Αυτοδυναμία στα… υψίπεδα του 40% – ούτε σε δεύτερες κάλπες – Κλειδί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

“Ονειρο απατηλό” η αυτοδυναμία- Δεν βγαίνουν τα νούμερα ούτε σε δεύτερες κάλπες -Τι ποσοστά χρειάζονται. Κλειδί το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Οπως ο Χαρίλαος Φλωράκης που “ντόπαρε” το 1981 τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με το σύνθημα “17% – δεύτερη κατανομή”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  επιχειρεί τώρα να δώσει εκλογικό στόχο και κίνητρο στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, ότι πρωταρχικός – και εφικτός – στόχος είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Στις δεύτερες βέβαια εκλογές, για να μη θεωρηθεί ότι… ονειροβατεί κυνηγώντας την αυτοδυναμία στις πρώτες, που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Μπορεί τελικά να επηρεάσει κάποιους διστακτικούς και αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους που ρέπουν προς την αντισυστημική άκρα δεξιά, προτιμούν την αποχή, ή “αλλοιθωρίζουν” προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται όμως να επιτύχει τον διακηρυγμένο βασικό στόχο του. Απλά και μόνον επειδή είναι ανέφικτος υπό τις δεδομένες συνθήκες – εκτός κι αν “έρθουν τα πάνω κάτω” στον ένα μήνα που απομένει ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και δείχνουν ότι η αυτοδυναμία αποτελεί “όνειρο απατηλό”. Οπως ήταν και το 17% του Φλωράκη, που ήθελε αυτό το ποσοστό για να μπει το ΚΚΕ στη δεύτερη κατανομή, να πάρει περισσότερες έδρες και να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ.

Στα… υψίπεδα του 40%

Οι επιτελείς του Μαξίμου και οι εκλογολόγοι της ΝΔ το ξέρουν βέβαια – όπως και ο πρωθυπουργός: Για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία η ΝΔ – που θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό ανάλογο εκείνου που πήρε το 2019. Δηλαδή να προσεγγίσει ή να υπερβεί το 40% και εν πάση περιπτώσει να μην πέσει κάτω από 39%!

Τι ακριβώς ποσοστό θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα για να εκλέξει 111 βουλευτές και (με τις 40 έδρες του bonus) να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 151 εδρών, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το τι συνολικό ποσοστό ψήφων θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στις εκλογές του 2019 το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών ήταν 8,08%. Αν η δύναμή τους παραμείνει στα ίδια επίπεδα στις επικείμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 39,28% για να εξασφαλίσει 151 έδρες και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Οι “χαμένες” ψήφοι

Δεδομένου ότι τώρα δεν θα συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή που είχε πάρει 2,93% το 2019 (και πιθανότατα ούτε το “κόμμα Κασιδιάρη”), εκτιμάται ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα συγκεντρώσουν συνολικά περίπου 6% με 7% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή, για να εξασφαλίσει 151 έδρες το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί:

  • Ποσοστό 39,71% εάν τα μικρά κόμματα εκτός Βουλής πάρουν συνολικά 7%
  • Ποσοστό 40,14% εάν το συνολικό ποσοστό τους είναι 6%

Ο στόχος της αυτοδυναμίας θα γίνει πραγματικά ανέφικτος, σε περίπτωση που τα “μικρά” κόμματα πέσουν σε χαμηλότερο συνολικό ποσοστό:

  • Εάν έχουν συνολικά έως 5%, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται τουλάχιστον 40,46%(!) για να εκλέξει 111 βουλευτές και παίρνοντας bonus 40 εδρών να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι ένα ποσοστό που δεν τολμούν να “ονειρευθούν” ούτε οι πλέον “αιθεροβάμονες” του Μαξίμου.

Η μάχη λοιπόν δίνεται όχι για την αυτοδυναμία, αλλά για να βρεθεί η ΝΔ μετεκλογικά σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση στις διαπραγματεύσεις και τις διεργασίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.

Πηγή: sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged