Παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των Ελλήνων σήμερα ή όχι…; Ποιοι και πως…

Τεχνολογικά
Μοιραστείτε το:

Πριν μερικά χρόνια, -όχι πολλά-, η στήλη  είχε μία πολύ μικρή μεν αλλά ουσιαστική συζήτηση για την «ωφελιμότητα» και χρηστικότητα των σύγχρονων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, των επονομαζόμενων και smartphone, με έναν επιχειρηματία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κινείται στις παρυφές, αν όχι στον ευρύ κύκλο της «νύχτας»… με ότι κι αν αυτό σημαίνει… 

Το «ρεζουμέ» της συζήτησης ήταν ότι  ο «τύπος»  αναζητούσε και χρησιμοποιούσε μόνο συσκευές κινητής πολύ παλιάς κοπής, ώστε  οι έχοντες  την τεχνολογική ικανότητα να μην μπορούν  αφενός να εντοπίσουν που βρίσκεται ο ίδιος ως κάτοχος  της συσκευής μέσω  του γεωπληροφοριακού ενσωματωμένου συστήματος και  αφετέρου να είναι πολύ δύσκολη η παρακολούθηση των συνομιλιών του, μέσω λογισμικού υποκλοπής, αφού αυτό ήταν αδύνατο να εγκατασταθεί  ακόμη και από κοντά  στις συσκευές που αυτός χρησιμοποιούσε…

Ήταν η εποχή που οι φήμες για την παροχή  πληροφοριών, προερχόμενων από υποκλοπές με τα περίφημα  «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ, ήταν σε πρώτη διάταξη στο λούμπεν δημοσιογραφικό και όχι μόνο κύκλωμα, με επιβεβαιωμένα γεγονότα άλλοτε πραγματικά και άλλοτε εν μέρει φανταστικά…

Σήμερα, που οι δυνατότητες για «νόμιμες» και πάντα με δικαστική εντολή, παρακολουθήσεις επικοινωνίας διαφόρων προσώπων είναι ανεξάντλητες, οι φήμες για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών  έχουν αρχίσει πάλι να φουντώνουν, και όπως την προηγούμενη φορά, πάλι οι αναφορές αναφέρουν την ίδια πηγή προέλευσης των πληροφοριών που έχουν υποκλαπεί παρανόμως, με την διευκρίνιση  ότι πρόκειται για την νέα γενιά «χακεράδων» που αφού έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι γλυκάθηκαν, όπως η γριά πού έφαγε στο τέλος και τα συκόφυλλα… με αποτέλεσμα την εκτροπή τους… Αλήθεια ή ψέματα αυτά λένε οι φήμες…

Φυσικό είναι βέβαια, ότι αυτές οι φήμες παραμένουν φήμες, ενταγμένες στο πλέγμα της λαϊκίστικης συνομοσιολογίας που ταλανίζει την ελληνική  κοινωνία στο χρόνο που ζούμε, δεν υπάρχει όμως και κανένα στοιχείο που να της ακυρώνει – απορρίπτει παντελώς…

Ίσως γιατί  εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν βγει στην δημοσιότητα  στοιχεία  επιβεβαιωμένα και μη για παράνομες  κυβερνητικές και όχι μόνο υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, διαφόρων επώνυμων και μη προσώπων και προσωπικοτήτων της οικονομικής, δημοσιογραφικής, πολιτικής, κλπ,  ελίτ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, με την χρήση  ειδικού Ισραηλινής κατασκευής λογισμικού…

Στη χώρα μας  μόλις πρόσφατα, «έσκασε» όπως λέγεται  στην δημοσιογραφική αργκό η είδηση της παρακολούθησης  των τηλεφωνικών επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο tovima.gr, ερευνούσε «δύσκολα» θέματα της ελληνικής οικονομικής, δικαστικής και πολιτικής ζωής της χώρας…

Το θέμα αυτό δεν είναι καθόλου απλό…. Και η στήλη παραπέμπει τον αναγνώστη, προς «γνώση και επιμόρφωση» στο πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο tovima.gr, που παρουσιάζεται στην συνέχεια χωρίς καμία περικοπή, αλλαγή, διόρθωση, κλπ…

«Διογένης ο αιρετικός»

———————-

Υποκλοπές στα κινητά με λογισμικό-κατάσκοπο – Ποιος και πώς κατασκευάζει «καθρέφτες» παρακολούθησης

Ποιος και πώς κατασκευάζει «καθρέφτες» παρακολούθησης συνομιλιών, μηνυμάτων και δεδομένων από Viber και WhatsΑpp – Οι καταγγελίες δημοσιογράφου, οι «βάσεις» στην Ελλάδα και οι υποψήφιοι πελάτες από κρατικές υπηρεσίες

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου

Mέσω του «φυτεμένου» λογισμικού ο υποκλοπέας μπορεί να βλέπει στην οθόνη του και να ακούει ό,τι ο παρακολουθούμενος από τη δική του συσκευή

Παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω και ημεδαπών «αντιπροσώπων», έχουν οι εταιρείες πώλησης λογισμικών – κυρίως ισραηλινής τεχνολογίας – υποκλοπής δεδομένων από κινητά τηλεφώνα, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ορισμένοι από αυτούς τους έλληνες και αλλοδαπούς πωλητές ύποπτων λογισμικών, όπως το «Pegasus», το «Predator» και πολλά ακόμη, φέρεται να έχουν έλθει σε επαφή με κρατικούς λειτουργούς σε κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες της χώρας, αλλά και με ιδιώτες.

Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω λογισμικά σε παρακολουθήσεις κινητών με άγνωστους «στόχους» και χωρίς προφανώς νομικό πλαίσιο, πουλώντας είτε ολόκληρο το «σέρβις» με την καθημερινή αποτύπωση του παρακολουθούμενου κινητού έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ είτε πουλώντας κατευθείαν το λογισμικό παρείσφρησης, το οποίο πολλές φορές αποπληρώνεται διεθνώς με κρυπτονομίσματα!

Τα συστήματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιου είδους συστήματα, όπως μνημονεύουν υπηρεσιακοί παράγοντες, παρουσιάζονται σε εκθέσεις στο εξωτερικό με συστήματα ασφαλείας και παρακολουθήσεων υψηλής τεχνολογίας σαν να είναι… ψυγεία. Σε μια μεθοδευμένη «κατασκοπεία» που είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αφού παρέχεται η σημαντική δυνατότητα ο πελάτης-υποκλοπέας μέσω αυτού του «φυτεμένου» λογισμικού ουσιαστικά να βλέπει στην οθόνη του και να ακούει ό,τι ο παρακολουθούμενος από τη δική του συσκευή.

Το ενδιαφέρον αυτού του συστήματος υφαρπαγής δεδομένων είναι ότι μπορεί να καταγράφει όλες τις συνομιλίες, τα μηνύματα και τα δεδομένα ακόμη και από τις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το Viber, το WhatsΑpp και άλλα που δεν παρακολουθούνται από τα κρατικά συστήματα υποκλοπών ή από τα παραδοσιακά «φορητά» ιδιωτικά συστήματα υποκλοπών.

Αναζήτηση ευθυνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο για απόκτηση-χρήση του εν λόγω λογισμικού-κοριού εξετάστηκε παλαιότερα από την ΕΥΠ, χωρίς να προχωρήσει οποιαδήποτε σχετική συναλλαγή λόγω σειράς προφανών κωλυμάτων. Στελέχη της Κατεχάκη και άλλοι κρατικοί λειτουργοί μνημονεύουν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κατασκοπεία σε βάρος του δημοσιογράφου.

Μάλιστα, τμήμα της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης θα ανατεθεί στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα ασχοληθεί για τυχόν ευθύνες παροχών επικοινωνίας (κάτι που δεν θεωρείται πιθανόν).

Πώς εγκαταστάθηκε

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που συνεργάζεται με διεθνή ΜΜΕ, έχει προχωρήσει σε έρευνες για σκανδαλώδη τραπεζικά δάνεια, για υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την αλλαγή του νόμου για την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων φοροδιαφυγής μέχρι την οριστική έκδοση της πράξης επιβολής προστίμου από την ΑΑΔΕ ή μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης των διοικητικών δικαστηρίων.

Ερευνούσε ακόμα υποθέσεις δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, όπως και ζητήματα αμυντικών συμβάσεων, ξεπλύματος χρημάτων μέσω συνεταιριστικών τραπεζών, Ελληνες που βρέθηκαν σε λίστες φοροδιαφυγής τραπεζών του εξωτερικού.

Η «μόλυνση»

Οπως προέκυψε από περαιτέρω έρευνα του ίδιου δραστήριου δημοσιογράφου, η «μόλυνση» του κινητού του Θανάση Κουκάκη έγινε με ένα SMS που έλαβε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2021 από ελληνικό κινητό. «Θανάση, γνωρίζεις για αυτό το θέμα» έγραφε το μήνυμα που συνοδευόταν από ένα παρεμφερές link ειδησεογραφικού site. Με γνώστες του τρόπου λειτουργίας αυτού του λογισμικού να αναφέρουν ότι γίνεται έρευνα για τους τομείς ενδιαφέροντος του υποψήφιου θύματος ώστε να σταλεί SMS ή μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του που θα το ανοίξει χωρίς να υποψιαστεί οτιδήποτε. Και έτσι εγκαταστάθηκε το λογισμικό-κατάσκοπος στο κινητό του δημοσιογράφου, που ουσιαστικά «καθρέφτιζε» στη συσκευή του υποκλοπέα ό,τι αυτός έβλεπε στην οθόνη του.

Στο Citizen Lab

Ο δημοσιογράφος όμως υποψιάστηκε ότι κάτι συνέβαινε και απευθύνθηκε στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που είναι ένα διεπιστημονικό εργαστήριο το οποίο έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της «κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας» όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται.

Το ίδιο εργαστήριο είχε εντοπίσει τις παραβιάσεις με τέτοιου τύπου λογισμικά δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.

Ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022 για την εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού «Predator» («αρπακτικό») στο κινητό του που του υπέκλεπτε δεδομένα τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Η «διαδρομή» του… αρπακτικού από τα Σκόπια, η Κύπρος και το Ισραήλ

Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το «Predator» αναπτύχθηκε από μια μικρή εταιρεία των Σκοπίων που ιδρύθηκε το 2017 και το 2018 εξαγοράστηκε από μια κυπριακή συμφερόντων πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που φαίνεται ότι συνεργάζεται με άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εταιρεία-δημιουργός του ηλεκτρονικού «αρπακτικού» στα Σκόπια συνδέθηκε με την παρακολούθηση αιγύπτιων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ φέρεται να είχε συνεργάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία, στη Σερβία αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές, οι εταιρείες αυτές πώλησης των παράνομων λογισμικών πλαστογράφησαν νόμιμες ειδησεογραφικές «οντότητες» (site, ΜΜΕ κ.λπ.) στις χώρες που τους ενδιαφέρουν ώστε να μιμηθούν νόμιμες υπηρεσίες συντόμευσης διευθύνσεων URL και κοινωνικών μέσων.

Το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που εξαγόρασε την κατασκευάστρια του παράνομου λογισμικού είχε προχωρήσει, προ αρκετών μηνών, στην Κύπρο σε επίδειξη σε δημοσιογράφους ενός μαύρου βαν που έφερε υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης (μέσω αποκωδικοποίησης συστημάτων) «για να κατασκοπεύσουν οποιοδήποτε smartphone σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και με το πάτημα ενός κουμπιού» όπως έλεγε ο ίδιος.

Το άρθρο προκάλεσε έρευνα από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες επέβαλαν πρόστιμο 925.000 ευρώ στην εταιρεία του.

Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι ο προαναφερόμενος ισραηλινός πρώην πράκτορας που φερόταν να είχε δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο έχει τουλάχιστον 6-7 εταιρείες στην Ελλάδα, στις οποίες συμμετέχουν και πρόσωπα που έχουν γίνει στόχοι ερευνών, κυρίως για θέματα τραπεζικών συναλλαγών, του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, κάτι που δεν θεωρείται μάλλον συμπτωματικό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι εταιρείες πώλησης τέτοιου είδους λογισμικών υπάρχουν στην Ινδία, στην Κίνα και στο Ισραήλ με πελάτες μέχρι και πρωταγωνιστές σκανδάλων στο Χόλυγουντ.

Σημειώνεται ότι προσφάτως είχε αποκαλυφθεί ότι τουλάχιστον ένας ευρωπαίος επίτροπος και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γάλλοι υπουργοί όπως και διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι από το Ισραήλ βρέθηκαν στο στόχαστρο επιχείρησης κατασκοπείας (την περίοδο Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021) με τα ισραηλινά λογισμικά «Pegasus» και «Forcedentry» που είναι σχεδιασμένα να παραβιάζουν κινητά προηγμένης τεχνολογίας.

Πηγή: tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged