Πρόσθετα στα συσκευασμένα τρόφιμα: Οι ειδικοί “φωνάζουν” αλλά τα τρώμε με τη «βούλα» της Ε.Ε.

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Στην αγορά κυκλοφορούν τρόφιμα με άγνωστα σε εμάς συστατικά, τα οποία βρίσκονται στην καθημερινή σύγχρονη διατροφή μας. Αλήθεια πόσο γνωρίζουμε τι φτάνει κάθε μέρα στο πιάτο μας;

Κομμάτια κρέας που με  κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση  η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρντισμένες κατσαρίδες, παγωτά βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρντισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια  που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου, εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κλπ που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία (είδους σελάκ/shellac)  που πρέπει να αφαιρείται, κάποιες μπύρες που περιέχουν  κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών, χαβιάρι με βόρακα που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού κλπ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι αντίστοιχες αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δεν θα έπρεπε να γνωρίζει τι τρώει;

  • Κρέας

Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέας που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία την τρανς-γλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια, μπόν-φιλέ, μπριζόλα κλπ. Οι αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά που ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη να επιλέγεται το τμήμα του σφάγιο που προτιμάτε.

  • Κέτσαπ

Πρέπει να γνωρίζεται ότι η κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σχεδόν όση και η κόκα-κόλα.  Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ.

  • Τριμμένο τυρί

Το τριμμένο τυρί είναι αναμεμιγμένο με κυτταρίνη. κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρις σε αυτό το συστατικό, το τυρί δεν κολλάει και δεν σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβεται εσείς το τυρί σας.

  • Παγωτά βανίλια, φράουλα ή άλλα φρούτα

Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το castoreum, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα! Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων που η γεύση τους δεν προέρχεται από το φρούτο, αλλά και από άλλα συστατικά που καμία σχέση δεν έχουν με το φρούτο. Ο καταναλωτής δεν έπρεπε να γνωρίζει;

  • Κοχενίλη, κόκκινη χρωστική

Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα είδους σκαθαριού, αφού προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό, αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει.

Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.) στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα. Κόκκινη χρωστική δεν υπάρχει στα αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστές μπριζόλες κλπ. Αλλά μην νομίζεται ότι γλυτώσατε!

Για το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα υπάρχει μία σειρά εξωτικών  χρωστικών που χρησιμοποιούνται. Πριν μερικά χρόνια όταν ήμουν Πρόεδρος στον ΕΦΕΤ  αποσύρθηκε μία κόκκινη χρωστική η Red 2G,    Ε128 που έμπαινε στα λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια, ζαμπόν και κάθε είδους κρεατοσκευάσματα διότι ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις.

  • Σοκολατούχο γάλα

Προκειμένου να μην πήζει το γάλα οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα.

  • Σος μπάρμπεκιου

Η σος μπάρμπεκιου παρασκευάζεται ως εξής: καίγονται πριονίδια και στη συνέχεια προστίθεται νερό και φυτικό λάδι. Η καπνιστή γεύση που έχουν κάποιες τροφές προέρχεται από αυτήν την διαδικασία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη ξύλου.

  • Ψωμί

Το ψωμί στα  πολυκαταστήματα περιέχει ως  συντηρητικό  ένα αμινοξύ την L-κυστεϊνη που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς.

Αυτά είναι μόνο για εισαγωγή για να γνωρίζουμε τι ακριβώς τρώμε! Έπεται συνέχεια…

*Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Πηγή: ecozen.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged