15 εκατομμύρια δολάρια για την ακριβότερη φωτογραφική μηχανή όλων των εποχών!!!

Τεχνολογικά
Μοιραστείτε το:

Πόσο αποτιμήθηκε η αρχετυπική Leica του εφευρέτη του φορμά 35mm Οscar Barnack?

H ακριβότερη φωτογραφική όλων των εποχών δημοπρατήθηκε για 15εκ. δολ.

Aστρονομικές (σε αξία) εκπλήξεις, επεφύλασσε η 40η μεγάλη δημοπρασία Leitz Photographica φέτος. Το ενδιαφέρον είχε εκτοξευτεί στα ύψη αφού γνωστό ότι θα μετείχε και η πιο περιπόθητη στους συλλεκτικούς κύκλους μηχανή του εφευρέτη του φορμά 35mm Οscar Barnack.

Η Leica 0-series No 105 ήταν μια από τις 23 πρωτότυπες Leica 0 που είχαν κατασκευαστεί τo 1923 για δοκιμαστικούς λόγους πολύ πριν αρχίσει η “μαζική παραγωγή” των πρώτων εμπορικών Leica. Aπό τις 23 της αρχικής παρτίδας είναι γνωστό ότι επιβιώνουν ως σήμερα 12 αντίτυπα στα χέρια συλλεκτών.

Το συγκεκριμένο κομμάτι αντλεί περισσότερη συλλεκτική αξία από το γεγονός ότι αποτελούσε την προσωπική μηχανή του μηχανικού της Leica και εμπνευστή του φιλμ 135 (35mm) Oscar Barnack που είχε σχεδιάσει την Ur Leica.

Tο σπάνιο ιστορικό κομμάτι είχε μείνει στην κατοχή της oικογένειας του Barnack ως το 1960 οπότε την απέκτησε ένας αμερικανός συλλέκτης ενώ διαδοχικά άλλαξε ιδιοκτησία. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε ένα εκ. δολ και η εκτιμώμενη αξία ως τρία εκ. δολ. κανείς όμως δεν πίστευε ότι θα έφθανε στο στρατοσφαιρικό τελικό κτύπημα προς 14.400.000 ευρώ ή λίγο παραπάνω από 15εκ. δο.

Να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη δημοπρασία καταρρίπτεται το προηγούμενο ρεκόρ πιο ακριβής συλλεκτικής φωτ. μηχανής που κατείχε μια Leica 0 series No 122 από την ίδια παρτίδα που είχε αλλάξει χέρια το 2018 για 2,96εκ. δολ.

Πηγή: photo.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged