ΣτΕ: Εγκρίθηκε το Π.Δ. για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) που αφορά την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή της Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών και την περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Εφαρμογής του ΕΠΣ.

Κατά συνέπεια μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμού του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτσολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Π.Δ. και έκανε ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα, με το Π.Δ. επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του γηπέδου του ΠΑΟΚ μαζί με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται αναπλάσεις στην περιβάλλουσα το γήπεδο περιοχή. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με το ΣτΕ, το σχέδιο Π.Δ. ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες απαιτήσεις του νόμου 4447/2016.

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, αναφέρεται ότι με το διάταγμα επέρχεται ο εκσυγχρονισμός των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ με ανάπτυξη νέων σύγχρονων προδιαγραφών οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των FIFA/UEFA στο πλαίσιο των απαιτητικότερων υποχρεώσεων της ομάδας (Champion Leagne και άλλες Ευρωπαϊκές οργανώσεις).

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι με το νόμο 4572/2018 παραχωρήθηκαν στον ΠΑΟΚ εκτάσεις γύρο από το γήπεδο (21.722 και 344 τ.μ.), έτσι ώστε μαζί με την ιδιοκτησία του να αποτελούν μια ενιαία έκταση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και συνοδές χρήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ, η πέριξ του γηπέδου περιοχή πρόκειται να αποτελέσει υπερτοπικό πυρήνα αναψυχής, πολιτισμού, εκδηλώσεων, εστίασης και γενικότερα πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τι σημαίνει το «πράσινο φως» του ΣτΕ για το γήπεδο – Ποιες αλλαγές θα γίνουν

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αναμόρφωσης της περιοχής του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά

Όπως προαναφέρθηκε ποιο πάνω θετική ήταν η νομική έκβαση για δύο πολύ σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά που δρομολόγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, διπλό «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος τόσο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης όσο και για την αστική αναζωογόνηση στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, «οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δύο πολύ σημαντικά Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που είχαμε αποστείλει είναι μια σημαντική επιβράβευση της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει και εξελίσσεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά «ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη αποκτούν ένα υπερσύγχρονο γήπεδο με αθλητικές εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία της ομάδας και της πόλης. Πλέον, μπορούν να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα και για το νέο γήπεδο και για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του γηπέδου. Η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται πράξη με τη Θεσσαλονίκη να “αλλάζει” σελίδα, σε συνδυασμό με σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σε όλη την πόλη».

Επιπλέον, όπως τόνισε, «με την έγκριση και του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία αστικής αναζωογόνησης σε μια μεγάλη γειτονιά στο κέντρο του Πειραιά». «Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς, μέσα από τον οργανωμένο χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό να μπει τάξη στον χώρο και να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα όλης της χώρας» κατέληξε ο υφυπουργός.

Ειδικότερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων προδιαγραφών και απαιτήσεων των FIFA / UEFA. Παράλληλα, με τη θετική γνωμοδότηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και τα έργα αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Με τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΝ για το ΕΠΣ του γηπέδου του ΠΑΟΚ, καθορίζονται χρήσεις γης, εγκρίνεται περιβαλλοντικά το έργο, ενώ η περιοχή που περιβάλλει τις αθλητικές εγκαταστάσεις (έκταση Αλάνας Τούμπας) θα μπορέσει να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών με χώρους πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής.

Πηγή: dikastikoreportaz.gr, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged