ΟΗΕ: «Θανατική καταδίκη» η άνοδος της θερμοκρασίας – Η Έκθεση για το Παγκόσμιο Κλίμα

Περιβάλλον
Μοιραστείτε το:

Νέες προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή φέρνει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν 1,15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Έκθεση για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος (State of the Global Climate report) δείχνει ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η υπερθέρμανση των ωκεανών σημείωσαν νέα υψηλά επίπεδα (για να δείτε τρην έκθεση όπως δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ κάντε κλικ εδώ)…

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε μια ακόμη προειδοποίηση:

 «Οι σημερινές πολιτικές θα κάνουν τον κόσμο μας 2,8 βαθμούς θερμότερο μέχρι το τέλος του αιώνα. Και αυτό είναι μια θανατική καταδίκη…Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια επιτάχυνση μέσω της συνεργασίας, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερβούμε τις διαφωνίες, τις διαφορές και τις εντάσεις. Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις δεν πρέπει να τορπιλίσουν τον παγκόσμιο αγώνα για 1,5 βαθμό».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για μηδενικούς ρύπους έως το 2040 και τις αναδυόμενες χώρες έως το 2050.

Το 2022 ο πλανήτης επλήγη από αρκετά κύματα καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, για παράδειγμα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτόν τον Απρίλιο, περισσότερο από το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής ηπείρου και της λεκάνης της Μεσογείου υπέστησαν εδαφική ξηρασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.

Πηγή: gr.euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged