Νάντια Γιαννακοπούλου: “Μείζον ζήτημα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

«Επιμένουμε και ζητούμε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το ποιό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του επενδυτή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως βεβαίως επιμένουμε, ζητούμε και απαιτούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Για εμάς αποτελεί μείζον ζήτημα.»

Με αφορμή τη συζήτηση η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜοΑ) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO) εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (Υπηρεσία NCIA) όσον αφορά στη συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR Activities)» τοποθετήθηκε η Ειδική Αγορήτρια και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε : «Το μνημόνιο συνεργασίας πρέπει να κυρωθεί, όπως ορίζει η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τους τομείς του σχεδιασμού της προμήθειας της έρευνας των τεχνικών δοκιμών, της εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλο τομέα που αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συστημάτων συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Ορίζεται, ότι η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει, πρέπει να επιδιώκει να μην επιβάλλονται δασμοί ή φόροι και επίσης, τα μέλη δύνανται να πραγματοποιούν αμοιβαίες επισκέψεις, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες και εργαστήρια και προβλέπονται οι προϋποθέσεις για την έγκριση των επισκέψεων αυτών. Ως προς το οικονομικό κόστος υλοποίησης, προβλέπεται ότι κάθε μέρος καλύπτει τα δικά του έξοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου, καθώς και τις δαπάνες που σχετίζονται με την παρεχόμενη προς αυτόν υποστήριξη από το άλλο μέρος.

Εμείς κύριε Υπουργέ, ως Κίνημα Αλλαγής, είμαστε υπέρ της προαγωγής και της ενίσχυσης της στρατιωτικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προς όφελος της αμυντικής μας ικανότητας, αλλά βεβαίως και της αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας μας και βεβαίως, η δυνατότητα χρησιμοποίησης ανεπτυγμένων προϊόντων της NCIA σε ελληνικά συστήματα εθνικής άμυνας, με στόχο την επίτευξη στενής διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ, ενισχύει τον ρόλο της NCIA ως στρατηγικού εταίρου της Ελλάδας και ωφελεί τόσο την εθνική άμυνα όσο και τη διπλωματική θέση της χώρας. Άρα, λοιπόν, διακείμεθα θετικά απέναντι στην εν λόγω συμφωνία.»

Στη συνέχεια, η κα Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι: “Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω και να σας πω για μια ακόμα φορά, ποια είναι η πάγια θέση και στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας της χώρας. Είμαστε μια σοβαρή, υπεύθυνη, πατριωτική δύναμη και γι’ αυτό στηρίζουμε πάγια οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναβαθμίζει και βοηθάει στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά βεβαίως και οτιδήποτε ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας και γι’ αυτό άλλωστε, επειδή εμείς μιλάμε πάντα με πράξεις και με έργα, το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα ακόμα και ως δύναμη αντιπολίτευσης, βγήκαμε και υπερψηφίσαμε και στηρίξαμε και την ελληνογαλλική συμφωνία και την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού και τα Rafale και οτιδήποτε στηρίζει, ενισχύει, δυναμώνει τη χώρα μας και την αποτρεπτική μας ισχύ, παρά το γεγονός – και αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω – ότι έχει υπάρξει μια σειρά από ασυνέπειες από τη μεριά σας. Γιατί, τι μπορεί να πει κανείς

Για το τι συμβαίνει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη στιγμή και είναι ανάστατοι και το ΠΑΣΟΚ σας έχει θέσει το ζήτημα. Εδώ και 18 μήνες κύριε Υπουργέ, έχει γίνει η μεταβίβαση, έχει υπάρξει ο επενδυτής, έγινε η πώληση, η μεταφορά. Τι έχει γίνει έκτοτε; Πού είναι το επιχειρησιακό σχέδιο, που βρίσκεται; Εσείς τι κάνετε, είστε απλά παρατηρητής; Η κυβέρνηση είναι απλά παρατηρήτρια; Δεύτερον, τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας, γιατί βγήκε ο επενδυτής και λέει, ότι από τις θέσεις εργασίας μόνο για τις 250 υπάρχει ρόλος. Με τις άλλες τι γίνεται; Άλλα έλεγε πριν από τη συμφωνία, άλλα λέγατε και διαβεβαίωνε η κυβέρνησή σας. Εμείς ζητούμε την πλήρη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Πού είναι αυτά; Τι κάνετε; Η κυβέρνηση κάνει απλά τον τροχονόμο; Δεν θα έπρεπε όλα αυτά να είναι διαφυλαγμένα, έτσι όπως λέγατε πριν από τη μεταφορά;

Επιμένουμε και ζητούμε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του επενδυτή στον Σκαραμαγκά, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως βεβαίως επιμένουμε, ζητούμε και απαιτούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Για εμάς αποτελεί μείζον ζήτημα. Βεβαίως, η ασυνέπεια σας φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν βλέπουμε ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σας; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο σας; Και βεβαίως, πού βρίσκεται η θέση μέσα σε όλα αυτά για τα οποία μας λέτε ότι κάνετε και προωθείτε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας, τι γίνεται με την εμπλοκή. Τα υπερψηφίσαμε, γι’ αυτό απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε ένα σεβασμό.»

Kλείνοντας η κα Γιαννακοπούλου τόνισε τα εξής: « Περιμένουμε, λοιπόν, απαντήσεις. Εκτός αν θεωρείτε κι αν περιμένετε να υπάρχει μία αντιπολίτευση συμπολιτευόμενη. Όχι, δεν θα τη βρείτε στο ΠΑΣΟΚ αυτή, κύριε Υπουργέ. Το ΠΑΣΟΚ, ειδικά για τόσο σοβαρά ζητήματα, λειτουργεί πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, βάζει πλάτη, υπερψηφίζει, αλλά όχι θα σας κάνουμε κριτική είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Γιατί προφανώς έχετε κάνει φάουλ και στο θέμα του Σκαραμαγκά, έχετε κάνει φάουλ και στο θέμα της μη εμπλοκής από την μεριά σας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και βεβαίως ακόμη περιμένουμε να μας παρουσιάσετε το μακροπρόθεσμο πλάνο και σχέδιο σας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαντήστε σε αυτά, λοιπόν, παρακαλούμε, γιατί ότι κάνουμε το κάνουμε για να βοηθήσουμε περισσότερο τη χώρα μας, εκτός αν θεωρείτε ότι εσείς τα κάνετε όλα τέλεια. Άμα θέλετε να μας πείτε ότι τα κάνετε όλα τέλεια, βγείτε και πείτε το, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ

Μοιραστείτε το:
Tagged