Πραγματοποιήθηκε το επετειακό 40ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου

Λαογραφικά
Μοιραστείτε το:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων.

Μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του COVID 19, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα Λιβάδια Περτουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Το φετινό, μάλιστα, Αντάμωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας, έχει  επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο, αφενός, στον εορτασμό 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προετοιμασία και την υλοποίηση της οποίας οι Σαρακατσαναίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και, αφετέρου, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία της Ελάτης, που περιλάμβανε το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού και συνεχίστηκαν το Σάββατο 25 Ιουνίου, με το 5ο Βιωματικό Καραβάνι.

Την ίδια μέρα είχαμε αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος και σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης.

Το πρωί, της τελευταίας μέρας των εκδηλώσεων στα Λιβάδια Περτουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε και μεταξύ άλλων τόνισε πως η τήρηση της παράδοσης, η θύμηση των προγόνων μας, οι παραδοσιακές αξίες οι οποίες βοήθησαν τη χώρα  όλα αυτά τα χρόνια, είναι επίκαιρες παρά ποτέ.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Σήμερα εδώ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, στα πανέμορφα βουνά της Πίνδου των Τρικάλων, πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, αφού έχουν έρθει Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για να ανταμωθούν εδώ, να συναντηθούν και έτσι να τιμήσουν τις ρίζες, τις αξίες και τα ιδεώδη των προγόνων τους και των προγόνων μας.

Ακόμα ο κ. Σκρέκας είπε πως σήμερα η Ελλάδα παραδειγματίζεται από την αθάνατη ψυχή των Σαρακατσαναίων, από το ανυπότακτο πνεύμα τους, από τη νοικοκυροσύνη, και τη δουλειά που τους διακρίνει, και μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που έχουν έρθει.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός  Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά..

Οι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον χώρο του Ανταμώματος. Συνεχίστηκε με τον αγιασμό, χαιρετισμό του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), Γεώργιου Ν. Μουτσιάνα και απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν:

  • Ομιλία του Γεωργίου Δ. Καψάλη, πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ..
  • Παρουσίαση από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» του δρώμενου «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως Γενικού Αρχηγού κλεφτών και αρματολών».
  • Aθλήματα Σαρακατσαναίων
  • Χορός Γερόντων.
  • Χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Και ολοκληρώθηκαν με τον τρανό χορό με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged