Νίκος Ανδρουλάκης: “Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν τα δύο συστήματα εξουσίας, Τσίπρα και Μητσοτάκη, ένα παλιό κακό παρελθόν”

Πρόσωπα
Μοιραστείτε το:

Στην Καρδίτσα περιόδευσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας σε φίλους και στελέχη του Κινήματος άσκησε κριτική στο υπόδειγμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι τερατογένεση να έχουμε 57 νεκρούς στα Τέμπη, και στο πόρισμα της επιτροπής, που διόρισε η Κυβέρνηση, να επισημαίνεται ότι ήταν παράνομη η μετάταξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά κανένας να μην απολογείται και να ζητάει συγγνώμη γι’ αυτό;

Βγαίνει ένα πόρισμα, από τη διορισμένη επιτροπή – ούτε καν από τη δικαιοσύνη – που λέει ξεκάθαρα ότι έλεγαν ψέματα ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, που επιχειρηματολογούσαν ότι ήταν νόμιμη η μετάταξη.

Απολογήθηκαν γιατί η σύμβαση 717, που υπεγράφη το 2014, πριμοδοτήθηκα με 14 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, πήρε επτά παρατάσεις επί κυβερνήσεων Τσίπρα – Μητσοτάκη και δεν υλοποιήθηκε; Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός και οι υπεύθυνοι αντί να είναι στη δικαιοσύνη, κοσμούν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας;

Τα λέω αυτά γιατί μιλούν για ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τερατογένεση είναι η μη ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η αλαζονεία της εξουσίας, η οποία δεν σέβεται τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται όταν τον καθυβρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Κι έχει δίκιο. Πρέπει να έχουμε πολιτικό πολιτισμό και όχι να κυριαρχεί ο πολακισμός στον δημόσιο διάλογο. Αλλά δεν άκουσα να λέει τίποτα, όταν πριν μια εβδομάδα καθύβριζε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

«Για φανταστείτε, να μην ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις, αλλά ευρωβουλευτής ενός άλλου κόμματος. Αυτή τη συμπεριφορά θα είχαν ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του; Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά πως όταν συμβεί κάτι, απευθείας για τον κ. Τσίπρα υπάρχει συλλογική ευθύνη κι ευθύνονται όλα τα μέλη και στελέχη του εκάστοτε κόμματος. Όταν, όμως, συμβαίνει στο δικό του κόμμα, τότε όπως υποστηρίζει πρόκειται για “ειδική περίπτωση”. Εμείς, προφανώς, ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν είμαστε υπέρ της συλλογικής ευθύνης. Υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά αυτό δείχνει τη διαφορά της κουλτούρας μας» υπογράμμισε ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι αποδεικνύουν αυτά τα παραδείγματα; Ότι δεν κινούνται αξιακά, αλλά κατά το δοκούν. Εμείς λοιπόν προχωράμε με τις αρχές και τις αξίες μας σε αυτή τη νέα πορεία» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε έμφαση στις πολιτικές για τη νέα γενιά.

«Να ενισχύσουμε την εργασία και όχι να επιδοτήσουμε την ανεργία. Ας επιλέξουμε επιτέλους μοντέλα, τα οποία θέλουν τη νέα γενιά με αξιοπρέπεια και όχι σε ομηρία. Γι’ αυτό πρότεινα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Να αποκτήσουμε αποθεματικό 150.000 κοινωνικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους με αξιοπρέπεια οι νέοι άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μας μιμηθεί. Και τι είπε; “Πάρτε χαμηλότοκα δάνεια για να αποκτήσετε νέα ιδιοκτησία”. Εμείς λέμε, νοικιάστε φθηνά αξιοπρεπή κατοικία και μόλις σταθείτε στα πόδια σας, να το πάρουν και οι επόμενες γενιές, όπως κάνει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία 30 χρόνια τώρα στην Ευρώπη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Έκανε διεξοδική αναφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

«Έχουμε χρέος να μπούμε εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό προτείνουμε: Καμία σπιθαμή ελληνικής αγροτικής γης να μην βγει σε πλειστηριασμό από τα funds. Να υπάρχει καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως το 2010, νόμο που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, για τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες στο ελβετικό φράγκο, 80.000 οικογένειες, προτείνουμε: Το 1/3 της αύξησης του επιτοκίου να το πληρώσει ο δανειολήπτης, τα 2/3 τα τραπεζικά ιδρύματα. Αναφορικά με τα χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ: 120 δόσεις και πρόβλεψη για «κούρεμα» 30% στο κεφάλαιο σε όποιον τηρεί τη ρύθμιση και αποπληρώνει τις δόσεις του. Θέλουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, κάθε επιχειρηματίας, κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος να έχει μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να αφήσουμε χιλιάδες Έλληνες να εκβιάζονται από ισχυρά κέντρα που ελέγχουν τα funds. Εμείς θέλουμε, όλες οι διαπραγματεύσεις που θα κάνουν οι δανειολήπτες με τα funds να γίνουν με κριτήρια διαφάνειας, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί λύση μακροπρόθεσμη με αξιοπρέπεια».

Ως προς το διακύβευμα της κάλπης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Να ενώσουμε τις ελπίδες μας και να επιλέξουμε μαζί το δρόμο μιας γενναίας αλλαγής, γιατί αυτό το κόμμα μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτό το κόμμα είπε την αλήθεια την ώρα που χρεοκοπούσε η Ελλάδα και δεν έπαιξε στις πλάτες σας παιχνίδια διχασμού και λαϊκισμού. Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη. Το θέμα είναι, έχουμε τη γενναιότητα να αποδεχθούμε τα λάθη αυτά και να αλλάξουμε; Δείτε λοιπόν τη διαφορά: Κι εμείς είχαμε πριν μερικούς μήνες ένα φαινόμενο διαφθοράς στο κόμμα μας. Εντός ολίγων λεπτών, το πρόσωπο αυτό διεγράφη. Δεν περιμέναμε να το βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παππά ή να το προφυλάξουμε από την ελληνική δικαιοσύνη όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον ανηψιό του. Αυτό δείχνει το διαφορετικό πολιτικό ήθος. Και να είστε σίγουροι ότι αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσω σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, διότι θέλω να οικοδομήσω μαζί σας, με τη καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά, μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Το έχουμε χρέος στις νεότερες γενιές που θεωρούν ότι η πολιτική είναι λάθος και όχι λύση. Δεν περιμένω τίποτα από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Δεν περιμένω τίποτα από τα ισχυρά μίντια. Περιμένω πολλά από τον ελληνικό λαό, από όλους εσάς. Γι’ αυτό μάχη και αγώνα, χωριό – χωριό, πόλη – πόλη, μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη, όπως τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν κίνημα αλλαγής, ήταν το κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου και αυτό το ιστορικό κόμμα επανέρχεται ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι ως εργαλείο, όπως θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους και να κατακτήσουν ξανά τις καρέκλες της εξουσίας. Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν τα δύο συστήματα εξουσίας, Τσίπρα και Μητσοτάκη, ένα παλιό κακό παρελθόν».

Μοιραστείτε το:
Tagged