Παρακολουθώντας την υπόθεση στην Πάτρα, λέγαμε όλοι, με ενοχές ακόμα και που το σκεφτόμασταν, «μακάρι να μην είναι η μάνα». Και όμως παγώσαμε όταν ακούσαμε για τη σύλληψη… Ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν έναν γονιό, εν προκειμένω μια μάνα, στη δολοφονία των παιδιών του;
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου μιλά στην ιστοσελίδα iefimerida για όλους τους μηχανισμούς και τις ερμηνείες πίσω από την υπόθεση-σοκ της Πάτρας που συνοψίζει «όλο το Κακό της εποχής», προσεγγίζει το προφίλ της μητέρας, εξηγεί την οργή και τη βαθιά πληγή της κοινωνίας (στο παρόν άρθρο παρατίθετε ένα απόσπασμα από όσα είπε η κα Τσαλίκογλου)
Αν υποθέσουμε ότι είναι πράγματι αυτή η γυναίκα η δράστις, τότε η διάγνωση της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας με ναρκισσιστικά στοιχεία θα είναι μια από τις ενδεχόμενες διαγνώσεις που θα διατυπωθούν. Κεντρικά γνωρίσματα μιας τέτοιας προσωπικότητας αποτελούν: Eνα μακρύ ιστορικό παραβίασης, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των δικαιωμάτων των άλλων. Η παρορμητικότητα. Η ευερεθιστότητα. Οι βιαιοπραγίες. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, τύψεων και ενοχών. Η αδυναμία σύναψης σταθερών σχέσεων. Η χειραγώγηση. Με μια διάγνωση μαθαίνεις πολλά, αλλά ταυτόχρονα πολλά είναι εκείνα που μένουν στη σκιά.
Tι οπλίζει το χέρι ενός γονιού, μιας μάνας για να σκοτώσει το παιδί της; Ποιο είναι το προφίλ του εγκληματία που επιλέγει ως «όπλο» την κεταμίνη; Υπάρχει τέλειο έγκλημα; Τι πυροδότησε την οργή του κόσμου που περιστοίχισε το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα; Και πώς μπορεί η κοινωνία μας να θεραπευτεί από τη συνεχή φρίκη στην οποία εκτίθεται από την εποχή της πανδημίας, του πολέμου, ως και την Πάτρα; Η Φωτεινή Τσαλίκογλου μάς οδηγεί βήμα βήμα σε αυτές τις απαντήσεις,
Οι φόνοι τριών μικρών παιδιών: Eνα σκάνδαλο σε μια σκανδαλώδη εποχή. Ποιος καθωσπρεπισμός όμως είναι εκείνος που επιβάλλει την αταραξία μπροστά σε ένα τέτοιο σκάνδαλο της φύσης;
Σκάνδαλo της φύσης είναι να χάνεις το παιδί σου. Να χάνεις και τα τρία παιδιά σου; Δεν εντάσσεται στις κατηγορίες της σκέψης. Το «δεν υπάρχουν λέξεις» δεν είναι ένα σχήμα λόγου, είναι η κυριολεξία στην πιο βασανιστικά ανόθευτη μορφή της. Παρόλο που τόσο οι μητέρες όσο και οι πατεράδες είναι εξίσου πιθανό να σκοτώσουν τα παιδιά τους, οι μητρικές ανθρωποκτονίες ταράζουν και εύλογα προκαλούν μεγαλύτερη κοινωνική κατακραυγή, καθώς υπονομεύουν την έννοια της τυπικής γυναίκας και τις πολιτιστικές περί γυναικείας φύσης αντιλήψεις. Υπάρχουν γυναίκες που σκοτώνουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο ενός ψυχωτικού επεισοδίου, μιας σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής, ενός αυτοκτονικού ιδεασμού. Υπάρχει και η περίπτωση παιδοκτονίας ως συμβολικής αυτοκτονίας, όπου συνήθως μετά τον φόνο του παιδιού αυτοκτονεί και η μητέρα. Προφανώς όλα αυτά δεν αφορούν την υπόθεση της Πάτρας.
Οι πληροφορίες μιλούν για χρήση μιας ουσίας, της κεταμίνης, που χρησιμοποιείται για τη νάρκωση αλόγων πριν τα χειρουργεία, ή στις υποθέσεις βιασμών. Τι μαρτυρά αυτό για το προφίλ των εγκληματιών που καταφεύγουν σε τέτοιες ουσίες;
Ανατριχιαστικό. Μου δείχνει έναν δράστη αδίστακτο που έχει ήδη φροντίσει να αφανίσει μέσα στο μυαλό του το θύμα του με έναν συντριπτικό τρόπο. Να μην του ξεφύγει με τίποτα. Με κάθε τρόπο, είναι τυφλωμένος από την εμμονή του να το πετύχει. Με κάθε κόστος. Δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός, τίποτα. Σαν πληρωμένος δολοφόνος που εκτελεί ένα συμβόλαιο. Ο ίδιος ο δράστης είναι ο εντολέας, ο ίδιος είναι ο εκτελεστής. Ο ίδιος θα πληρωθεί από την επιτυχή έκβαση. Το έπαθλο, το νεκρό παιδί. Το έπαθλο που θα επιτρέψει άραγε τι; Το μένος μιας τυφλής εκδίκησης; Πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει ο στόχος. Ο μηχανισμός στήνεται με τρόπο αλάνθαστο. Το άλογο, το υπέροχο αυτό πλάσμα, να καθίσταται αδρανές, ακίνητο από τη μια στιγμή στην άλλη.
Νομίζω είναι μια εικόνα πραγματικά που βομβαρδίζει τα θεμέλια της ίδιας της ζωής. Μέσα από ποιες άραγε διαδρομές οδηγείται ένα πλάσμα που ονομάζεται ανθρώπινο να καταστρέψει έτσι το παιδί του; Υπάρχει κάτι το ασύλληπτο εδώ που σε εμποδίζει να πεις «τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο». Ένα ανοιχτό στόμα στη φρίκη. Αυτό μαρτυρά σε μένα.
Προκαλούσε εντύπωση εξαρχής η δημόσια εικόνα της κατηγορουμένης: στο κέντρο της είδησης, η απόλυτη πρωταγωνίστρια μιας τραγωδίας ακόμα και όταν αυτή εξελίχθηκε σε αστυνομική υπόθεση. Σαν μια περφόρμανς…
——————
Βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της
Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το πώς οι αρχές ξετύλιξαν ο κουβάρι της υπόθεσης και έφτασαν στη σύλληψη της 33χρονης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της
Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, η 33χρονη ανησυχούσε για τις κάμερες στο νοσοκομείο, είχε «προβλέψει» τις κρίσεις και είχε περίεργη συμπεριφορά πριν πεθάνει η Τζωρτζίνα. Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, όταν η Τζωρτζίνα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», η κατηγορούμενη ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της και ρώτησε τεχνηέντως αν υπάρχουν κάμερες για να βεβαιωθεί, ότι δεν γίνονται περιστατικά κλοπής.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, η μητέρα δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί φάρμακα μέσω γαστροστομίας και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Ωστόσο, όταν η Τζωρτζίνα παρουσίασε νέα επεισόδια, δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η μητέρα, και να την πραγματοποιεί αποκλειστικά η νοσοκόμα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου μια ημέρα πριν καταλήξει η κόρη της είπε στους γιατρούς: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Τα περιστατικά της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2021 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 6 μηνών αδελφής της Ίριδας. «Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.
Στις 29 Ιανουαρίου, την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Τζωρτζίνα, λίγο πριν από τις 14.30, μία από τις νοσηλεύτριες είδε την μητέρα να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο. Κατά την είσοδό τους στο δωμάτιο, παρατήρησαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια είδαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.
Από την αξιολόγηση του υλικού οι αρχές καταλήγουν πως κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πατέρας της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ενώ όλες τις άλλες ημέρες ήταν μόνη της η μητέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, η κεταμίνη ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από τους γιατρούς όσο η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή καθώς η ουσία αυτή μεταβολίζεται και δεν ανιχνεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό παρά μόνο μετά θάνατον.
—————-
Στον εισαγγελέα η 33χρονη – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα
Το πρωί της Πέμπτης η Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων με ισχυρή αστυνομική δύναμη και φορώντας αλεξίσφαιρο. Η 33χρονη έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.
Κατά πληροφορίες, το προηγούμενο βράδυ στη ΓΑΔΑ, η 33χρονη ήταν σκεπτική και δεν μίλησε καθόλου στους αστυνομικούς ενώ φέρεται ότι εξακολουθούσε να αρνείται την εμπλοκή της, λέγοντας: «Πως είναι δυνατόν να σκότωσα εγώ τα παιδιά μου;»
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση της 33χρονης, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ανέλαβα την νομική εκπροσώπηση αμφοτέρων των γονέων, με σκοπό και εντολή απο την οικογένεια να βοηθήσω τόσο τους ίδιους όσο και τις Αρχές στο στάδιο διερεύνησης των θανάτων των τριών παιδιών και να τους παρέχω στο πλαίσιο αυτό νομικές υπηρεσίες. Δεν θα αναλάβω, οπως έχω ήδη ενημερώσει τους γονείς, την υπεράσπιση της μητέρας σε βάρος της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης από συνήγορο. Ο δε σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας είναι όχι μόνον δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου αλλά και δείγμα νομικού πολιτισμού».
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως και ο δεύτερος δικηγόρος, Νίκος Ιωάννου, παραιτήθηκε από συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Μετά τη σημερινή παραίτηση του μέχρι τώρα συνηγόρου της κ. Πισπιρίγκου, εξαιρετικού συναδέλφου κ.κ. Απόστολου Λύτρα, το Γραφείο μας έλαβε εντολή επικοινωνίας με την κατηγορουμένη από τους οικείους της. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κ. Πισπιρίγκου σήμερα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το Γραφείο μας την υπεράσπιση. Λόγω της σύντομης αυτής εμπλοκής μας στην υπό κρίσιν υπόθεση, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η ποινική διαδικασία είναι η μόνη οδός ανεύρεσης της αλήθειας, και η ψυχραιμία είναι ο πυλώνας που φωτίζει τη δύσβατη αυτή οδό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.
«Δυναμική προσωπικότητα, δεν έχει ψυχιατρικό πρόβλημα»
Για μία δυναμική προσωπικότητα που ξέρει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις έκανε λόγο ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, μιλώντας στο kathimerini.gr σχετικά με το προφίλ της 33χρονης μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα που κατηγορείται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της. Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής, «έτυχε να μιλήσω και γω μαζί της. Μιλάμε για μία προσωπικότητα που τουλάχιστον θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κάποιος δυναμική και όχι ψυχιατρική. Η εγκληματική αυτή δράση θα γίνει case study και οι αναφορές στο πρόσωπό της θα μείνουν στη μνήμη για μακρό διάστημα».
Εξετάσεις και στα άλλα παιδιά
Αστυνομικές πηγές θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό και τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, Μαλένα και Ίριδα, που απεβίωσαν το πρώτο τον Απρίλιο του 2019 και το δεύτερο τον Μάρτιο του 2021, να πέθαναν με τον ίδιο τρόπο. Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι έχουν κρατηθεί τμήματα των ιστών των δύο παιδιών και αναμένεται να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις προκειμένου να ελεγχθεί εάν και σ’ αυτά είχε χορηγηθεί η ίδια ουσία.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι ημερομηνίες-κλειδιά στον θάνατο της Τζωρτζίνας – Οι υποψίες, οι καταθέσεις που την έκαψαν
Πολλές είναι οι τραγικές συμπτώσεις που κίνησαν τις υποψίες στους γιατρούς ώστε να ασχοληθούν περαιτέρω με την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.
Στη συζήτηση που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου με τους αστυνομικούς,φέρεται να ρώτησε: «Με τι ιδιότητα με φέρατε εδώ;», όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Τότε της έδειξαν το ένταλμα σύλληψης. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης, εμένα ήρθατε να πάρετε;
- Αστυνομικοί: Έδωσες κεταμίνη στο παιδί σου;
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι, δεν έδωσα στο παιδί τίποτα.
- Αστυνομικοί: Πιστεύεις ότι υπάρχει κεταμίνη;
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα. Θέλω να ελεγχθεί αυτό. Την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία κεταμίνη.
Η συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της, και στη ΓΑΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι αστυνομικοί έπιασαν την κουβέντα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία έδινε κανονικά απαντήσεις.
«Δεν θα τη χαρακτηρίζαμε χαζή γυναίκα», λένε έμπειροι αξιωματικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της. Η συζήτηση, κατά πληροφορίες, επικεντρώθηκε όχι στο παιδί της, αλλά στη δική της κατάσταση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 33χρονη, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, όταν ξεκίνησε από την Πάτρα για την Αθήνα έδειχνε φοβισμένη. Την ίδια ώρα, όμως, έδειχνε συνεργάσιμη, επικοινωνιακή, ενώ ελάχιστες φορές κατέβασε το κεφάλι. Η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά πληροφορίες, ζήτησε να μιλήσει και με τον άνδρα της και με την οικογένειά της, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Η υπόθεση είναι «δεμένη» και τα στοιχεία συντριπτικά, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το κίνητρο της δολοφονίας και δεν έχει βρεθεί ο τρόπος προμήθειας της θανατηφόρας ουσίας, λένε οι ίδιες αστυνομικές πηγές.
Σοκαριστικά τα στοιχεία της δικογραφίας
Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι σοκαριστικά. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, και ειδικότερα από τη στιγμή που ο φάκελος τη υπόθεσης πήγε στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, είχαν εντοπιστεί κάποιες ημερομηνίες που προβλημάτιζαν, κινώντας τις υποψίες των έμπειρων αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τις ερευνήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τις δικαστικές αρχές, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως και την ημέρα του θανάτου της είχε παρουσιάσει εννέα επεισόδια, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
Τα σημεία-κλειδιά για την Τζωρτζίνα
Το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 2021 με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της Ίριδας, του έξι μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους.
Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.
Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πάντοτε ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία και ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια, με το πρόσχημα ότι αφήνει τα πράγματά της και φοβάται τυχόν κλοπές.
Τα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας του Ιανουαρίου
Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το κορίτσι.
Στο διαβιβαστικό περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.
- Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική.
- Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν, και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ, έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε στην Κλινική.
- Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ, μένει εκεί για 24 ώρες, χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.
- Τότε, στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.
- Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.
- Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, που αντιμετωπίστηκε.
- Τις επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου, εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
- Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες στη ζωή του ζευγαριού
Στο μεταξύ, πέρα από τα ιατρικά δεδομένα, τις υποψίες είχαν κινήσει οι κρίσιμες ημερομηνίες στη ζωή του ζευγαριού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε προβληθεί στο Mega, καθοριστικής σημασίας ήταν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές σχετικά με τη χρονική σειρά μερικών συμβάντων.
Ειδικότερα, οι κρίσιμες ημερομηνίες της ζωής του ζευγαριού ήταν:
- Στις 20 Μαρτίου 2021 αποχωρεί ο σύζυγος από την οικογενειακή κατοικία στην Πάτρα λόγω οικογενειακών προστριβών.
- Στις 21 Μαρτίου 2021 πεθαίνει με αιφνίδιο τρόπο η 6 μηνών Ίριδα.
- Στις 6 Απριλίου 2021 γίνονται συνεννοήσεις με τους δικηγόρους για την υποβολή του αιτήματος διαζυγίου στο ζευγάρι.
- Στις 7 Απριλίου 2021 το ζευγάρι ενημερώνει τα μέλη της οικογένειας για την υποβολή αιτήματος διαζυγίου.
- Στις 8 Απριλίου 2021 εισάγεται η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.
- Στις 11 Απριλίου 2021 η Τζωρτζίνα παθαίνει ανακοπή, η οποία της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη.
Οι υποψίες των γιατρών της Τζωρτζίνας – είχαν ενημερώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Υπενθυμίζεται πως οι γιατροί άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα όταν είχαν φύγει από τη ζωή η Μαλένα και η Ίριδα, και η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπως είχε μεταδώσει η εκπομπή «Tlive» στον Alpha.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, οι γιατροί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο ζήτησαν τη συμβολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την υποστήριξη των γονιών της Τζωρτζίνας, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά τους στους γονείς και ενημερώνοντάς τους για όλους τους τρόπους στήριξης που παρέχει ο Οργανισμός στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Αφού οι γονείς δεν ζήτησαν περαιτέρω ψυχολογική βοήθεια, οι γιατροί εξέφρασαν ανοιχτά υποψίες προς το «Χαμόγελο του Παιδιού», σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τότε, ο Οργανισμός τόνισε στους γιατρούς ότι θα χρειαστεί να μιλήσουν με την Εισαγγελία.
Τι αναφέρει η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Στο μεταξύ, οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Μαίρη Μαρκάτη, είχε μιλήσει στην εκπομπή «Tlive», τονίζοντας:
«Όπως κάνουμε σε κάθε παιδί, δηλώνουμε την ολιστική μας στήριξη στην οικογένεια. Όντως, ζητήθηκε η συνδρομή μας από τους γιατρούς. Δόθηκαν όλα τα στοιχεία και ότι θα μπορούσε να στηριχθεί η οικογένεια».
«Οι γιατροί μάς δήλωσαν πως έχουν κάποιες υποψίες και τους καθοδηγήσαμε αναλόγως ώστε να πάνε στην Εισαγγελία», είχε προσθέσει η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», τονίζοντας πως η επικοινωνία του Οργανισμού με τους γιατρούς έγινε τον Απρίλιο του 2021.
Στις υποψίες των γιατρών που είχαν ενημερώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στον Οργανισμό, τονίζοντας πως το «Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται άψογα με τα νοσοκομεία και για αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο), «για να στηρίξουμε την οικογένεια». «Ιατρικά και ψυχολογικά», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.
«Όταν μια οικογένεια έχει χάσει δύο παιδιά και ένα παιδί έχει πρόβλημα, τότε χρειάζεται στήριξη. Οι γιατροί μάς δήλωσαν κάποιες υποψίες» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσαμε να καταγγείλουμε κάτι, γιατί δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο. Τους καθοδηγήσαμε (σ.σ. τους γιατρούς) να απευθυνθούν στην εισαγγελέα».
Ο Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε ότι η οικογένεια δεν ήθελε κάτι από το «Χαμόγελο», σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και με άλλες οικογένειες.
«Για αυτό δεν το θεωρήσαμε κάτι περίεργο» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με την οικογένεια Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου ήρθαν σε επαφή οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» από την Πάτρα. «Ο συνεργάτης του ”Χαμόγελου” που επικοινώνησε με την οικογένεια δεν εντόπισε κάτι περίεργο», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.
Οι καταθέσεις-φωτιά που οδήγησαν στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Στο μεταξύ, τρεις καταθέσεις-φωτιά ξετύλιξαν το κουβάρι της δολοφονίας της μικρής Τζωρτζίνας, «έδεσαν» την υπόθεση και οδήγησαν τις Αρχές στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Όπως μετέδωσε το Οpen, πρόκειται για τις καταθέσεις της νοσηλεύτριας, στην οποία απευθύνθηκε η μητέρα όταν το παιδί παρουσίασε σπασμούς, του ιατροδικαστή που εντόπισε την ποσότητα της ουσίας «κεταμίνη» και ενός γιατρού από το Ωνάσειο.
Στοιχεία σοκ στη δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου -Έψαχνε τις κάμερες, ζητούσε μονόκλινο
«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Αυτά έλεγε η Ρούλα Πισπιρίγκου στους γιατρούς λίγο πριν πεθάνει η Τζωρτζίνα.
Συγκεκριμένα, αυτά τα λόγια φέρεται να είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλευόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα, στις 28 Ιανουαρίου 2022, μία ημέρα πριν το κοριτσάκι φύγει από τη ζωή.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτές οι κουβέντες της 33χρονης προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.
Εννέα επεισόδια είχε κάνει η Τζωρτζίνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τις δικαστικές αρχές, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως και την ημέρα του θανάτου της είχε παρουσιάσει εννέα επεισόδια ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
Το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 2021 με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της Ίριδας, του έξι μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους.
Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.
Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πάντοτε ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία και ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια, με το πρόσχημα ότι αφήνει τα πράγματά της και φοβάται τυχόν κλοπές.
Τα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας του Ιανουαρίου
Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το κορίτσι.
Στο διαβιβαστικό περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.
- Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική.
- Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν, και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ, έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε στην Κλινική.
- Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ, μένει εκεί για 24 ώρες, χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.
- Τότε, στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.
- Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.
- Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, που αντιμετωπίστηκε.
- Τις επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου, εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
- Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε.
Η Πισπιρίγκου ζητούσε πάντα μονόκλινο, έδινε η ίδια τα χάπια στο παιδί
Η μητέρα της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συνόδευε το παιδί, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό στο Παίδων να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.
Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας, στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, όλες τις άλλες ημέρες μόνον η 33χρονη. Κάποια από τα φάρμακα που χορηγούνταν στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτισή του. Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.
Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου, και να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.
Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου, μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας.
Η τελευταία ημέρα της Τζωρτζίνας
Στο διαβιβαστικό περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα που πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας, σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια, η Πισπιρίγκου της είπε κάτι χαμηλόφωνα, που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε.
Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε τη γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού. Το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν -ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.
Η τοξικολογική έκθεση της Τζωρτζίνας
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, ο θάνατος επήλθε συνεπεία θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 ml). Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη ήταν από 5 έως 20 λεπτά.
Η αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού
Το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.
Ο αστυνομικοί, έχοντας αυτό ως δεδομένο, προχώρησαν στην αξιολόγηση των λοιπών στοιχείων, από τα οποία προέκυψαν τα εξής:
Η μάνα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας.
Στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού, που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του. Τα λεγόμενά της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.
Στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο, εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.
Με αυτά τα δεδομένα, οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και υπέβαλαν τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος άσκησε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Πιθανότατα από το στόμα έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα η Ρούλα Πισπιρίγκου
Οι πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο iefimerida ανέφεραν ότι ο τρόπος που θα μπορούσε να χορηγηθεί η κεταμίνη ήταν ενδοφλέβια, από το στόμα ή εισπνεόμενη. Από τον χρόνο θανάτου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έδωσε την κεταμίνη από το στόμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνέπειες εμφανίζονται σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά. Να σημειωθεί ότι στις τοξικολογικές βρέθηκε ότι είχαν χορηγηθεί 6,5 mg/mililitre κεταμίνης.
Αντικείμενο της έρευνας είναι και το αν είχε χορηγηθεί στο παιδί και άλλες φορές κεταμίνη. Ουσιαστικά, το παιδί πέθανε δύο φορές, μία στην Πάτρα -όταν το επανέφεραν οι γιατροί- και μία φορά στο Παίδων, όπου τελικά κατέληξε, λένε πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στις 29 Ιανουαρίου 2022, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου χορήγησε στο παιδί κεταμίνη, φέρεται να ειδοποίησε τη νοσοκόμα στις 14:30. Αμέσως έσπευσαν γιατροί, έγινε ΚΑΡΠΑ και η ώρα θανάτου προσδιορίστηκε στις 15:50.
Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία της Τζωρτζίνας και συνελήφθη η Ρούλα Πισπιρίγκου
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα διεξήχθη με τη μέγιστη προσοχή και εξετάστηκαν ιατροδικαστές, γιατροί και ειδικοί. Βασική κατάθεση είναι αυτή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος λέει στην κατάθεσή του: «Ανάλογα με το βάρος του παιδιού, την ηλικία του και τα φάρμακα που έπαιρνε, ο θάνατος του παιδιού επήλθε σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά».
Από τις καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ξεκάθαρα ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί. Δεν μπορούσαν με τίποτα να εξηγήσουν πώς πέθανε.
Βασική ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, και η κατάθεση νοσηλεύτριας, καθώς φέρεται να είπε: «Η συμπεριφορά της μητέρας την ώρα που ήρθε να μας ενημερώσει για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας ήταν μη αναμενόμενη. Ήταν υποτονική, έκανε αργές κινήσεις, νωχελικές. Όχι δηλαδή μιας μάνας που χάνει το παιδί της. Θεωρούσα ότι ήθελε να μας ζητήσει ένα σεντόνι για το παιδί, καθώς ήταν ιδιαίτερα κινητικό».
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν και περαιτέρω ευρήματα, πιθανότατα στο ήπαρ, τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. «Από εδώ και πέρα, ό,τι χρειαστεί να ψάξουμε θα μας το πει η Εισαγγελία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα διεξήχθη με τη μέγιστη προσοχή και εξετάστηκαν ιατροδικαστές, γιατροί και ειδικοί. Βασική κατάθεση είναι αυτή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος λέει στην κατάθεσή του: «Ανάλογα με το βάρος του παιδιού, την ηλικία του και τα φάρμακα που έπαιρνε, ο θάνατος του παιδιού επήλθε σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά».
Από τις καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ξεκάθαρα ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί. Δεν μπορούσαν με τίποτα να εξηγήσουν πώς πέθανε.
Βασική ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, και η κατάθεση νοσηλεύτριας, καθώς φέρεται να είπε: «Η συμπεριφορά της μητέρας την ώρα που ήρθε να μας ενημερώσει για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας ήταν μη αναμενόμενη. Ήταν υποτονική, έκανε αργές κινήσεις, νωχελικές. Όχι δηλαδή μιας μάνας που χάνει το παιδί της. Θεωρούσα ότι ήθελε να μας ζητήσει ένα σεντόνι για το παιδί, καθώς ήταν ιδιαίτερα κινητικό».
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν και περαιτέρω ευρήματα, πιθανότατα στο ήπαρ, τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
Μέσα σε 20 λεπτά πέθανε η 9χρονη Τζορτζίνα από την κεταμίνη: Κόλαφος το διαβιβαστικό της ασφάλειας για την Πισπιρίγκου
Ενώπιον της ανακρίτριας οδηγείται η Ρούλα Πισπιρίγκου (Κ) που από χθες είναι κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της στο Νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου, Αθήνα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.Η μητέρα από την Πάτρα, που μέσα σε διάστημα τριών ετών έχασε και τα τρία παιδιά της, καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για την απολογία της από τη δικαστική λειτουργό.
Πώς εντοπίστηκε η επικίνδυνη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας: Τι είναι η κεταμίνη
Αντικαταθλιπτικό ταχείας δράσης σε μορφή σπρέι ενέκρινε η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων.
Καταπέλτης για την Ρούλα Πισπιρίγκου είναι το διαβιβαστικό της Ασφάλειας που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας το οποίο ήρθε στο φως λίγη ώρα αφότου η κατηγορούμενη μητέρα πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Δευτέρα.
«Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησης και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου, Σωτηρία.
Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε το θάλαμο της ανήλικης ήταν περίπου μια ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού.
Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Τι αναφέρεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό
«Από την Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο της προανάκρισης για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της Γεωργίας, ζητήθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι από όλα τα νοσοκομεία όπου είχε νοσηλευτεί (Καραμανδάνειο, Π.Γ.Ν. Πατρών, Ωνάσειο, Γ.Ν. Παίδων Αθηνών) και εξετάστηκε όλο το ιατρικό προσωπικό του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» που παρακολουθούσε την πορεία της υγείας της.
Εξετάστηκε και ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή στη Δασκαλάκη Γεωργία, από του οποίου την κατάθεση προέκυψε ότι ο θανατός της επήλθε συνεπεία «θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία».
Συγκεκριμένα, από τις τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε η ύπαρξη της φαρμακευτικής ουσίας «κεταμίνη», σε ποσότητα η οποία είναι τοξική-θανατηφόρα. Αναφορικά με τον ακριβή χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης. Το χρονικό εύρος ποικίλει από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά, ανάλογα την οδό χορήγησης. Από την έρευνα τη Υπηρεσίας μας προέκυψε ότι ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν στο θάλαμο της Γεωργίας τα τελευταία 20 λεπτά της ζωής της, προτού εμφανιστούν οι παρενέργειες του φαρμάκου, ήταν η μητέρα της».
Εννέα σοβαρά ιατρικά επεισόδια εμφάνισε η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 πριν καταλήξει στις 29 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Στο περίπου 18 σελίδων διαβιβαστικό που εστάλη στην Εισαγγελία αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που κατέστησαν κεντρικό πρόσωπο της έρευνας την 33χρονη μητέρα του παιδιού.
Αναφέρεται μάλιστα και η φράση που είπε η μητέρα στους γιατρούς μία μέρα πριν το παιδί της καταλήξει. «Τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» τους ανέφερε προκαλώντας τους μεγάλη έκπληξη.
Βασικό στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί το γεγονός ότι τα εννέα επεισόδια που εμφάνισε το κοριτσάκι, είτε στο Νοσοκομείο της Πάτρας, είτε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ήταν ενόσω βρισκόταν σε θάλαμο και όχι σε ΜΕΘ και ενώ ήταν υπό την εποπτεία της μητέρας της χωρίς την παρουσία άλλου συγγενικού προσώπου. Τα περιστατικά της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2021 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 6 μηνών αδελφής της Ίριδας.
«Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.
Στο χρονικό της αρχής του τέλους της Τζωρτζίνας που καταγράφουν οι αστυνομικοί τονίζουν πως το παιδί:
- Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών όπου παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ όπου έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία.
- Το κοριτσάκι εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ όπου μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, τις 26 Ιανουαρίου, για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.
- Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.
- Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε.
- Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
- Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική. -Διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε.
- Το κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί και στο Ωνάσειο όπου δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί .
Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.
Οι αστυνομικοί τονίζουν πως όταν η 9χρονη μεταφέρθηκε από το Ωνάσειο στο Παίδων η κατηγορούμενη, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.
Ο πατέρας της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ενώ όλες τις άλλες ημέρες ήταν μόνη της η μητέρα .
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η μητέρα, δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από την γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.
Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών, δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η μητέρα αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.
Η μητέρα σύμφωνα με καταθέσεις, είχε ρωτήσει να μάθει αν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο αιτιολογώντας το ενδιαφέρον της για τον φόβο κλοπών καθώς άφηνε, όπως είπε, τα πράγματα της .
Την κρίσιμη ημέρα, στις 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις 14.30, μία από τις νοσηλεύτριες είδε την μητέρα να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.
Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο.
Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.
Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15:50 κατέληξε.
Από την αξιολόγηση του υλικού οι αρχές καταλήγουν πως το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και πως κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.
Σημειώνεται δε ότι η μητέρα ήταν συνέχεια παρούσα και κοντά στο παιδί.
Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μητέρα φέρεται να είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Στο διαβιβαστικο αναφέρεται ότι «τα λεγόμενα της κατηγορουμένης έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν, τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο».
Τέλος επισημαίνεται ότι «όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί».
Προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα
Νωρίτερα, ενώπιον του εισαγγελέα είχε οδηγηθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου, μητέρα της Τζωρτζίνας, η οποία έλαβε προθεσμία έως τη Δευτέρα για να απολογηθεί.
Το διάστημα αυτό, η 33χρονη θα παραμείνει στη ΓΑΔΑ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 7ο όροφο και με συνεχή αστυνομική παρουσία.
Κατά πληροφορίες, στη διάρκεια της νύχτας, η 33χρονη ήταν σκεπτική και δεν μίλησε καθόλου στους αστυνομικούς ενώ φέρεται ότι εξακολουθούσε να αρνείται την εμπλοκή της, λέγοντας: «Πως είναι δυνατόν να σκότωσα εγώ τα παιδιά μου;».
Ιατροδικαστής Τσαντίρης: Πιθανό να δηλητηρίασε και τα τρία παιδιά -Πώς η Πισπιρίγκου προσέγγιζε γιατρούς και ιατροδικαστές
Ραγδαίες είναι τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στην υπόθεση των τριών θανάτων των παιδιών από την Πάτρα, μετά και της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Ως μια σκοτεινή προσωπικότητα που θα απασχολήσει στο μέλλον τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο περιγράφει τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης που είχε οριστεί πραγματογνώμονας από τη δικαιοσύνη μετά την μήνυση των γονιών κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο της Μαλένας.
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια του τον Απρίλιο του 2021 αφού στο μεταξύ είχε πεθάνει και η Ίριδα ενώ η Τζωρτζίνα είχε υποστεί την πρώτη ανακοπή και ο ίδιος ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση καθώς δεν του προέκυπτε η αρχική εκτίμηση για ηπατική ανεπάρκεια. Η Πισπιρίγκου είχε σύμφωνα με τον κ. Τσαντίρη μια απάντηση για όλα και ήταν πάντα προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τη σωστή ορολογία.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στην δημοσιότητα, έχουμε να κάνουμε με μία βαριά εγκληματική δράση και θεωρώ ότι τα μελλοντικά συγγράμματα ιατροδικαστικής θα περιλαμβάνουν αυτή την υπόθεση», λέει ο ιατροδικαστής που είναι πεπεισμένος ότι η κατηγορούμενη είχε πλήρη συναίσθηση των πράξεών της.
Παράλληλα αποκαλύπτει ότι της άρεσε να συζητάει με τους επιστήμονες για τους θανάτους των παιδιών πιθανότατα για να διαπιστώνει τα δικά τους συμπεράσματα.
«Τελικώς, από την εξέλιξη των γεγονότων, θεωρώ ότι ήξερε και γνώριζε τι έκανε καθώς και πώς θα διαχειριστεί τις περιστάσεις αυτές. Πίσω από κάθε εγκληματική πράξη κρύβεται ένας μύθος αλλά και μία αλήθεια. Εδώ, θα κάνω και μία υπόθεση, ότι το πιθανότερο είναι της άρεσε να κάνει συζητήσεις με ειδικούς για τον τρόπο θανάτου και την αιτία. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί από ειδικούς» .
Ήταν ξανά έγκυος η Ρούλα Πισπιρίγκου
Σε εκείνη την συνάντηση με τον πραγματογνώμονα, πριν από έναν χρόνο, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε δηλώσει έγκυος σε ένα τέταρτο παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ. «Όταν είχα έρθει σε επαφή μαζί της τον Απρίλιο του 2021, μου είχε δηλώσει ότι ήταν έγκυος και ότι διέκοψε την κύηση μετά από σύσταση ιατρού. Ποιος ήταν ο ιατρός που έδωσε την σύσταση αυτή; Ή μήπως διέκοψε μία εγκυμοσύνη από μόνη της; Πρέπει να ερευνηθεί πόσων μηνών έγκυος ήταν τότε και εάν επιτρεπόταν η διακοπή την δεδομένη χρονική περίοδο», σημειώνει ο κ. Τσαντίρης.
Τσαντίρης: Πιθανό να δηλητηριάστηκαν και τα άλλα δύο παιδιά, δεν αποκλείω και την ασφυξία
Το βάρος της ιατροδικαστικής διερεύνησης πέφτει τώρα στο να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί στα άλλα δύο παιδιά του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ήδη η επιτροπή Καρακούκη που επανεξετάζει τα ευρήματα από τη νεκροψία- νεκροτομή της Μαλένας έχει προχωρήσει την έρευνά της και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να την παραδώσει στις αστυνομικές αρχές.
«Πρέπει να διερευνηθούν / επανεξεταστούν τα διασωθέντα σπλάγχνα της Μαλένας και Ίριδας, προκειμένου να καθοριστεί ο μηχανισμός του θανάτου τους π.χ. δηλητηρίαση ή ασφυξία. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θεωρώ πιθανή τη δηλητηρίαση και των τριών παιδιών (κοινός τρόπος), χωρίς βέβαια να αποκλείω ασφυκτικό μηχανισμό», τονίζει ο ιατροδικαστής.
Η Πισπιρίγκου την Τζωρτζίνα την σκότωσε δυο φορές
Εξαιρετικά πιθανό θεωρεί ο κ. Τσαντίρης η Ρούλα Πισπιρίγκου να είχε χορηγήσει στη Τζωρτζίνα κεταμίνη από την αρχή της εισαγωγής της στο νοσοκομείο καθώς η ουσία αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα που παρουσίαζε το εννιάχρονο κορίτσι.
«Η κεταμίνη που προκάλεσε το θάνατο της Τζωρτζίνας είναι μια ουσία υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή . Χορηγείται εύκολα μέσω διαφόρων οδών που τονίζουν την προσαρμοστικότητά της σε πολλά κλινικά σενάρια. Η βέλτιστη οδός χορήγησης της κεταμίνης είναι η ενδοφλέβια (iv), αλλά μπορεί να δοθεί και ενδομυϊκά ή και από του στόματος. Από την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Μπουζιάνη, θα καταλάβουμε τον τρόπο χορήγησης (π.χ. μέσω ορού που λάμβανε φαρμακευτική αγωγή ή με σίτιση διότι π.χ. διαπιστώθηκε με τοξικολογικές εξετάσεις και σε στομαχικό περιεχόμενο).
Η κεταμίνη εάν χορηγηθεί ταχεία μέσω ορού ή ενδοφλέβια μπορεί να προκαλέσει άπνοια και θάνατο. Μια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανιζόταν συχνά σε χρήστες κεταμίνης ήταν τα συμπτώματα από το ανώτερο γαστρεντερικό, το πιο κοινό από τα οποία ο επιγαστρικός πόνος. Αυτό το στοιχείο έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορεί η κεταμίνη να εξηγήσει και τα συμπτώματα της Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2021 προ της ανακοπής στις 11/04/2021 στο νοσοκομείο. Πάντως αξίζουν τα συγχαρητήρια μου στον κ. Μπουζιάνη, Ιατροδικαστή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και στην ομάδα που συνεργάστηκε, τον κ. Ράικο, την κα Λευκίδου, κτλ, για την ανάδειξη θετικού ευρήματος, που ξεκλείδωσε τις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας και ανέδειξε την εγκληματική πράξη», καταλήγει ο Σωκράτης Τσαντίρης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, iefimerida.gr, kathimerini.gr