Μία άλλη… Ουκρανία

Απόψεις
Μοιραστείτε το:

ΜΙΑ ΑΛΛΗ… ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όπως συνέβη και με την έναρξη, θα πούμε πολύ σκληρά, πάντα «προφητικά» και προπαντός άκρως επιχειρησιακά «λόγια» σε συνέχεια του μνημειώδους, κατά την άποψη μας, κειμένου με τίτλο «Το άρθρο του αιώνα», που δημοσιεύθηκε εδώ πριν από 11 μήνες και ακριβώς λόγω της διαχρονικής του σημασίας φιλοξενείται ως επίλογος στο βιβλίο του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη «Το γράφημα του χρόνου» (εκδόσεις 24 γράμματα).

του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη

Οι αιματηρές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πιστοποιούν τις μεγάλες αλλαγές στον σύγχρονο πόλεμο, τόσο στην τακτική όσο και στην στρατηγική, όπως επίσης και σε συναφή ζητήματα, οπλικά συστήματα, τεχνολογία, απώλειες, άμαχοι και άλλα.

Οι σκληρές μάχες στο ουκρανικό έδαφος με τραγικό τρόπο υπογραμμίζουν ζητήματα, που μπορεί και να θεωρηθούν ως ισχύοντα σε κάθε πόλεμο από κτίσεως κόσμου, πλην, όμως, ο καλπασμός της τεχνολογίας, οι ραγδαίες αλλαγές στους όρους διαβίωσης, τα ασύλληπτα άλματα στα οπλικά και άλλα συστήματα, η ανεπάρκεια ικανών «στρατηγών» χρωματίζουν έντονα, εφιαλτικά παλιές πολεμικές αρχές και φέρνουν  τρομερές ετερογονίες, που αλλοίμονο αν αγνοηθούν σε οποιαδήποτε δράση  στρατιωτική και γεωπολιτική:

Η στρατιωτική, διπλωματική, πολιτική αναγκαιότητα του παρά ποτέ «χρυσού δόγματος»: Έχεις δύναμη και ικανό ηγέτη; Προχώρα, μην αφήνεις πέτρα πάνω στην πέτρα! Στερείσαι επαρκών, αποτελεσματικών δυνάμεων και δη χαρισματικού ταγού; Κάνε καλύτερα… τουμπεκί ψιλοκομμένο!

Η αναγκαιότητα του ξαφνικού, σαρωτικού πολέμου, σε χρόνο ρεκόρ με άμεσες και σαφείς εδαφικές κατακτήσεις σε συνδυασμό με την ικανότητα της διατήρησης και διαρκούς επέκτασης των κεκτημένων. Επιβάλλεται από την ιλιγγιώδη ταχύτητα, που τρέχει σήμερα και αύριο ο κόσμος, που δεν σηκώνει καταστροφικές χρονοτριβές.

Θεμελιώδεις αλλαγές στα οπλικά συστήματα, στις γραμμές εφοδιασμού, στο έμψυχο υλικό και στις ψυχολογικές επιχειρήσεις τόσο στις δυνάμεις όσο και στους όχλους, που πας να κατακτήσεις. Όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο πιο συνδυασμένα και μαχητικά αρμονικά πρέπει να είναι όλα αυτά.

Ο υπολογισμός των απωλειών είναι ανάγκη να γίνεται πριν ξεκινήσει η επιχείρηση σε συνάρτηση του πώς η εξουσία θα διαχειρίζεται τα «φέρετρα», που έτσι και αλλιώς, λίγα ή πολλά, θα φτάνουν στο έδαφος του επιτιθέμενου, με δεδομένο ότι τώρα πια η ανθρώπινη ζωή υπολογίζεται πιο πολύ από παλιότερα, ή μάλλον υποκρίνεται ότι την μετράει ο άθλιος Καπιταλισμός! Είναι το πιο αποφασιστικό του εργαλείο σε καιρό πολέμου και όχι μόνο για να «κουλαντρίζει» τις λαϊκές μάζες.

Με την εξάλειψη της ισορροπίας στον κόσμο, με την επικράτηση ενός συστήματος, που τρώει πια με βουλιμία τις σάρκες του, όταν κάνεις πόλεμο, είναι αναγκαίο να μην τον μετατρέπεις ατύπως ή τυπικώς σε ευρύτερης έκτασης από ό,τι επιτρέπουν οι στρατιωτικές σου δυνάμεις και αντοχές και κυρίως να μην του δίνεις απρόσεκτα και ανόητα υφή παγκόσμιας σύρραξης, εσύ απέναντι στους άλλους! Και αυτό σημαίνει με την σειρά του απόλυτη κεραυνοβόλα δράση, ανάσα να μην πάρει ο εχθρός.

Η πολιτική λούγκρα, που μακέλεψε και κατέστρεψε την χώρα του, στην αγκαλιά του αφεντικού του

Τί  άλλο πολύ σημαντικό έδειξε μέχρι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Μόσχα, το Κίεβο και εν γένει την Δύση και τον Καπιταλισμό; Ότι η Ρωσία δεν έδρασε για την ώρα ως μεγάλη δύναμη, ΔΕΝ είναι πλέον υπερδύναμη. Υφίσταται δεινή ήττα από ένα κυριολεκτικά «παράπηγμα» πρώην έδαφός της. Και ότι η ανεπάρκεια και η ανοησία της ηγεσίας της έφερε αυτό, που όπως υπογραμμίσαμε λίγο πριν, έπρεπε να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τον άτυπο παγκόσμιο πόλεμο σε βάρος της. Οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι και οι Δυτικές τους μαριονέτες βρήκαν την άθλια Ουκρανία, το έσχατο προτεκτοράτο και πρακτορείο τους να την μπουκώνουν με όπλα για να χτυπήσει και να διαλύσει την γεωπολιτικά αλλά και στρατιωτικά ανόητη Ρωσία. Τί περιμένατε, δηλαδή, καλύτερη εξέλιξη;

Ντόπιοι προδότες και πράκτορες των Η.Π.Α. λυμαίνονται την πάλαι ποτέ Ε.Σ.Σ.Δ. στην μετά Μπρέζνιεφ εποχή, με μεγάλη εξαίρεση τον Γιούρι Αντρόποφ, που προσπάθησε μάταια να βάλει τάξη στο χάος της πάλαι ποτέ καταρρέουσας σοσιαλιστικής αυτοκρατορίας, αλλά προδόθηκε από τα νεφρά του και ίσως δολοφονήθηκε, δουλειά της Ιστορίας ν’ αποφανθεί. Ύστερα ήρθαν οι πράκτορες των Αμερικάνων Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Σεβαρτνάτζε και CIA, που με την ηλιθιότητα του σοβιετικού όχλου γκρέμισαν το ανάπηρο σύστημα, που με όλα του τα μεγάλα εγκλήματα και τα μνημειώδη λάθη ήταν η καλύτερη παρά ποτέ διακυβέρνηση για τα συμφέροντα των ανθρώπων του λαού. Από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει μαζί με την επισήμανση ότι ούτε αποτελεσματικό σύστημα διαχείρησης  βρήκαν ποτέ οι λαοί της γης! Θα το αρνηθούμε τώρα, που δικαιωνόμαστε πανηγυρικά, συνάμα και τραγικά; Θέλετε τρανότερο δείγμα από την Ουκρανία και τον πόλεμό της;

Η Ε.Σ.Σ.Δ. έχασε το ¼ του εδάφους της, του πληθυσμού και του πλούτου της. Έγινε η φτωχή Ρωσία! Ο μέγιστος στον κόσμο αναθεωρητισμός, το υπενθυμίζουμε επειδή τα σκουλήκια της Δύσης σερβίρουν το παραμύθι αναθεώρησης στον ουκρανικό πόλεμο. Καλά να πάθουν, όμως, γιατί ουδείς από τους συνοικούντες λαούς την Ε.Σ.Σ.Δ. ενδιαφέρθηκε. Έδειχναν όλοι χαρούμενοι, που αντί για την παιδεία, την κατοικία, την ασφάλιση, την δουλειά, τον πολιτισμό απέκτησαν το μπλε καραβόπανο και ντύνονται σαν λέτσοι και πίνουν το μαύρο υγρό της νόμιμης κοκαΐνης. Ούτε, βέβαια, ίδρωσε το αφτί των δυτικών όχλων, που ανατράπηκε η, έστω πυρηνική ή ψυχροπολεμική, ισορροπία του κόσμου και η ανθρωπότητα γέρνει και σύντομα θα μπατάρει! Βάφτισαν ελευθερία και κράτος δικαίου τον μεταξωτό φασισμό, την απόλυτη επικράτηση του Καπιταλισμού, του φονικότερου συστήματος, που υπήρξε ποτέ και το ρίξαν στο ταξικό κώμα.

Επίλεκτη δύναμη του Ουκρανικού στρατού.

Σιγά, που οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι θα… συνετίζονταν από το ότι και η Ρωσία δεινά ακρωτηριασμένη πλέον, σκιά της μεγάλης Ε.Σ.Σ.Δ.,  έγινε καπιταλιστική και δεν θα ήθελαν να την καταστρέψουν! Βάλανε την λούγκρα, τον πράκτορά τους Ζελένσκι, αποτυχημένο ηθοποιό, που για αυτό ακριβώς τον εκπαίδευσαν βάζοντας τον να παίξει σε τηλεοπτικό σίριαλ τον πρόεδρο της Ουκρανίας, να μετατρέψει την χώρα του σε προκεχωρημένη βάση αμερικανικών και Νατοϊκών πυραύλων στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Η πολιτική πούστρα, που κατέστρεψε την χώρα του, την έκανε ερείπια. Και βέβαια η Ρωσία είχε δίκιο, που μπούκαρε! Και βέβαια έπρεπε σε λίγες μέρες μόνο να ισοπεδώσει την Ουκρανία! Ρωσία, Κίνα, Η.Π.Α. η όποια άλλη δύναμη, ισχύει πάντα το μεγάλο, το αιώνιο στρατιωτικό δόγμα: Διαθέτεις δύναμη και ηγεσία; Προχώρα! Δεν έχεις; Τουμπεκί ψιλοκομμένο! Όσο και να βόλευε εν μέρει και την Ρωσία και την Δύση και την Κίνα και τις Η.Π.Α. η παράταση του πολέμου, γιατί τα ξεπούλησαν όλα και τα κονόμησαν χοντρά, όπλα και πυρομαχικά, αέρια και πετρέλαια, είναι παροιμιώδης η ανοησία της ρώσικης ηγεσίας. Μόνο ανίκανοι, προδότες και πράκτορες θα έκαναν τέτοιες ολέθριες επιλογές εδώ και ένα έτος.

Έφθασαν έξω από το Κίεβο κι αντί να ολοκληρώσουν αμέσως την επιχείρηση, άφησαν την Δύση και τους Αμερικάνους να εμπλακούν και να πατρωνάρουν κάθε μέρα όλο και πιο αποφασιστικά, να εξοπλίζουν τους Ουκρανούς. Πολύ σύντομα ήρθαν η ήττα και οι εδαφικές αποχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων, που αποδείχθηκαν διαλυμένες, δίχως εφόδια, επαρκή οπλικά συστήματα και επιχειρησιακό ηθικό. Και μετά η πυρηνική φιλολογία: Χρησιμοποιούμε ή όχι, πώς, πόσο και πότε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο! Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας; Η χρήση όλων των όπλων-και των πυρηνικών, ειδικά αυτών-ποτέ δεν προαναγγέλλεται, φαίνεται, καθορίζεται στην υπογραφή της συνθήκης του νικητή του πολέμου! Ούτε πείθει ότι η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έλαβε την ιστορική εμπειρία κατά την σχεδίαση και εκτέλεση του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ο δεύτερος Ουκρανικός Πόλεμος. Πρώτα η πάλαι ποτέ Εκστρατεία των Λευκών για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός για τους ανθρώπους του λαού. Τότε, το παραπαίων νεόδμητο και ασθενικό κράτος, νίκησε τους εισβολείς κατά κράτος. Τότε υπήρχε ο επαναστατημένος λαός, ο ηρωικός Κόκκινος Στρατός, τότε έδρασαν ο Μέγας Λένιν με τον Στάλιν και τον Τρότσκι, ενώ τώρα; Μια… τρύπα στην Αζοφική θάλασσα! Όλα αυτά με τις καταστροφές των ουκρανικών υποδομών είναι επιχειρησιακοί αυνανισμοί, Όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί…

Ξέχασαν και την τραγική εμπειρία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας από τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ! Θυμάστε το Σεράγιεβο; Μήνες πολιορκημένο από τους Σέρβους κατάντησε χολιγουντιανό βραδινό τηλεοπτικό παραμύθι! Οι καημένοι κάτοικοι, που πολιορκούνται από απάνθρωπους Σέρβους! Λες κι όλα τα μέρη δεν ήταν ενιαία Γιουγκοσλαβία! Άλλος μέγιστος γεωπολιτικός αναθεωρητισμός, τον κάνουν γαργάρα οι Δυτικοί! Έδωσαν πρόσχημα οι Σέρβοι με την επιχειρησιακή τους αδράνεια και ανικανότητα να επέμβουν οι φονιάδες  λαών Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ και να τους καταστρέψουν μαζί με την χώρα τους. Χάσανε ακόμα και το λίκνο τους, το Κόσοβο!  Φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα στην γειτονιά μας, στον μελλοντικό, αργά ή γρήγορα, Βαλκανικό Πόλεμο, στα πλαίσια του κανονικού Παγκόσμιου ή όχι.

Αν, όμως, οι σερβικές (γιουγκοσλαβικές) δυνάμεις ισοπέδωναν το Σεράγιεβο σε 5 μέρες, αντί να το χαϊδεύουν με ατελέσφορα κανόνια από τους λόφους, θα νικούσαν και θα έμενε ενιαία η Γιουγκοσλαβία, γιατί κανένας δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Ο νικητής υπαγορεύει όρους! Ούτε θα έβρισκαν πρόσχημα επέμβασης οι Δυτικοί. Μην κοιτάτε, που η Ρωσία δεν έχει διαλυθεί ακόμα ή δεν δέχτηκε  Αμερικανική και Νατοϊκή επέμβαση στο εσωτερικό της! Είναι, που διαθέτει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Καλομελέτα κι έρχεται, αν η ηγεσία της εξακολουθήσει την μνημειώδη πολιτική της ήττας και της αυτοκαταστροφής. Ήδη άρχισε η… συζήτηση και οι δοκιμαστικές, προειδοποιητικές βολές. Το χορό σέρνει ο γεροντολάγνος φλούφλης προικοθήρας Μακρόν: Θέλουμε να ταπεινώσουμε την Ρωσία αλλά να μη την διαλύσουμε και την καταστρέψουμε! “Μάθανε ότι γαμιόμαστε, πλακώσανε” και οι φλώροι Πουρκουάδες των Παρισίων-λέει η λαϊκή παροιμία. Απορία κυνικού στρατηγιστή: Και τα κουμπιά του πυρηνικού πολέμου σε χέρια πρακτόρων και προδοτών είναι στην Ρωσία; Δεν αποκλείεται, αν αληθεύουν όσα μετά από 60 χρόνια γράφτηκαν για την κρίση στον Κόλπο των Χοίρων και δεν είναι από την κοιλιά βγαλμένα των τότε διοικητών των πυρηνικών υποβρυχίων για τηλεοπτική κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Από τότε, λοιπόν, έλκει την καταγωγή η προδοσία και η ανυπακοή;

Μανουβράρουν οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, το Δ’ Γερμανικό Ράιχ (Ε.Ε.) και λοιποί Δυτικοί, αν, πώς και πότε θα δώσουν μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μαζεύονται ήδη προηγμένης τεχνολογίας άρματα μάχης και η Ρωσία τους βλέπει αδρανής. Από πού μπαίνουν αυτά τα όπλα στο ουκρανικό έδαφος; Όχι, βέβαια, ουρανόπεμπτα! Έχεις δύναμη, προχωράς! Όχι; Τουμπεκί ψιλοκομμένο! Ένα σοβαρό κράτος, υπερδύναμη κραταιά, αποτελεσματική δρα αλλιώς. Μόλις μπει στην Ουκρανία το τάδε «κομβόι» όπλων, του ρίχνεις δυο πυραυλάκια και το καταστρέφεις, πριν αναπτυχτούν, μαζί με το προσωπικό, ουκρανικό ή αλλότριο!  Βούλιαξε κάνα πλοίο, που μεταφέρει εξοπλισμό! Τί Ρωσία είσαι; Φοβάσαι μην προκαλέσεις, παγκόσμια σύρραξη; Ε και; Έχεις δύναμη; Προχώρα! Οι εχθροί σου έχουν το πρόβλημα, όχι εσύ! Μέχρι ο Κούλης και η συμμορία της Γκραικυλίας στέλνουν τις μπακατέλες τους στην Ουκρανία. Ρίξε προς κάθε κατεύθυνση και κάνα πυραυλάκι να σφίξουνε οι κώλοι! Είσαι Ρωσία;

Αμ, το άλλο με τους αποκλεισμούς των Ρώσων από τον πολιτισμό μέχρι τον αθλητισμό, με τα πακέτα των κυρώσεων, που παίρνει ελέω Αμερικάνων κάθε κωλοπετινίτσα! Είσαι ή όχι υπερδύναμη; Είσαι ή δεν είσαι η Ρωσία; Παράδειγμα: Γίνεται ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά και σε έχουν αποκλείσει. Στον μεγάλο τελικό αγώνα, πέφτουν από το πουθενά, από τον ουρανό,  από τον ανύπαρκτο θεό, καναδυό πανίσχυρα βλήματα και αφήνουν στο γήπεδο μόνο μια τεράστια βαθειά τρύπα. Ποιος θα τολμήσει μετά να σε αποκλείσει σε επόμενα πολιτιστικά και αθλητικά «γκαλά»; Θα είσαι πάντα το τιμώμενο πρόσωπο!! Το ίδιο και χειρότερο ισχύει και με τις πάσης φύσεως κυρώσεις! Ποιος τολμά να γυρίσει κουβέντα στον νικητή; Αυτός δεν είναι, που γράφει την Ιστορία; Τώρα, τον πολιτισμό τον γράφουν οι ηττημένοι, αλλά αυτό είναι άλλο… ποίημα!

Επαναλαμβάνουμε: Τί φοβάσαι; Μη γίνει πυρηνικός πόλεμος; Ουδόλως μας χαλάει. Χίλιες φορές να γίνει, άμα συνεχίσει η σε διαρκές ταξικό κώμα ηλίθια ανθρωπότητα να καταστρέφει και να καταστρέφεται στον ολέθριο και ματωβαμμένο δρόμο του Καπιταλισμού και του Κεφαλαίου. Με αυτήν την φρικτή προοπτική, κάτι παραπάνω από  βέβαιο είναι ότι τα επόμενα 30-50-70 χρόνια θα γίνει μεγάλος πυρηνικός πόλεμος, είτε τον προκαλέσει ο άνθρωπος είτε η καταστροφή της Φύσης, που αυτός καθημερινά την γιγαντώνει, είτε το χειρότερο σενάριο, ο συνδυασμός των δυο. Τουλάχιστον ας γίνει έγκαιρα πυρηνική σύγκρουση μπας και μπορέσει να σωθεί κάτι στην μητέρα Φύση! Τα γράψαμε αναλυτικά και στο «Άρθρο του αιώνα». Το μέγα διακύβευμα έγκειται στο αν θα ξεσηκωθεί οι ντουνιάς να σκοτώσει τον Καπιταλισμό ή αν αυτός μαζί με την ανθρωπότητα, θα καταστρέψει και την Γη. Ή νομίζετε ότι θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν εξαφανιστεί ο άνθρωπος από τον πλανήτη; Έτσι κι αλλιώς αυτό θα γίνει κάποτε! Το μέγιστο δράμα έγκειται στο ότι όλοι δουλεύουμε πυρετωδώς αυτό να συμβεί όχι μια, αλλά πάρα πολλές ώρες αρχύτερα. Το επιδιώκουμε παντοιοτρόπως και απολύτως. Κοινώς ξυνόμαστε ηδονικώς στην γκλίτσα του… τσοπάνη, του Πατέρα πάντων Πόλεμου.

Πηγή: mousapolytropos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged