Πρόγραμμα ψηφιοποίησης ΜμΕ: Ξεκινούν τρεις δράσεις 445 εκατ. ευρώ συνολικά

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Πολύτιμα εργαλεία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, παρέχει το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, προϋπολογισμού €445 εκατ., που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 22/6, με το ενδιαφέρον να είναι ήδη έντονο.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 22/6, με το ενδιαφέρον να είναι ήδη έντονοΜέσω του προγράμματος, που αρθρώνεται σε τρεις επιμέρους δράσεις, θα ωφεληθούν συνολικά 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Αναλυτικά, πρόκειται για τις δράσεις: Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ με προϋπολογισμό €180 εκατ., Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών, με προϋπολογισμό  €100 εκατ. και Ψηφιακές Συναλλαγές με προϋπολογισμό €165 εκατ.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες με λεπτομέρειες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης.

“Οι ΜμΕ άντεξαν στην πανδημία χάρη στις ενισχύσεις, που έλαβαν, οι οποίες ξεπέρασαν τα €10 δισ. Καταγράφηκε σημαντική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η οποία συνεχίζεται και το 2ο τρίμηνο του 2022, χάρη και στην ανάπτυξη του τουρισμού”, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

“Το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜμΕ είναι εξαιρετικά ευρύ. Αφορά το 20% των ψηφιακών δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και εκτιμούμε ότι θα βρει γρήγορη υιοθέτηση και απορρόφηση από την αγορά. Είναι, άλλωστε, ένα αναγκαίο εργαλείο για τις επιχειρήσεις”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Κοινωνία της Πληροφορίας” επεσήμανε: “Έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα σημαντικά ορόσημα. Πλέον, ενεργοποιούμε νέα και πολύ χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις ΜμΕ”.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση και επιλογή των ωφελούμενων, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι θα γίνει εφόσον υποβληθούν όλες οι αιτήσεις, μετά δηλαδή τις 14 Σεπτεμβρίου και θα είναι αυτοματοποιημένη, δίνοντας μπόνους σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Πώς θα δοθούν τα vouchers

Στην πρώτη δράση, “Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ”, οι επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα κλάδων επιδοτούνται με ποσοστό έως και 90% του κόστους της επένδυσης για ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας. Η δράση εκτιμάται ότι αφορά 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα λάβουν voucher για την αγορά ή ενοικίαση ψηφιακών εργαλείων.

Συγκεκριμένα, μέσω  vouchers, που θα κυμαίνονται από €900 ευρώ έως €20.000, οι ΜμΕ μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, που διατίθενται στην αγορά, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, να αναβαθμίσουν τον τρόπο της απομακρυσμένης εργασίας, να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να αυξήσουν, συνολικά, το επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων τους και των ψηφιακών τους λειτουργιών.

Οι επιχειρήσεις, όπως διευκρινίστηκε χθες, θα μπορούν να διαλέγουν μέσα από ένα marketplace τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτό, η δράση απευθύνεται τόσο σε δικαιούχους, όσο και σε προμηθευτές.

Αιτήματα έγκρισης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προς επιδότηση από το Πρόγραμμα υποβάλλονται από τις 22 Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος από ήδη εγκεκριμένους προμηθευτές.

Οι ενδιαφερόμενες ΜμΕ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, με την πραγματοποίηση των αγορών ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση των vouchers έως 30 Νοεμβρίου 2022 ή έως τις 31 Μαρτίου 2023, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο καθένας.

Στήριξη εταιρειών ΙΤ και Τηλεπικοινωνιών

Η δεύτερη δράση, για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών, ύψους €100 εκατ., προβλέπει μεσοσταθμική επιχορήγηση έως και 50% του κόστους επένδυσης και αφορά εταιρείες από τους κλάδους της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Τα έργα, τα οποία είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του Προγράμματος πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από €200.000 ευρώ έως €2 εκατ. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος των δραστηριοτήτων και των επιλέξιμων δαπανών.

Οι ενισχύσεις θα έχουν τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αποσκοπώντας: στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ, στην ενδυνάμωση του κλάδου ΤΠΕ (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας) και στη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αξιολόγησή τους και θα δοθούν οι εγκρίσεις.

Ενίσχυση ψηφιακών συναλλαγών

Η τρίτη δράση, προϋπολογισμού €165 εκατ., αφορά την ενίσχυση των ΜμΕ της χώρας για την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι ενισχύσεις θα δοθούν μέσω vouchers ύψους €150 έως €300.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜμΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειών: Αντικατάσταση EFT/POS, Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου/διακίνηση παραστατικών εν κινήσει, Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS, Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών.

———————

Σε τροχιά υλοποίησης η δράση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΜμΕ”

Στο στάδιο της υλοποίησης εισέρχεται η δράση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Σύμφωνα με τις τρεις προσκλήσεις για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, που δημοσιοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, οι δικαιούχοι των τριών δράσεων θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση χρηματοδότησης από την Τετάρτη 22 Ιουνίου (σ.σ. ουσιαστικά δίνοντας μια εβδομάδα παράταση στην έναρξη που είχε προσδιοριστεί στις 15 Ιουνίου).

Ξεκινά στις 22 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα ‘Ψηφιοποίηση των Επιχειρήσεων’Το έργο αποτελεί Δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αγορά/αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξη τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Οι επενδύσεις στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες, που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αφορούν τομείς, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι online πωλήσεις, οι εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, τα συστήματα τηλεργασίας, η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Επίσης, τομείς που αφορούν οι επενδύσεις, είναι οι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT, τα συστήματα κυβερνοασφάλειας, το cloud, η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει προϋπολογισμό €442.440.000.

Τρεις προσκλήσεις

Η Δράση κατανέμεται σε τρία επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων, οι προσκλήσεις των οποίων δημοσιεύτηκαν: Πρόγραμμα Ι: “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ”, Πρόγραμμα ΙΙ: “Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών” και Πρόγραμμα IΙΙ: “Ψηφιακές Συναλλαγές”.

Σκοπός του Προγράμματος “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ”, με προϋπολογισμό (συνολική Δημόσια Δαπάνη) €180.000.000, είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας. Το Πρόγραμμα θα παρέχει επιταγές (vouchers), που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσω του Προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας και να ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου,

Στο μεταξύ, το Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών”, με προϋπολογισμό €100.000.000, ενισχύει επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που εμπίπτουν στον κλάδο ΤΠΕ. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ, στην ενδυνάμωση του κλάδου πληροφορικής (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας) και στη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.

Τέλος, το πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές”, με προϋπολογισμό €162.440.000, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜμΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged