκρατία, διαφάνεια και όχι ένα επιτελικό παρακράτος, που λειτουργεί εις βάρος το δημοσίου συμφέροντος.

Το δικό μας στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε για να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας.

Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε μια ισχυρή ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό! Αυτό είναι το ζητούμενο.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση του καιρού μας είναι ένα βαθύ και σκληρό αποτέλεσμα της άνισης κατανομής των κερδών της παγκοσμιοποίησης.

Σήμερα, βέβαια, δεν συγκρούονται, όπως πριν από δεκαετίες, – έγινε πολύ επίκαιρη η σύγκρουση αυτή με τον θάνατο ενός μεγάλου ειρηνιστή, του τελευταίου προέδρου, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- δεν συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικοοικονομικά μοντέλα, αυτό του καπιταλισμού και του σοβιετικού κομμουνισμού.

Σήμερα, από τη μια πλευρά, έχουμε τον φιλελεύθερο καπιταλισμό, που προάγει πρωτοφανείς ανισότητες για τους λαούς στον πλούτο και στο εισόδημα, όταν βέβαια αφήνεται ανεξέλεγκτος, χωρίς όρια και κριτήρια στη λειτουργία του, με απόλυτη αδιαφάνεια

Από την άλλη, τον κρατικό, αυταρχικό καπιταλισμό, που η πολιτική ελίτ σε χώρες στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία και στην Κίνα, ισχυροποιείται και συγκεντρώνει μεγάλα προνόμια, χωρίς να ελέγχεται από κανένα θεσμικό αντίβαρο.

Στη μια περίπτωση η οικονομική ισχύς μετατρέπεται σε πολιτική εξουσία.

Στην άλλη, η πολιτική ελίτ χρησιμοποιεί την εξουσία για να έχει πρόσβαση στην οικονομική ισχύ.

Και οι δυο αυτές εκδοχές συγκλίνουν σε μια κρίσιμη για τη δημοκρατία πρακτική. Χρησιμοποιούν την τεχνολογική επανάσταση εναντίον των δικαιωμάτων λαών, εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών, εναντίον της ελευθερίας τους.

Είναι τα μεγάλα μονοπώλια της ψηφιακής -ιδίως- τεχνολογίας γνωρίζουν τα πάντα για μας. Μας χρησιμοποιούν σαν εμπορεύματα, δεν μας συμπεριφέρονται ως πολίτες με δικαιώματα. Κι εδώ είναι ο ρόλος του κράτους, αλλά και της Ευρώπης, για να παρέμβει.

Και παράλληλα με τις μεγάλες αυτές προκλήσεις των καιρών μας, έχουμε και την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Φυσικοί πόροι που κάποτε θεωρούνταν δεδομένοι, γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι.

Και βέβαια υπάρχουν σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο να παραβιάζεται συστηματικά και σύνορα κρατών να προσπαθούν να αλλάξουν δια της βίας στο όνομα αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.

Για αυτό στηρίζουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, με ισχυρά αποτρεπτικά εργαλεία, όπως ο ευρωστρατός.

Εδώ είναι, λοιπόν, η μεγάλη ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να ορθώσουμε ανάστημα, μια νέα πολιτική για την ενοποίηση της Ευρώπη. Όχι της Ευρώπης των αγορών κι ενός νομίσματος. Αλλά της Ευρώπης των λαών, των δικαιωμάτων τους, της δημοκρατίας και της ασφάλειας για όλους.

Αυτό είναι το όραμά μας για να ξαναδώσουμε υπόσταση στην Πολιτική. Για να κάνουμε την πολιτική για τους νέους να είναι λύση και όχι ένα πρόβλημα. Να οικοδομήσουμε συλλογικά, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση στη πράσινη και ψηφιακή εποχή, η ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν πολιτική βούληση και σύγκρουση με όλα τα κατεστημένα, ιδιαίτερα ισχυρών χωρών που έχουν βολευτεί με το μοντέλο, λίγο μαζί και πολύ χώρια.

Στη νέα αυτή σελίδα που ανοίξαμε τον προηγούμενο Δεκέμβρη, το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για τη μάχη του συγκεκριμένου και του αυτονόητου.

Είναι πολύ ριζοσπαστικό σήμερα να πούμε καθαρά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, με επεξεργασμένες προτάσεις, που θα προσφέρουν δίκαιες απαντήσεις στα προβλήματα όλων των γενεών, αλλά ιδιαίτερα των νεότερων.

Ποιος στο πολιτικό σύστημα της χώρας μίλησε πρώτος για την ανάγκη να υπάρχει νέο πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών;

Σήμερα, διαβάζουμε κάποιες εφημερίδες να το εμφανίζουν ως πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Αν ήταν πολιτική του κ. Μητσοτάκη, δεν θα είχαμε «μηδέν ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. 100 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, όταν Πορτογάλοι και Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν βάλει χιλιάδες κατοικίες για τους νέους ανθρώπους στα σχέδια ανάκαμψης των χωρών τους.

Για εμάς δεν είναι κανονικότητα ένας στους τρεις Έλληνες να δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για τη στέγαση.

Ούτε να μπαίνουν φραγμοί στα όνειρα των νέων ανθρώπων που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά συναντούν πολύ ακριβά ενοίκια και οι γονείς τους αδυνατούν να τα πληρώσουν, για να κάνουν την επιλογή τους στις σπουδές και να προοδεύσουν.

Γι’ αυτό προτείναμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της παροχής φορολογικών κινήτρων να δημιουργηθεί ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες.

Και μιας και αναφέρθηκα στο Ταμείο Ανάκαμψης,

μαζί με το νέο ΕΣΠΑ είναι η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να αυξηθεί η εθνική προστιθέμενη αξία.

Δυστυχώς όμως κανένα σχέδιο από τη ΝΔ, μόνο δημόσιες σχέσεις και ισορροπίες με τους ολιγάρχες της χώρας.

Αυτή είναι η προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη. Έκοψε και έραψε 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στα μέτρα των λίγων, των ολιγαρχών, των μιντιαρχών που τον χαϊδεύουν, θέλοντας να μην αναδεικνύουν τα τραγικά λάθη της διακυβέρνησής του.

Το επιτελικό κράτος που διαφημίζεται τόσο πολύ είναι μία κλειστή κάστα συμφερόντων, που χρησιμοποιεί τους Υπουργούς ως εκτελεστικά πιόνια, χωρίς φωνή και χωρίς άποψη.

Μην θυσιάζετε κ. Μητσοτάκη τις ευκαιρίες για τη χώρα και τη νέα γενιά για να εξυπηρετήσετε τα μεγάλα συμφέροντα που σας στηρίζουν

Αυτή η Ελλάδα της δικής σας διακυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης στην Ανώτατη Παιδεία άλλαξε τους νόμους που εμείς είχαμε ψηφίσει για να αντιμετωπίσουμε την οικογενειοκρατία στα Πανεπιστήμια.

Στο ΕΣΥ, όλα τα κράτη έδωσαν μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την περιπέτεια της πανδημίας για να ενισχύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και να είναι ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Στην Ελλάδα το πολύ ακριβό μάθημα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης το ξεπέρασε εύκολα δίνοντας ελάχιστα στο ΕΣΥ, διότι πολύ απλά δεν πιστεύουν στη δημόσια υγεία, σε αυτή που εμείς οικοδομήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Στο δημογραφικό, ενώ είναι το οξύτερο πρόβλημα του έθνους, κανένα σοβαρό σχέδιο στήριξης των νέων οικογενειών. Μόνο λόγια. Θα σας πω το πιο απλό: και φέτος χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Ποια λοιπόν η ευαισθησία της ΝΔ για το εθνικό πρόβλημα του δημογραφικού;

Μιλάνε για ανάπτυξη, όμως με ποιο ανθρώπινο δυναμικό και με ποια εργασιακά δικαιώματα;

Δείτε το παράδειγμα του πρωτογενούς τομέα, όπου φέτος χιλιάδες εργάτες γης λείπουν από τα χωράφια μας, με τους καρπούς να κινδυνεύουν να σαπίσουν πάνω στα δέντρα.

Σε όλους τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό ως τη μεταποίηση, λείπει εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και βέβαια δεν υπάρχουν έλεγχοι ώστε να υπάρχει σεβασμός του εργοδότη στα εργασιακά δικαιώματα. Όλα αυτά για εμάς είναι μια μεγάλη ουσιαστική και ιδεολογική προτεραιότητα, διότι η βιώσιμη ανάπτυξη πάει μαζί με τον σεβασμό του κάθε εργαζόμενου.

Αλλά και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο όνομα της δήθεν στήριξης των καταναλωτών, συνεχίζει να επιδοτεί τα υπερκέρδη τους από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς αίσθηση δημοσιονομικού μέτρου, αλλά με απόλυτο δημοσιονομικό λαϊκισμό.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να γίνονται με κίνητρα εξοικονόμησης για να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος. Και βέβαια δεν μπορεί η επιδότηση της κιλοβατώρας να είναι ίδια στον πιο φτωχό Έλληνα και στον πιο πλούσιο. Εμείς μιλάμε για κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο δίχτυ προστασίας για όλους τους Έλληνες.

Είναι μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από την ακριβή, άδικη, ισοπεδωτική φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Επίσης επιμένουμε στην ανάγκη θέσπισης πλαφόν στη λιανική.

Για να πληρώσουν και τα συμφέροντα το μερίδιο που τους αναλογεί και να μην πληρώνει μόνο το κράτος με τις επιδοτήσεις ή οι πολίτες.

Την ίδια στιγμή, έχοντας σταθερά από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη, το καλάθι της νοικοκυράς γεμίζει δυσκολότερα και ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εμείς προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτές είναι δίκαιες πολιτικές, εφαρμόσιμες, που μπορούν να βοηθήσουν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, καταρρέει με πάταγο.

Όσοι καλόπιστοι, μετριοπαθείς ψηφοφόροι έδωσαν μια ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη, για να μπει τέλος στον λαϊκισμό και στον καθεστωτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέπουν τον τελευταίο μήνα ότι πίσω από το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο κρύβονται πανομοιότυπες, χυδαίες, αντιθεσμικές πρακτικές.

Η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει τη διαχρονική αντίληψη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην εξουσία.

Και ιδιαίτερα για τον κ. Μητσοτάκη, φαίνεται ότι κάποια χούγια δεν φεύγουν εύκολα.

Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε επιτελικό παρακράτος

Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους, το φακέλωμα και το «ελάτε από το τμήμα να σας ενημερώσουμε για την υπόθεσή σας», τελείωσε οριστικά με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Για αυτό δεν δέχομαι κανέναν ψίθυρο στο αυτί. Θέλω θεσμική και δημόσια ενημέρωση του Ελληνικού λαού για αυτή την πρακτική των υποκλοπών που έδειξε και τον ίδιο προσωπικά.

Δεν θα γίνω σε καμία περίπτωση συμμέτοχος στις παρανομίες τους.

Εξάλλου, την προηγούμενη Δευτέρα, ο κ. Γεραπετρίτης ομολόγησε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν ξέρει τους λόγους παρακολούθησης.

Πώς λοιπόν ο Πρωθυπουργός, που δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση, μιλά για νόμιμο λάθος, αφού ο ίδιος βρίσκεται στο σκοτάδι;

Λένε «όλα στο φως», αλλά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για να δούμε το φως. Διότι εάν δούμε το φως, θα φύγουν αυτοί νύχτα από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι μνημείο αναξιοπιστίας στις 29 Ιουλίου οι κύριοι Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης και Κοντολέων να κρατούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο σκοτάδι, και μια εβδομάδα αργότερα χάρις την ΑΔΑΕ, την ανεξάρτητη αρχή που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, να αποκαλύπτεται η παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ.

Άλλα περιμέναμε από τους δήθεν προοδευτικούς της Νέας Δημοκρατίας.

Προχθές στη Βουλή παρέλασαν μια σειρά από πρόσωπα του στενού πυρήνα του Πρωθυπουργού και κρύφτηκαν πίσω από το «απόρρητο».

Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι;

Είναι η ΕΥΠ στην Ελλάδα μια ημι-αυτόνομη νησίδα, ένα κράτος εν κράτει, που δεν το ελέγχει κανείς;

Καλώ λοιπόν σήμερα τον κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, να εγκρίνει, σύμφωνα με τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος, την άρση του απορρήτου.

Να αποκαλυφθεί δημοσίως ο λόγος της παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και προσπαθεί να κρύψει τη θλιβερή του γύμνια πίσω από υπονοούμενα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τα οποία έχει γίνει ο ίδιος περίγελος σε όλα τα διεθνή μέσα.

Δεν θα αφήσω κανέναν να ρίξει σκιά στην πολιτική μου διαδρομή!

Υπηρέτησα ως Ευρωβουλευτής 8 χρόνια τα εθνικά μας συμφέροντα με απόλυτη συνέπεια.

Εγώ ήμουν που έδωσα μάχη για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν δίστασα να συγκρουστώ ακόμη και με την πολιτική μας οικογένεια στην Ευρώπη, τους Σοσιαλιστές, για να πετύχω το εμπάργκο, όταν ο τουρίστας του PES κ. Τσίπρας είχε μείνει σιωπηλός.

Για τα εθνικά θέματα δεν δέχομαι να κουνούν το δάχτυλο στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδίασε το Ελσίνκι, που έδωσε προοπτική σε όλους τους Έλληνες της Θράκης και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους.

Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λοζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν μπορούν, λοιπόν, να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που επένδυσαν διαχρονικά στο μικροκομματισμό στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Ιδίως ο Πρωθυπουργός, που στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε τις απαιτήσεις της Τουρκίας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν ξέρει πολύ καλά ότι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει εθνικό κίνδυνο και τρομοκράτη όποιον αντιστέκεται στον δεσποτισμό του και ιδιαίτερα τους Κούρδους. Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Και για να κλείσουμε το θέμα των υποκλοπών, γιατί έχουμε πολλές χρονικές συμπτώσεις. Όλως τυχαίως, την ίδια στιγμή, που η ΕΥΠ με παρακολουθούσε, με λίγες ημέρες διαφορά, κάνει επίθεση το predator, ένα κατασκοπευτικό υπερόπλο εκατομμυρίων, στο κινητό μου για να με παγιδεύσει. Άντε λοιπόν να πιστέψω τον κ. Οικονόμου, που από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση Κουκάκη λέει συνεχώς ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το predator. Δεν οφείλει μια κυβέρνηση που θέλει να διασφαλίσει τους θεσμούς, τη διαφάνεια, την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος να κάνει έρευνες για να μας πει ποιος και για ποιον δουλεύει και έχει υπό τις δικές του οδηγίες το predator στην Ελλάδα, όταν στοχοποιεί πολιτικούς και δημοσιογράφους; Ένοχη σιωπή.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς έδιωξε τόσο γρήγορα τον ανιψιό του ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που άλλος είναι υπεύθυνος για την ΕΥΠ. Και τον κ. Τσουβάλα τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο.

Μιθριδατίζουν στον Ελληνικό λαό τα περί εθνικού κινδύνου. Όλως τυχαίως, 8 χρόνια, δεκάδες αποστολές σε όλο τον κόσμο, δεν υπήρξα ποτέ εθνικός κίνδυνος, αλλά έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά εσείς στείλατε το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ότι τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον εκλέγει ο λαός της παράταξης και όχι τα συμφέροντα.

Έχουν βαφτίσει την κατηφόρα στους θεσμούς, στην οικονομία, στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σταθερότητα.

Σταθερότητα δεν υπάρχει χωρίς Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

Για αυτό καλώ τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, σε ένα μέτωπο θωράκισης των θεσμών και θα πάρουμε το επόμενο διάστημα όλες τις πρωτοβουλίες για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος πέρα από τα όρια της παράταξης για να συμμετέχουν όσοι έχουν εμπειρίες και τεχνογνωσία για να κάνουμε επιτέλους την Ελλάδα αυτό που αξίζουμε Ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Είναι χρέος όλων μας, ακόμα περισσότερο όσων βρίσκονται σε θέσεις με υψηλό θεσμικό συμβολισμό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό όπου όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση, χωρίς ποτέ να μάθουμε το λόγο, σύμφωνα με το θεώρημα του κ. Μητσοτάκη.

Αυτή είναι κύριοι της ΝΔ η αντίληψή σας για τους θεσμούς;

Και τώρα βρήκαμε μια άλλη καραμέλα. Τα κάνουμε λένε όλα αυτά για να πλησιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, εγώ τους έβαλα να με παρακολουθούν, να στείλουν το predator, για να πάμε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άλλο θα πει ο κ. Μητσοτάκης για να βρει το χρεοκοπημένο σωσίβιο της διακυβέρνησής του;

Όμως για το ποιος πάει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Καμμένο μιλούν τα γεγονότα. Μητσοτάκης και Τσίπρας το μόνο που θέλουν είναι να ελέγξουν τους «αρμούς της εξουσίας».

Να χειραγωγήσουν τα μέσα ενημέρωσης, για να κάνετε ευκολότερα το άσπρο μαύρο. Πάγια πρακτική το λαϊκισμού της δεξιάς και της αριστεράς τα τελευταία χρόνια.

Ξέχασαν όμως τι κανείς πρωθυπουργός δεν είναι ιδιοκτήτης του Μαξίμου.

Όλοι είναι ένοικοι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκε ποτέ α λα καρτ. Και με τη Φώφη Γεννηματά και με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Κώστα Σημίτη και τον ιδρυτή μας, το ΠΑΣΟΚ στεκόταν αξιακά στα μεγάλα γεγονότα.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε γόνιμη αντιπολίτευση για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Διότι γνωρίζουμε από την εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας γνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Κάποιοι όμως απέδειξαν ότι δεν έχουν την ίδια αίσθηση, διότι μαζί έστησαν τις πλατείες, μαζί έστησαν τα αντιμνημονιακά αφηγήματα και μαζί κοροϊδέψανε τον ελληνικό λαό για να κατακτήσουν τη θέση του Πρωθυπουργού.

Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια παρασκηνίου.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν το τελευταίο διάστημα ότι ο λαός ακόμα κι αν ήθελε να ξεχάσει τι σημαίνει Δεξιά, είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του για να τους το θυμίζει συνεχώς με τις πρακτικές του.

Ούτε όμως θέλει ο λαός μας γυρίσει σε μια περίοδο, όπως αυτή του κ.Τσίπρα και του κ. Καμμένου, που ακόμα και τώρα προσπαθεί να ξεχάσει.

Η παράταξη στη νέα της πορεία έχει μια τεράστια ευθύνη. Να γίνει κυβέρνηση, να παράξει πλούτο για τον λαό, να τον διανέμει δίκαια και να ενισχύσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Σε αυτή την πορεία θα προχωρήσουμε με ενότητα, ισχυρή προγραμματική αυτονομία και καθημερινή δουλειά μέσα στην κοινωνία. Δεν θα επιτρέψω κανείς να βάλει εμπόδιο τους ιδιοτελείς του σκοπούς σε αυτή τη πορεία, διότι αυτή η πορεία θα είναι νικηφόρα ό,τι και αν σκαρφίζονται κάποιοι. Θα σεβαστούμε από την αρχή ως το τέλος τις αποφάσεις της βάσης της παράταξης.

 • στις επόμενες εκλογές οφείλουμε ώστε οι πολίτες να μην χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο εξίσου κακών επιλογών που συσσώρευσαν αδιέξοδα, προβλήματα και κακοποίησαν τους θεσμούς.
 • Οι πολίτες κάθε μέρα βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν!
 • Και ξέρουν καλά ποιον μπορούν να εμπιστευτούν.

Για αυτό λοιπόν ας αγωνιστούμε, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι ξανά εδώ με αίσθημα ευθύνης, με τις ιδέες της προόδου και της σοσιαλδημοκρατίας, με γενναιότητα!

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, το momentum μιας νέας αλλαγής.

Για μια Ελλάδα αξιοπρέπειας, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης!

——————–

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 48η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα είμαστε όλοι, μαζί και πάλι εδώ. Όχι από συνήθεια ή για να τιμήσουμε απλά την Παράταξη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας σε αυτόν τον τόπο.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μια τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Κάθε χρόνο η 3η του Σεπτέμβρη στέκεται ως διαρκής οδηγός, παρακαταθήκη αξιών και στόχων.

Και σήμερα, είμαστε εδώ, όλες οι γενιές σε πείσμα όλων όσοι έβαλαν στόχο να διαλύσουν αυτή τη μεγάλη Παράταξη.

Για να μιλήσουμε ξανά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για την Ελλάδα που πρέπει να νιώσει ξανά ενωμένη, ισχυρή και περήφανη και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Βρισκόμαστε όλοι εδώ. Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, η γενιά του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου, η γενιά της πρώτης μεταπολιτευτικής σοσιαλδημοκρατίας και βεβαίως η γενιά της κρίσης.

Ανάμεσα μας είναι στελέχη και βουλευτές που υπηρέτησαν την Αλλαγή του Ανδρέα.

Στελέχη και Βουλευτές

 • που υπηρέτησαν τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος από τον Κώστα Σημίτη,
 • που στήριξαν τη μεγάλη προσπάθεια διάσωσης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου και την καθοριστική παρέμβαση στο χρέος που πέτυχε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
 • που στήριξαν την επίμονη προσπάθεια της μεγάλης απούσας σήμερα Φώφης Γεννηματά για να κρατηθούμε όρθιοι σε δύσκολες εποχές.

Εδώ βρίσκονται και εκατοντάδες ανιδιοτελείς σύντροφοι που έφτιαξαν το ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησαν τον λαό και την πατρίδα με φάρο τις ιδέες τους και την πολιτική τους αξιοπρέπεια.

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ και η προσφορά του στην πατρίδα δημιουργεί σε εμάς τους νεότερους μια διαρκή αίσθηση ευθύνης.

Φέτος, η επέτειος αυτή συμπίπτει με μια σκοτεινή όψη της Μεταπολίτευσης, που αποτέλεσε την πιο φωτεινή περίοδο για τον τόπο.

Αναρωτιούνται πολλοί σήμερα εάν αυτή η κυβέρνηση είναι τελικά προσηλωμένη στη φιλελεύθερη δημοκρατία ή αποτελεί προέκταση του μετεμφυλιακού κράτους.

Είναι δημοκρατικό και φιλελεύθερο να παρακολουθούν εκλεγμένο ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό κόμματος;

Είναι δημοκρατικό και φιλελεύθερο να παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα και να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Είναι δημοκρατικό και φιλελεύθερο να προσπαθούν συστηματικά να χειραγωγήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Όσα πέτυχε το ΠΑΣΟΚ για την εδραίωση της Δημοκρατίας με την επέκταση των θεσμών σήμερα ξηλώνονται μέρα με την ημέρα.

Είμαστε όμως στο ίδιο έργο θεατές.

Στις ίδιες πρακτικές κατάλυσης των θεσμών, παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και ελέγχου των τηλεοπτικών καναλιών κατέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα δεν θα γυρίσει στο χθες.

Εμείς, όλοι μαζί θα δώσουμε ξανά ελπίδα, θα αγωνιστούμε μαζί για τη Δημοκρατία στον τόπο.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,

Στην πολυκύμαντη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι:

 • για την εθνική συμφιλίωση και τον ενωτικό λόγο,
 • για τον κοινωνικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό:
 • με το ΕΣΥ,
 • με το οικογενειακό δίκαιο,
 • το ΑΣΕΠ,
 • τις Ανεξάρτητες Αρχές,
 • τα ΚΕΠ,
 • τις πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
 • τη Διαύγεια,
 • το ψηφιακό κράτος

Είμαστε περήφανοι για τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες

 • την ενσωμάτωση της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ,
 • με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
 • τη συμφωνία του Ελσίνκι που ανέτρεψε συσχετισμούς δεκαετιών.

Είμαστε περήφανοι επειδή με τις πολιτικές μας μειώθηκαν οι ανισότητες και αυξήθηκαν οι ευκαιρίες για τους πολλούς.

Ευκαιρίες για μόρφωση και προκοπή.

Η ενσωμάτωση που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ των τότε μη προνομιούχων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας οδήγησε σε μέρες ανάπτυξης και ευημερίας.

Σηκώσαμε για πολλά χρόνια τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και σε μεγάλο βαθμό τις δικαιώσαμε.

Ερχόμαστε από πολύ μακριά και ο δρόμος μας θα είναι και πάλι μακρύς μπροστά μας.

Η ιστορία γράφεται από τις διαρκείς μάχες.

Σε μια εποχή αβεβαιότητας, η χώρα και ο λαός μας είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

Μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, με μια Ευρώπη αδύναμη να ολοκληρώσει την ενοποίησή της,

η Ελλάδα στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής,

 • στη μέση των μεγάλων δρόμων του πετρελαίου, της ενέργειας, των μεταφορών,
 • στην αιχμή των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων,
 • χρειάζεται νέα ΠΥΞΙΔΑ.

Σήμερα που η κλιματική κρίση απειλεί τις κοινωνίες μας,

Σήμερα που η άνοδος του λαϊκισμού και των αυταρχικών καθεστώτων εντείνεται,

 • μέσα σε συνεχείς κρίσεις,
 • η σοσιαλδημοκρατία παντού στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, προβάλλει ως η πιο αξιόπιστη δύναμη δικαιοσύνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Μια σύγχρονη μορφή φτώχειας που είναι η πιο επικίνδυνη βιώνουν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, τη φτώχεια ευκαιριών.

Κυρίως οι νέοι.

Η πιο μορφωμένη, εξωστρεφής και δυναμική γενιά που γνώρισε αυτός ο τόπος είναι η πρώτη γενιά στη μεταπολεμική περίοδο που δεν ζει καλύτερα από την προηγούμενη.

Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα Δημοκρατίας.

Καθώς το πιο δυναμικό κομμάτι της χώρας δεν πρωταγωνιστεί στην παραγωγική διαδικασία.

Στερείται τη δυνατότητα να δημιουργήσει.

Δεν συμμετέχει ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δώσουμε

Ν.Ανδρουλάκης στο Ζάππειο: Επίθεση σε Μητσοτάκη και Τσίπρα – θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας

τη μάχη των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί στην ανάδειξη λύσεων:

Με το πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία,

 • με τις προτάσεις μας για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους,
 • με τη γόνιμη κριτική για τη στόχευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης,
 • για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη συστηματική στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων.

Σήμερα είναι πια επείγουσα η εθνική ανάγκη για μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη:

 • που να αποκαταστήσει την πίστη των πολιτών στους θεσμούς,
 • να διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ευημερίας και
 • να ξαναδώσει ισότητα ευκαιριών σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
 • Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Διαψεύδουμε καθημερινά όλους εκείνους που προσπαθούν να μας ράψουν το κοστούμι του βολικού εταίρου.

Η ιστορική αυτή Παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπάρχει στον τόπο για να λύσει τα πολιτικά αδιέξοδα ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΣΥΡΙΖΑ που υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας.

Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν η αυτονομία μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το ίδιο χρειάζεται να είναι και η πίστη μας ότι όποτε κι να γίνουν οι εκλογές εμείς θα είμαστε νικητές.

 • Είναι ώρα λοιπόν να ξανακάνουμε την Παράταξη πρωταγωνίστρια! Ισχυρή! Περήφανη!
 • Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα για την Ελπίδα, για τη Δικαιοσύνη, για τη Δημοκρατία!
 • Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία!
 • Είμαστε μαζί σ’ αυτό το ταξίδι! Και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε!

Καλό μας αγώνα!

Μοιραστείτε το:
Tagged