Παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 1η Μαΐου – Οι λόγοι…

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Τα τιμολόγια Μαΐου των παρόχων…

Σημαντικά αυξημένες θα είναι από την 1η Μαΐου 2023 οι χρεώσεις στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω υψηλότερων τελών χρήσης δικτύου του ΔΕΑΔΗΕ, έπειτα από σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ΡΑΕ με απόφαση της, στις  30 Μαρτίου προχώρησε σε αναπροσαρμογή των ρυθμιστικών χρεώσεων, που αφορούν στην ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια και οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2023.

Οι αναπροσαρμογές αφορούν στην μοναδιαία πάγια χρέωση και  στην μοναδιαία χρέωση ενέργειας και ο υπολογισμός για το συνολικό ποσό των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με μαθηματικό τύπο.  Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ:

  • Η μοναδιαία πάγια χρέωση, η οποία σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA μετά την αναπροσαρμογή αυξάνεται στα 4,434 ευρώ/kVA, (αύξηση 752,7%)
  • Η μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα μετά την αναπροσαρμογή μειώνεται στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα (μείωση 33,5%).

Στην πράξη αυτές οι αναπροσαρμογές  σημαίνουν:

  • Για ένα τυπικό νοικοκυριό, που καταναλώνει ετησίως 3.750 kWh η επιβάρυνση των τελών για τη χρήση του δικτύου αυξάνεται από τα 98 στα 174 ευρώ (αύξηση 77,5%), ενώ η επιβάρυνση στον συνολικό λογαριασμό ετησίως διαμορφώνεται σε 7,5%.
  • Για ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται στα 72,148 από  59,37 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 22%..
  • Για τις επιχειρήσεις, η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάζονται μετά τις αλλαγές που εφαρμόζει πλέον η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων.
  • Με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/kW/μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚΥΑ/έτος που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/kW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/ kWh, διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/kWh.

Στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ

Τα τέλη χρήσης δικτύου εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν τις επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή.

Η ΡΑΕ έλαβε αυτήν την απόφαση καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ως αναγκαίο ρυθμιζόμενο έσοδο για 981,7 εκ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα αντλήσει από όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών. Η τελευταία αναπροσαρμογή των χρεώσεων δικτύου διανομής ήταν το 2020 όταν το ποσό που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν στα 743,59 εκ. ευρώ.

Αλλαγή υπολογισμού

Σημαντικός  παράγοντας που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στα τέλη δικτύου είναι η νέα μεθοδολογία που έθεσε σε εφαρμογή η ΡΑΕ για τον υπολογισμό χρεώσεων. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική – τριφασική). Με την απόφαση της ΡΑΕ που τίθεται σε ισχύ από την Πρωτομαγιά, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh.

Περιορίζονται οι ανάσες για τους καταναλωτές

Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων στα τέλη συστήματος που επιβλήθηκαν από 1ης Σεπτεμβρίου πέρυσι και αυτών στις χρεώσεις ΥΚΩ από 1ης Νοεμβρίου 2022.

Μέχρι τώρα  οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και  οι μειώσεις που έκαναν οι πάροχοι δίνουν οικονομική ανάσα. Με τις νέες αναπροσαρμογές αυτή η ανάσα σε μεγάλο βαθμό θα περιοριστεί.

Μειώσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το Μάιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών ρεύματος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔΕΗ η οποία επίσης προχώρησε σε μείωση του τιμολογίου.

Τα τιμολόγια του επόμενου μήνα διαμορφώνονται πολύ κοντά στο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών.

Οι χρεώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς και στο παρατηρητήριο τιμών.

Αναλυτικότερα οι νέες χρεώσεις είναι:

ΔΕΗ: 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο). Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 τον Απρίλιο.

Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)

Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα

Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)

Watt & Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Zenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)

Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)

Πηγή: ecopress.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged