Υψηλή συχνότητα επιθέσεων ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα

Το διαδίκτυο
Μοιραστείτε το:

Ransomware: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι προκαλεί  και πως αντιμετωπίζεται…

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα. Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα. Ένας στους 40 οργανισμούς δέχθηκε κατά μέσον όρο κάθε εβδομάδα επιθέσεις με ransomware το β’ τρίμηνο παγκοσμίως, ένας αριθμός που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση 59% σε ετήσια βάση (1 στους 64 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021), σύμφωνα με σχετική έρευνα της Check Point Research (CPR).

Συγκεκριμένα από την σχετική έρευνα προκύπτει ότι οι περιοχές που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι:

Αφρική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 21 – αύξηση 21% ετησίως (1 στους 25 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021).

Ευρώπη: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 66 – μείωση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 65 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

Βόρεια Αμερική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 108 – μια μικρή αύξηση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 109 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

ANZ (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία): ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 113 – αύξηση 18% σε ετήσια βάση (1 στους 133 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

Επίσης, η Λατινική Αμερική έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιθέσεις, εντοπίζοντας 1 στους 23 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία, αύξηση 43% ετησίως, σε σύγκριση με 1 στους 33 το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ακολουθούμενη από την Ασία που έχει σημειώσει αύξηση 33% ετησίως, φτάνοντας το 1 από 17 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα της CPR, το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα έγιναν κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα 783 κυβερνοεπιθέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση.

Ransomware ανά κλάδο

Συνολικά από την έρευνα προκύπτει ότι το λιανεμπόριο και ο τομέας της χονδρικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις επιθέσεις ransomware, με την ανησυχητική αύξηση του 182%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ακολουθούμενος από τον τομέα των Διανομέων που σημείωσε αύξηση 143%. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας, αναφέρει την εκπληκτική αύξηση του 135%, φτάνοντας σε αναλογία 1 στους 24 οργανισμούς που επηρεάζονται από ransomware σε εβδομαδιαία βάση.

Κυβερνοεπιθέσεις ανά κλάδο

Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας έχει γίνει ο κλάδος που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, απορροφώντας κατά μέσο όρο περισσότερες από 2,3 χιλιάδες επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, ποσοστό που σημειώνει αύξηση 53% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσε αύξηση 60% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, φτάνοντας τις 1342 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα.

O Omer Dembinsky, Data Group Manager στην Check Point Software, σχολίασε σχετικά: «Οι επιθέσεις ransomware δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι 1 στους 40 οργανισμούς που παρακολουθούμε επηρεάζεται από ransomware κάθε εβδομάδα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση 59% σε ετήσια βάση.

Οι χάκερ αξιοποιούν την αύξηση στο πεδίο επίθεσης που τους επιτρέπουν η απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση. Επιπλέον, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συμβάλλει στην ανάπτυξη της τάσης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις που αυξάνονται εμπνέουν τους χάκερ να πάρουν θέση.

Τέλος, η προθυμία των οργανισμών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ransomware προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς έχει αποδείξει ότι η επιχείρηση του ransomware είναι ιδιαίτερα επικερδής. Ως εκ τούτου, βλέπουμε ότι οι χάκερ συνεχίζουν να επενδύουν πόρους για την καταδίωξη οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους οργανισμούς παντού να λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές μας για την πρόληψη ransomware, όπως η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, η ενημέρωση των συστημάτων και η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ευαισθητοποίηση».

Συμβουλές πρόληψης Ransomware επιθέσεων

 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά — συνεχώς, εάν είναι δυνατόν, και σε ολόκληρο τον οργανισμό
 • Να είστε προνοητικοί. Αξίζει να συντάξετε μια στρατηγική απόκρισης. Με άλλα λόγια, τι πρόκειται να κάνετε εάν ο οργανισμός σας γίνει στόχος επίθεσης ransomware;
 • Χρησιμοποιήστε τη σάρωση και το φιλτράρισμα περιεχομένου. Μια κοινή μέθοδος για εισβολείς ransomware είναι να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους είτε να δώσουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους μέσω συνδέσμου ηλεκτρονικού ψαρέματος είτε να κατεβάσουν ένα αρχείο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Μπορείτε να προστατευθείτε και από τις δύο αυτές πιθανές απειλές εφαρμόζοντας περισσότερη σάρωση και φιλτράρισμα περιεχομένου.
 • Διατηρήστε τα συστήματά σας ενημερωμένα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα συστήματά σας ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα λογισμικού.
 • Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας. Οι επιθέσεις ransomware είναι συχνά το αποτέλεσμα κακής εκπαίδευσης των εργαζομένων ή/και κακών συνηθειών αυτών.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας είναι εξοικειωμένοι με τις τυπικές βέλτιστες πρακτικές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας, όπως η επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η μη κοινοποίηση των κωδικών πρόσβασής τους σε άλλους και η αποφυγή συνδέσμων και περιεχομένου που φαίνονται ύποπτα ή άγνωστα.

Τι είναι το ransomware; Πώς θα αποτρέψεις τις επιθέσεις το 2022

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη κακόβουλου λογισμικού και ιών, το καθένα από τα οποία είναι επικίνδυνο με τον δικό του τρόπο.

Κάποια από αυτά βγάζουν ύποπτες διαφημίσεις στον περιηγητή σου, άλλα κλέβουν τις προσωπικέ σου πληροφορίες και άλλα τρέχουν στο παρασκήνιο, χωρίς ποτέ να το αντιληφθείς.

Τα τελευταία χρόνια, μία από τις πιο επικίνδυνες και επιβλαβείς μορφές κακόβουλου λογισμικού έχει αναπτυχθεί: το Ransomware.

Το ransomware είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που ζητά οικονομικά λύτρα από θύματα απειλώντας να δημοσιεύσει, να διαγράψει ή να αποτρέψει την πρόσβαση σε σημαντικά προσωπικά δεδομένα.

Οι συνέπειες μιας επίθεσης ransomware μπορεί να είναι καταστροφικές και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν έχει ήδη μολυνθεί ο υπολογιστής. Η πρόληψη μιας επίθεσης είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Αυτός είναι ο οδηγός μας για το ransomware, πώς να το αποτρέψεις και τι πρέπει να κάνεις, αν ο υπολογιστής και τα δεδομένα σου έχουν παραβιαστεί.

Ποια είναι τα διάφορα είδη ransomware;

Το ransomware είναι ένας μεγάλος όρος που καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη κακόβουλου λογισμικού.

Ωστόσο, έχουν όλα κάτι κοινό: απειλούν εσένα ή τα δεδομένα σου με σκοπό να πάρουν λύτρα.

Αυτά είναι τα διαφορετικά είδη του ransomware που πρέπει να γνωρίζεις:

 • Crypto Ransomware

Αυτό το ειδικό είδος ransomware εισέρχεται κρυφά στον υπολογιστή ή στο δίκτυο σου και ψάχνει ειδικά για τα δεδομένα που πιστεύει ότι μπορεί να είναι σημαντικά.

Συγκεντρώνει έγγραφα όπως κείμενα, υπολογιστικά φύλλα, εικόνες, PDF και πολλά άλλα για κρυπτογράφηση.

Συνήθως, τα υπόλοιπα δεδομένα δεν επηρεάζονται και θα μπορείς να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή. Ωστόσο, τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα είναι απροσπέλαστα και το κακόβουλο λογισμικό θα προσπαθήσει να σε αναγκάσει να πληρώσεις λύτρα για να το ξεκλειδώσεις.

Οι περισσότερες μορφές ransomware ζητούν από 200 έως 900 δολάρια από τα θύματα. Εάν τα λύτρα δεν καταβληθούν εντός 48-72 ωρών, τα δεδομένα συνήθως διαγράφονται για πάντα.

 • Locker Ransomware

Το locker ransomware δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά το τι κλειδώνει. Μόλις μπει στον υπολογιστή σου, κλειδώνει τα πάντα!

Εάν δεν μπορείς να συνδεθείς στον υπολογιστή σου ή να τον χρησιμοποιήσεις για βασικές εργασίες χωρίς να δεις ένα απειλητικό μήνυμα για λύτρα, ίσως έχετε μολυνθεί από locker ransomware.

 • Scareware

Όπως το locker ransomware, έτσι και το scareware περιορίζει συχνά την πρόσβαση στον υπολογιστή και τα δεδομένα σου. Η διαφορά είναι ότι το scareware εφαρμόζει μια διαφορετική τακτική για να σε κάνει να πληρώσεις τα λύτρα.

Ενδέχεται να δεις ένα αναδύομενο παράθυρο που δήθεν “σαρώνει” τον υπολογιστή για προβλήματα. Θα βρει μερικά, βέβαια, και θα προσφερθεί να τα “διορθώσει” εκ μέρους σου – με υψηλό κόστος.

Δεν θα μπορείς να απαλλαγείς από αυτό το μήνυμα ή να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου μέχρι να πληρώσεις τα λύτρα.

 • Doxware

Μια ιδιαίτερη δυσάρεστη μορφή ransomware, το doxware δεν περιορίζεται στην διαγραφή ή στον περιορισμό της πρόσβασης στα δεδομένα σου.

Απειλεί να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες ή βίντεο, προσωπικές πληροφορίες ή οικονομικά δεδομένα, εάν δεν καταβληθούν τα λύτρα.

Το Doxware μπορεί να είναι απολύτως καταστροφικό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες.

Συνήθως, οι χάκερ στοχεύουν θύματα που νομίζουν ότι θα είναι πρόθυμα να πληρώσουν τα λύτρα για να πάρουν τα δεδομένα τους πίσω γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια, τεράστιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νοσοκομείων και ακόμη και της Sony Pictures, υπήρξαν στόχοι.

Αλλά σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί θύμα μιας επίθεσης ransomware, και συμβαίνει συνήθως με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

 • Πρώτον, κατέβασες το ransomware μεταμφιεσμένο ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πώς μπαίνει στον υπολογιστή σου το ransomware;

Έχεις λάβει ποτέ ένα email από κάποιον που δεν γνωρίζεις, μαζί με ένα περίεργο συνημμένο που ονομάζεται “Απόδειξη”;

 • Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα παράξενα μηνύματα είναι ransomware ή άλλες μεταμφιεσμένες επιθέσεις malware (γνωστές ως trojans).
 • Το email μπορεί να είναι ακόμη και από κάποιον που γνωρίζεις, αλλά αυτό το φαινομενικά αβλαβές συνημμένο μπορεί να είναι ένας ιός που θα μολύνει τον υπολογιστή σου μόλις το κατεβάσεις.
 • Δεύτερον, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό στις άμυνες του υπολογιστή σου.

Τα exploits εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες ή τα λάθη στον κώδικα ενός προγράμματος υπολογιστή ή λειτουργικού συστήματος.

Οι χάκερ μπορεί να ανακαλύψουν, για παράδειγμα, μια ευπάθεια στην τελευταία έκδοση των Windows που τους επιτρέπει να μπουν από την πίσω πόρτα στον υπολογιστή σου και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο μηχάνημά σου.

Τα γνωστά exploits είναι προβλήματα στο λογισμικό που έχουν ανακαλυφθεί και συνήθως έχουν διορθωθεί με ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας. Άγνωστα exploits δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη και οδηγούν σε “επιθέσεις μηδενικής ημέρας” ή στις πρώτες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυτού του είδους.

4 απλοί τρόποι για να αποτρέψεις τις επιθέσεις ransomware το 2022

Οι επιθέσεις Ransomware ακούγονται απίστευτα τρομακτικές και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες όταν συμβαίνουν. Αλλά η πρόληψή τους είναι συνήθως απλή αν λάβεις έγκαιρα τα μέτρα σου.

Αυτές είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για να είσαι ασφαλής από το ransomware:

Εγκατάστησε ένα κορυφαίο antivirus με προστασία από ransomware

Η εκτέλεση σάρωσης για ιούς τακτικά είναι μια καλή ιδέα, αλλά το να έχεις μια πρώτη γραμμή υπεράσπισης στον υπολογιστή σου είναι ακόμα καλύτερο.

Τα καλύτερα προγράμματα antivirus αυτή την εποχή διαθέτουν προστασία από ransomware, που περιλαμβάνει προληπτική άμυνα από επιθέσεις μηδενικής ημέρας και μερικές φορές έναν ειδικό κρυπτογραφημένο φάκελο όπου μπορείς να αποθηκεύσεις με ασφάλεια τα σημαντικότερα δεδομένα σου μακριά από τους χάκερ.

Να έχεις πάντα ενημερωμένο το antivirus και τα άλλα κρίσιμα προγράμματα και συστήματα

Ορισμένα προγράμματα antivirus κάνουν αυτόματες ενημερώσεις, ενώ άλλα όχι. Ανεξαρτήτως αυτού, θα πρέπει να είσαι επιμελής για να βεβαιωθείς ότι έχεις εγκαταστήσει όλες τις τελευταίες εκδόσεις, τους ορισμούς ιών και τις ενημερώσεις κώδικα που ο πάροχος στέλνει για να είσαι προετοιμασμένος.

Θα πρέπει επίσης να ενημερώνεις τακτικά το λειτουργικό σου σύστημα και άλλα βασικά κομμάτια λογισμικού. Συνήθως, οι νέες εκδόσεις ή ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα έχουν κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας, τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Κάνε αντίγραφο ασφαλείας για τα σημαντικότερα δεδομένα σου σε άλλο δίκτυο ή συσκευή (Cold Backups)

Αν το ransomware ξεπεράσει τις άμυνές σου και μολύνει τον υπολογιστή, μπορείς να μειώσεις σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπό του, δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου.

Τα αντίγραφα ασφαλείας στο cloud είναι υπέροχα και μπορεί να είναι βολικά, αλλά στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να κάνεις “cold backups” των πιο σημαντικών αρχείων σας.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποθηκεύεις σε USB ή σκληρό δίσκο που διατηρείς εντελώς ξεχωριστά και αποσυνδεδεμένα από τον υπολογιστή και το δίκτυό σου.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν χάσεις αυτά τα αρχεία σε μια επίθεση ransomware, μπορείς εύκολα να τα επαναφέρεις.

Κινήσου έξυπνα στο διαδίκτυο και απόφυγε τα ransomware εξαρχής

Τα ransomware που εκμεταλλεύονται μια πίσω πόρτα στον υπολογιστή σου είναι ένα πράγμα. Το άνοιγμα της μπροστινής πόρτας και η υποδοχή στο εσωτερικό είναι κάτι άλλο!

Πάντα να ασκείς ασφαλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο για να αποφύγεις ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Αυτό σημαίνει:

 • Απόφυγε ύποπτες και αναξιόπιστες ιστοσελίδες
 • Κατέβασε λογισμικό, εφαρμογές και μέσα μόνο από επίσημες αγορές
 • Ποτέ μην κάνεις λήψη συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός αν ξέρεις τι είναι και από πού προέρχονται

Τι κάνω αν ο υπολογιστής μου μολυνθεί με ransomware

Σε αντίθεση με τα malware, τα adware και τα worms υπολογιστών, το ransomware είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν έχει ήδη πάρει τα αρχεία σου.

Αν μολυνθείς, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να λάβεις τα δεδομένα σου χωρίς να πληρώσεις τα λύτρα. Οι περισσότεροι ειδικοί, ωστόσο, συμβουλεύουν να μην πληρώσεις τα λύτρα. Αυτό γιατί:

Πρώτον, η πληρωμή των λύτρων ενθαρρύνει τους εγκληματίες να συνεχίσουν την απάτη τους

Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πληρωμή των λύτρων θα φέρει πίσω τα αρχεία σου

Ωστόσο, αν τα δεδομένα σου είναι εξαιρετικά σημαντικά ή ευαίσθητα, εξαρτάται από εσένα. Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις θυμάτων που πληρώσαν τα λύτρα και πήραν τα δεδομένα τους πίσω άθικτα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές άλλες τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις προτού πληρώσεις τους επιτιθέμενους ή αφήσεις τα δεδομένα σου.

Αποσυνδέσουν από το δίκτυο για να προστατεύσεις τους άλλους υπολογιστές

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι το ransomware να εξαπλωθεί σε άλλο υπολογιστή στο δίκτυο σου ή να κρατήσει τα αρχεία που έχεις αποθηκεύσει σε ξεχωριστή συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Απενεργοποίησε τη σύνδεση δικτύου μόλις δεις την προειδοποίηση του ransomware.

Απομάκρυνε το ransomware

Το καθάρισμα του υπολογιστή και η κρυπτογράφηση των αρχείων σου απαιτεί χρόνο, επομένως θα πρέπει να καταργήσεις το ransomware το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσεις τις ζημιές.

Εάν διαθέτεις ισχυρό antivirus στον υπολογιστή σου, αυτό θα είναι είναι εύκολο. Αν όχι, μπορείς πάντα να δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες δωρεάν επιλογές για γρήγορη επισκευή.

Η απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού όμως, δεν θα απελευθερώσει τα αρχεία σου.

 • Ψάξε στο διαδίκτυο για ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης

Ευτυχώς, υπάρχει μια τεράστια κοινότητα whitehat hackers και ειδικών στον ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που εργάζονται επιμελώς για να σπάσουν τα πιο πρόσφατα στελέχη ransomware.

Χρησιμοποίησε ένα εργαλείο όπως το Crypto Sheriff για να προσδιορίσεις ποιο στέλεχος έχει μολύνει τον υπολογιστή σου και αναζήτησε πόρους όπως No More Ransom για να δεις εάν έχει δημιουργηθεί ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Αν έχεις δεχθεί επίθεση από ένα κοινό στέλεχος ransomware, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα κάποιος να το έχει σπάσει και μπορεί να είσαι σε θέση να ανακτήσεις τα αρχεία σου.

 • Κάλεσε κάποιον ειδικό (και ίσως τις Αρχές)

Εάν εξακολουθείς να μην μπορείς να ανακτήσεις τα αρχεία ή την πρόσβαση στο σύστημα και τα χρειάζεσαι απελπισμένα, ίσως πρέπει να καλέσεις έναν επαγγελματία.

Δοκιμάστε τα κατά τόπους καταστήματα επισκευής ή το Geek Squad – συχνά έχουν υπηρεσίες προστασίας από ιούς ή ransomware και ίσως είναι σε θέση να σας βοηθήσουν.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε την επίθεση ransomware στην αστυνομία ή στο FBI, το οποίο παρακολουθεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μέσω του Κέντρου καταγγελίας για εγκλήματα στο Διαδίκτυο.

 • Δημιούργησε ισχυρή άμυνα

Τα δύο καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από επιθέσεις ransomware είναι:

Η ασφαλής συμπεριφορά στα email, στις λήψεις και στην περιήγηση στο διαδίκτυο

 • Εγκατάστησε ένα antivirus τελευταίας τεχνολογίας

Οι επιθέσεις Ransomware μπορεί να είναι καταστροφικές και, δυστυχώς, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις πίσω τα αρχεία ή την πρόσβαση στον υπολογιστή σου, όταν το κακόβουλο λογισμικό τα καταλάβει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι από πρίν προετοιμασμένος.

Πηγή: moneyreview.gr, el.safetydetectives.com

Μοιραστείτε το:
Tagged