Χρ.Σταϊκούρας: Οι αποζημιώσεις των πληγέντων από καταστροφές στην Φθιώτιδα ολοκληρώνονται ταχύτατα

Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

Αναφορικά με τις θεομηνίες που έχουν πλήξει περιοχές της Π.Ε. Φθιώτιδας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία, ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη θεομηνία «Ιανός» της 17ης – 20ης Σεπτεμβρίου 2020:

Οριοθετήθηκαν πληττόμενες περιοχές, ενώ ακολούθησαν συμπληρωματικές οριοθετήσεις δημοτικών κοινοτήτων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Χορηγήθηκε προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς σε 249 δικαιούχους, με ποσό ύψους 451.123,26 ευρώ.

Μετά την αποστολή των τελικών στοιχείων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ακολούθησαν οι αποφάσεις για την τελική επιχορήγηση, σε ποσοστό 55% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Μέχρι τώρα, έχουν αποζημιωθεί 29 από τις 39 επιχειρήσεις και 89 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ η διαδικασία εξελίσσεται καθημερινά και ταχύτατα.

Συνολικά, το ποσό αποζημιώσεων για τον «Ιανό» στην Π.Ε. Φθιώτιδας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα της 11ης Δεκεμβρίου 2021, οριοθετήθηκαν οι πληγείσες δημοτικές κοινότητες, ενώ με ΚΥΑ ρυθμίστηκαν ζητήματα στεγαστικής συνδρομής.

Ως προς τις επιχορηγήσεις, ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις σε 26 πληγέντες συμπολίτες μας στο Κόμμα Λαμίας, που αφορούν άμεσες έκτακτες ανάγκες για μικρές επισκευαστικές εργασίες και αντικάσταση οικοσκευών, ύψους 74.136 ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2021 της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας πλήττονται από θεομηνία για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα-περίπου ενός έτους-, ενώ την πρώτη φορά που επλήγησαν δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σύνολό τους στην οριοθέτηση της φυσικής καταστροφής, αποφάσισε να γίνει εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών, ώστε:

α) το ποσοστό επιχορήγησης για πληγείσες επιχειρήσεις να οριστεί στο 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τις περιοχές που θα οριοθετηθούν

β) για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας επιχορήγησης, να ενεργοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 7 του ν.4797/2021 για σταδιακή υποβολή επιμέρους καταστάσεων πληγεισών επιχειρήσεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών, ανάλογα με την πορεία της ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από θεομηνίες, και όπου χρειάζεται, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, επεκτείνεται η στήριξη και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Μοιραστείτε το:
Tagged