Social Media: Τα «τέρατα» που δημιουργούν, ο μεγαλύτερος κοινωνικός κίνδυνος – Η ιστορία του 13χρονου Olly που τον σκότωσαν

Γεγονότα Παιδί & Γονείς
Μοιραστείτε το:

Έφηβοι σχεδίασαν τη δολοφονία 13χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Η ιστορία του Olly που τον σκότωσαν

Έφηβοι σχεδίασαν τη δολοφονία 13χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Olly μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από δύο έφηβα αγόρια σε ένα χωράφι πίσω από το σπίτι του, αφού στρατολόγησαν ένα κορίτσι στο διαδίκτυο για να τον παρασύρουν εκεί. Η όλη επίθεση είχε σχεδιαστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε προκληθεί από μια διαφωνία σε μια ομάδα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τον κυνήγησαν, τον εντόπισαν και τον εκτέλεσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», της λέει ο Stuart καθώς κάθονται στον καναπέ τους στο σπίτι τους στο Ρέντινγκ. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ένοχα για τη δολοφονία, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τον προστατεύσουν και χωρίς αυτά θα ήταν ακόμα εδώ».

——————-

Μόνο μετά τη δολοφονία του Olly Stephens, σε ένα χωράφι έξω από το σπίτι του στο Ρέντινγκ, η μητέρα και ο πατέρας του συνειδητοποίησαν τον βίαιο κόσμο στον οποίο είχε εκτεθεί ο γιος τους μέσω του τηλεφώνου του.

Η δημοσιογράφος Marianna Spring ερευνά για το BBC Panorama, το ρόλο που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο θάνατό του και αποκαλύπτει πώς οι λογαριασμοί ενός 13χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συνιστούν βίαια βίντεο και μαχαίρια προς πώληση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Amanda και ο Stuart Stephens παρακολουθούσαν τον γιο τους από διαφορετικά παράθυρα καθώς έφευγε από το σπίτι, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι θα ήταν η τελευταία φορά. Ο Olly περιπλανήθηκε σε ένα χωράφι, το Bugs Bottom, απέναντι από το σπίτι τους με το τηλέφωνό του στο χέρι.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, είχε δολοφονηθεί. Το τηλέφωνο που κρατούσε θα έδινε απαντήσεις για το τι είχε συμβεί.

Ο Olly μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από δύο έφηβα αγόρια σε ένα χωράφι πίσω από το σπίτι του, αφού στρατολόγησαν ένα κορίτσι στο διαδίκτυο για να τον παρασύρουν εκεί. Η όλη επίθεση είχε σχεδιαστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε προκληθεί από μια διαφωνία σε μια ομάδα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γονείς του σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν τον σκοτεινό κόσμο της βίας και του μίσους στον οποίο ο γιος τους και οι φίλοι του κατοικούσαν μέσω των τηλεφώνων τους.

Έτσι, η δημοσιογράφος αποφάσισε να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτό που συνέβη στον Olly – και σε τι εκτίθενται 13χρονοι σαν κι αυτόν.

«Τον κυνήγησαν, τον εντόπισαν και τον εκτέλεσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», της λέει ο Stuart καθώς κάθονται στον καναπέ τους στο σπίτι τους στο Ρέντινγκ. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ένοχα για τη δολοφονία, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τον προστατεύσουν και χωρίς αυτά θα ήταν ακόμα εδώ».

Η αστυνομία του Thames Valley λέει ότι η ιστορία του Olly ξεχωρίζει λόγω του τεράστιου ρόλου που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υπόθεση. Και φοβούνται ότι τα στοιχεία για τον εκφοβισμό και τα βίαια βίντεο με μαχαίρια που βρέθηκαν στα τηλέφωνα των δολοφόνων, είναι απλώς «η κορυφή ενός πολύ μεγάλου παγόβουνου».

Η δημοσιογράφος ξεκίνησε την έρευνα της με σκοπό να αποκαλύψει τι βλέπουν οι νέοι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας έναν ψεύτικο λογαριασμό ως 13χρονος σε πέντε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλείς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργήσαμε λογαριασμούς για ένα 13χρονο αγόρι, συμβουλευόμενοι έναν από τους φίλους του Olly και δημόσιους λογαριασμούς που ανήκουν σε νεαρούς εφήβους στο Reading. Θέλαμε να δούμε σε τι θα εκτίθετο και τι θα συνιστούσε ένας 13χρονος που ασχολείται με δημοφιλή θέματα για την ηλικία του – από τον αθλητισμό και τα παιχνίδια μέχρι τη μουσική drill και το περιεχόμενο κατά του εγκλήματος με μαχαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marianna Spring.

«Θέλαμε επίσης να ελέγξουμε αν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μετριάζουν τα βίντεο και τις εικόνες μαχαιριών που μοιράζονται, παρόμοια με αυτά που μοιράστηκαν τα παιδιά που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Olly. Αφού τρέξαμε το πείραμα του εικονικού μας λογαριασμού για δύο εβδομάδες, με αυτόν να του αρέσει και να ακολουθεί περιεχόμενο που προτάθηκε σε όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα αρχικά του ενδιαφέροντα – τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Στο Instagram, το YouTube και το Facebook, στον λογαριασμό μας ενός 13χρονου, μας προτάθηκε περιεχόμενο όπως άνθρωποι που επιδεικνύουν μαχαίρια, μαχαίρια προς πώληση και αναρτήσεις που εξυμνούν τη βία.

Όταν χρησιμοποιήσαμε το προφίλ μας για να αναζητήσουμε ενεργά περιεχόμενο κατά της εγκληματικότητας με μαχαίρια, ο λογαριασμός του 13χρονου εκτέθηκε σε ομάδες, βίντεο και σελίδες υπέρ των μαχαιριών στο Instagram, το Facebook και το YouTube.

Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο κατά της ανάρτησης που παρουσίαζε ένα μαχαίρι στο λογαριασμό του 13χρονου στο Instagram, το Facebook, το YouTube και το Snapchat. Το Tik Tok, ωστόσο, αφαίρεσε το περιεχόμενο για παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών του σχετικά με τις επικίνδυνες πράξεις και ο λογαριασμός προειδοποιήθηκε ότι ήταν κοντά στην αναστολή της λειτουργίας του.

 «Μυστικός κόσμος»

Όταν ο Olly έφυγε από το σπίτι εκείνη την ημέρα, διαβεβαίωσε τη μητέρα του, Amanda ότι είχε ενεργοποιήσει την τοποθεσία του τηλεφώνου του, ώστε να ξέρει πού βρισκόταν. Ήταν η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και η οικογένεια ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη δουλειά και το σχολείο την επόμενη μέρα. Η Amanda περίμενε τον Olly πίσω πριν νυχτώσει.

Αλλά λίγο αφότου έφυγε από το σπίτι, ακούστηκε ένα χτύπημα στην πόρτα. Ήταν ένα αγόρι που γνώριζε ο Olly. Η Αμάντα δεν μπόρεσε να καταλάβει τι έλεγε.

«Σκέφτηκα, “Μόλις είπε ότι ο Olly μαχαιρώθηκε;”». Ο πατέρας του, Stuart, και η μεγαλύτερη αδελφή του Olly έτρεξαν στο χωράφι απέναντι από το σπίτι τους, όπου ο Olly βρισκόταν σε μια λίμνη αίματος. Η Amanda τους ακολούθησε. «Απλώς του κρατούσα το χέρι και του ζήτησα να μη με αφήσει», λέει ο Stuart.

Φίλοι, γείτονες, περαστικοί με τους σκύλους τους, όλοι προσπάθησαν να βοηθήσουν, αλλά ήταν πολύ αργά. Πέθανε σε εκείνο το χωράφι.

 «Ακόμα ψάχνω τα πόδια του το πρωί στην άκρη του κρεβατιού, γιατί κρέμονταν πάνω από την άκρη», λέει ο Stuart. Το να μην τα βλέπει εκεί με «χτυπάει» κάθε φορά.

Το κρεβάτι του Olly είναι ακόμα στρωμένο με το αγαπημένο του πάπλωμα. Η Amanda εξακολουθεί να του αγοράζει γλυκά, και όταν σκουπίζει το δωμάτιο του Olly -κάτι που συνήθιζε να μισεί- εξακολουθεί να μουρμουρίζει: «Θα κάνω μόνο ένα λεπτό».

Λίγο πριν δολοφονηθεί, ο Olly είχε διαγνωστεί με αυτισμό και, εκείνη την εποχή, του άρεσε περισσότερο να παίζει παιχνίδια και να ακούει μουσική στο δωμάτιό του.

Τη νύχτα μετά τη δολοφονία του, κοιτάζοντας τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Olly και τα στιγμιότυπα οθόνης που μοιράστηκαν οι φίλοι του με την κόρη τους, ο Stuart και η Amanda άρχισαν να συνειδητοποιούν το ρόλο που είχαν παίξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτό που συνέβη.

«Είναι αυτός ο μυστικός κόσμος όπου μπορείς να κάνεις και να λες ακριβώς ό,τι θέλεις», λέει η Amanda. «Ήταν ένας κόσμος που δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχε [και] ότι δεχόταν επίθεση από αυτόν».

Η Amanda, η οποία κανονικά χρησιμοποιούσε τον ανιχνευτή στο τηλέφωνο του Olly για να βεβαιωθεί ότι έφτασε στο σπίτι του με ασφάλεια, τώρα βρέθηκε να τον χρησιμοποιεί για να ελέγξει αν το τηλέφωνό του έφτασε στα χέρια της αστυνομίας. Ακολούθησε το σήμα καθώς ταξίδευε με το σώμα του Olly στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ξανά όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Thames Valley.

«Πρωτοφανή» ψηφιακά στοιχεία

Ο επιθεωρητής Andy Howard ανέλαβε να ερευνήσει τον κόσμο μέσα σε αυτό το τηλέφωνο. Είναι μια υπόθεση που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή, επειδή το 90% των αποδεικτικών στοιχείων στη δίκη για τη δολοφονία του Olly προήλθε από κινητά τηλέφωνα – και δεν χρειάστηκε να καταθέσει κανένα παιδί μάρτυρας.

«Μας εξέπληξε πραγματικά ο όγκος των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων», εξηγεί. Υπήρχαν αρκετά για να καταδικαστούν δύο αγόρια – ηλικίας 13 και 14 ετών τότε – για φόνο τον περασμένο Νοέμβριο. Το 13χρονο κορίτσι που τον οδήγησε στο πάρκο καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Αυτό που έκανε αρχικά εντύπωση στην αστυνομία στο βουνό των βίντεο, των φωτογραφιών και των στιγμιότυπων οθόνης που άρχισαν να κοσκινίζουν, ήταν πως η προσωπικότητα που παρουσίαζαν στο διαδίκτυο οι 13χρονοι και οι 14χρονοι που συνδέονταν με την υπόθεση, ήταν τόσο αντίθετη με την προαστιακή πραγματικότητα που ζούσαν.

Υπήρχαν εικόνες που μοιράστηκαν στο Instagram με άτομα που κρατούσαν μαχαίρια, με μπαλακλάβες και κουκούλες.

Η αστυνομία βρήκε επίσης βίντεο με μαχαίρια που πετάγονταν και επιδεικνύονταν και με αγόρια που συνδέονται με τη δολοφονία του Olly να επιτίθενται το ένα στο άλλο, τα οποία ο DCI Howard δήλωσε στο Panorama ότι πιστεύει ότι μοιράζονταν «ανοιχτά και πολύ τακτικά» στο Instagram και το Snapchat.

 «Υπάρχει σίγουρα μια πολύ ανθυγιεινή έλξη για την κινηματογράφηση, την καταγραφή, πράξεων πραγματικά αρκετά σοβαρής βίας», λέει ο DCI Andy Howard.

Ήταν ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Snapchat και έδειχνε μια επίθεση που ονομάζεται “patterning” και αποτέλεσε τον καταλύτη σε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν τον Olly να χάσει τη ζωή του.

Το Patterning είναι ο εξευτελισμός ενός νεαρού ατόμου που βιντεοσκοπείται ή φωτογραφίζεται και στη συνέχεια κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προωθείται συνεχώς, μοιράζεται σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλαπλασιάζοντας την αμηχανία του θύματος.

Τις εβδομάδες πριν σκοτωθεί, ο Olly είχε δει μια εικόνα ενός μικρότερου αγοριού που ταπεινωνόταν και προσπάθησε να ειδοποιήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του αγοριού προωθώντας την σε αυτόν.

Όταν δύο αγόρια που ήταν σε μια ομάδα Snapchat με τον Olly έμαθαν ότι την είχε προωθήσει, έγιναν έξαλλοι. Ο αρχιφύλακας Howard λέει ότι αυτά τα αγόρια πίστεψαν ότι ο Olly «τους κάρφωσε» και αυτό οδήγησε στη ρήξη.

Η αστυνομία βρήκε επίσης εκατοντάδες φωνητικές σημειώσεις στο Snapchat από τα δύο αγόρια που διαφώνησαν με τον Olly. Σε αυτά, συζητούν για την επίθεση στον Olly και προσπαθούν να στρατολογήσουν μια κοπέλα για να του τη στήσουν.

Το 13χρονο κορίτσι που συμφώνησε να το κάνει αυτό γνώριζε τον Olly στην πραγματική ζωή και είχε γνωρίσει τα δύο αγόρια που εμπλέκονταν στο διαδίκτυο. Αν και όλοι τους ζούσαν στην περιοχή, συναντήθηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της δολοφονίας.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι καταδικασθέντες στις φωνητικές σημειώσεις είναι σοκαριστική, με σχόλια όπως: »Θα πεθάνεις αύριο Olly» και «Θα του δώσω απλά χτυπήματα ή θα τον μαχαιρώσω». Αυτό που είναι επίσης ανατριχιαστικό, είναι ο άνετος και ψυχρός τόνος τους.

Σε ένα φωνητικό σημείωμα, η κοπέλα λέει: «[Ο άντρας 2] θέλει να του την στήσω, ώστε μετά ο [άντρας 2] θα τον βαρέσει και τέτοια. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που δεν καταλαβαίνεις».

Κανένα από αυτά τα φωνητικά σημειώματα δεν φαίνεται να έχει ληφθεί από το Snapchat – και σύμφωνα με την ίδια την πολιτική της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί ένα ιδιωτικό μήνυμα ή ένα τέτοιο φωνητικό σημείωμα στον ιστότοπο, παρά μόνο στον λογαριασμό που το στέλνει.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία είναι μόνο οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη δίωξη – αλλά ο DCI Andy Howard φοβάται ότι έχουν μόνο ξύσει την επιφάνεια σε αυτή την υπόθεση. Κατά την άποψή του, είναι πιθανό οι εμπλεκόμενοι να εκτίθενται τακτικά σε βίαιο περιεχόμενο – και να έχουν απευαισθητοποιηθεί σε αυτό.

Μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας και Αστυνόμευσης του Πανεπιστημίου Huddersfield υποστηρίζει αυτή την ιδέα, διαπιστώνοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν βασικός παράγοντας σχεδόν στο ένα τέταρτο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από νέους κάτω των 18 ετών. Τα περισσότερα από αυτά ήταν πράξεις βίας που ξεκίνησαν με αντιπαράθεση στο διαδίκτυο.

Τι βλέπουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο

Στην έρευνα της δημοσιογράφου, μέσα σε δύο εβδομάδες παρακολούθησης του είδους του περιεχομένου που ακολουθούν στους λογαριασμούς τους οι 13χρονοι στο Reading, στον «φανταστικό» έφηβο του προτείνονταν αναρτήσεις ανθρώπων που επιδεικνύουν μαχαίρια, μαχαίρια προς πώληση και βίντεο που εξυμνούν τη βία.

Αυτό συνέβη στο Instagram, το Facebook και το YouTube – ενώ στο TikTok και το Snapchat, οι λογαριασμοί δεν συνιστούσαν αυτού του είδους το περιεχόμενο. Όλοι αυτοί οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι προστατεύουν τους έφηβους χρήστες.

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Instagram και το Facebook, λέει ότι περιορίζει το τι μπορούν να δουν οι κάτω των 18 ετών από «περιεχόμενο που επιχειρεί να αγοράσει ή να πουλήσει μαχαιρωτά όπλα».

Το YouTube λέει ότι «μπορεί να προσθέσει ηλικιακό περιορισμό» σε περιεχόμενο που περιλαμβάνει «επιβλαβείς ή επικίνδυνες πράξεις που οι ανήλικοι θα μπορούσαν να μιμηθούν». Ο λογαριασμός της δημοσιογράφου ως 13χρονος, συνάντησε μόνο ένα βίντεο με ηλικιακό περιορισμό.

Ορισμένες από τις εικόνες και τα βίντεο με μαχαίρια ήταν παρόμοιες με εκείνες που βρέθηκαν στα τηλέφωνα των δολοφόνων του Olly. «Θέλαμε να δοκιμάσουμε τι συμβαίνει όταν ένας 13χρονος μοιράζεται μια τέτοια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η δημοσιογράφος.

«Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μας ήταν ιδιωτικοί, ώστε να μην εκθέσουμε κανέναν άλλον σε αυτή την εικόνα και το βίντεο ενός μαχαιριού. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο κατά της ανάρτησης που έδειχνε ένα μαχαίρι, η οποία κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό του 13χρονου στο Instagram, το Facebook, το YouTube και το Snapchat.

Το Tik Tok, ωστόσο, αφαίρεσε την ανάρτηση για παραβίαση των οδηγιών του σχετικά με τις επικίνδυνες πράξεις – και ο λογαριασμός προειδοποιήθηκε ότι ήταν κοντά στην αναστολή της λειτουργίας του. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι δυνατόν να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί αυτό το είδος περιεχομένου που μοιράζεται από ένα προφίλ κάτω των 18 ετών. Έχουμε πλέον απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς».

«Το πείραμά μας αποκάλυψε και κάτι άλλο εντυπωσιακό. Ορισμένες διαφημίσεις που προωθούνταν στον λογαριασμό στο YouTube, το Facebook και το Instagram ήταν βασισμένες στα ενδιαφέροντά του και, μερικές φορές, κατάλληλες για την ηλικία του. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα δεδομένα από νεαρούς έφηβους χρήστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευσή τους – αλλά στη συνέχεια δεν χρησιμοποιούνται για την προστασία τους από επιβλαβές περιεχόμενο που δείχνει μαχαίρια και βία.

Ο Olly με τον πατέρα του, Stuart / Φωτογραφία: Stephens Family

Ήθελα να μάθω αν οι αναρτήσεις που προωθήθηκαν στο λογαριασμό του 13χρονου ήταν τυπικές για το τι θα έβλεπαν οι έφηβοι και έτσι συναντήθηκα με τους φίλους του Olly, Poppy, Patrick, Izzy, Jacob και Ben στο παγκάκι για τη μνήμη του Olly, λίγα μέτρα από το σημείο όπου μαχαιρώθηκε. Ο Ben με είχε βοηθήσει να δημιουργήσω τον ψεύτικο λογαριασμό. Αυτός και οι άλλοι φίλοι του Olly μου είπαν ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ πριν κλείσουν τα 13, την ηλικία που πρέπει να έχει κανείς για να εγγραφεί στις περισσότερες πλατφόρμες. Όλοι λένε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να εξακριβωθεί η ηλικία τους. Οι γονείς του Olly λένε ότι και ο ίδιος μπήκε σε αυτά πριν κλείσει τα 13 του χρόνια.

Τους έδειξα διάφορα στιγμιότυπα οθόνης από τους λογαριασμούς, χωρίς να τους εκθέσω σε πάρα πολύ από το περιεχόμενο που μας έχουν συστήσει. Αλλά τα παιδιά δεν σοκαρίστηκαν καθόλου από τα αποτελέσματα – και παραδέχτηκαν ότι όλα βλέπουν τακτικά μαχαίρια και βία στις ροές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Έχω δει μεγαλύτερα μαχαίρια για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Jacob για τους δικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε ανθρώπους που κατά κάποιο τρόπο τα επιδεικνύουν [αυτά]», εξηγεί η Poppy, μιλώντας για την εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν οι άνθρωποι της ηλικίας της κυρίως στο Instagram, καθώς και στο Snapchat.

Όλοι περιγράφουν επίσης ότι εκτίθενται τακτικά σε διαδικτυακό εκφοβισμό – συμπεριλαμβανομένου του “patterning” – βίντεο ταπείνωσης όπως αυτό που προκάλεσε τη διαμάχη μεταξύ του Olly και των αγοριών που τον σκότωσαν.

Όλοι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Olly. Η Meta, στην οποία ανήκουν το Instagram και το Facebook, αναφέρει ότι «δεν επιτρέπουν περιεχόμενο που απειλεί, ενθαρρύνει ή συντονίζει τη βία» και ότι διαθέτουν «μια καθιερωμένη διαδικασία για την υποστήριξη των αστυνομικών ερευνών», όπως έκαναν στην περίπτωση του Olly. «Θα διερευνήσουν επειγόντως τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν σε αυτή την έρευνα».

Το YouTube λέει ότι έχει «αυστηρές υφιστάμενες πολιτικές που διασφαλίζουν ότι η πλατφόρμα μας δεν χρησιμοποιείται για την υποκίνηση βίας».

Το TikTok υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως “δουλειά τελειωμένη” όταν πρόκειται για την προστασία των χρηστών μας, ιδιαίτερα των νέων» και ότι θα «συνεχίσει να αναπτύσσει πολιτικές και εργαλεία» για να βοηθήσει τους εφήβους και τους γονείς τους να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Το Snapchat αναφέρει ότι «απαγορεύει αυστηρά τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και κάθε παράνομη δραστηριότητα» και «παρέχει εμπιστευτικά εργαλεία αναφοράς εντός της εφαρμογής» στον ιστότοπο.

Κυνήγι για απαντήσεις

Η Amanda και ο Stuart θέλουν απαντήσεις – και λύσεις – για την προστασία άλλων 13χρονων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέλουν οι νομοθέτες να τους ακούσουν.

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο περνάει επί του παρόντος από το Κοινοβούλιο. «Αυτό το νομοσχέδιο αφορά την ασφάλεια των παιδιών και των νέων», λέει η υπουργός Εξωτερικών Nadine Dorries.

«Δεν σοκαρίστηκε όταν είδε τα αποτελέσματα του πειράματός μας», αναφέρει η δημοσιογράφος. «Αυτές οι πλατφόρμες γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο μαχαιριών αποστέλλεται στις ροές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης των νέων», λέει. «Μπορούν πραγματικά να θέσουν τι είναι λάθος αυτή τη στιγμή».

Ο Olly με τη μητέρα του, Amanda / Φωτογραφία: Stephens Family

Ο Stuart και η Amanda φοβούνται ότι το νομοσχέδιο στη σημερινή του μορφή δεν θα είχε σώσει τον Olly. Θέλουν να δουν να γίνονται περισσότερα για να επαληθεύεται η ηλικία των νεαρών χρηστών και να περιορίζεται η έκθεσή τους σε επιβλαβείς αναρτήσεις – ακόμη και αν το περιεχόμενο μπορεί να είναι νόμιμο, όπως τα βίαια βίντεο και οι εικόνες μαχαιριών που προτείνονταν στον εικονικό λογαριασμό.

Η Dorries λέει ότι σύντομα θα διευκρινιστεί τι ακριβώς θεωρείται επιβλαβές αλλά νόμιμο. Αλλά πώς ακριβώς θα μπορούσε το νομοσχέδιο να αναγκάσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να το αντιμετωπίσουν αυτό;

«Νομίζω ότι είναι μάλλον ευκολότερο να παραμείνουμε στην βασική αρχή του νομοσχεδίου», λέει η Dorries. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται στο διαδίκτυο».

Η κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρές κυρώσεις εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν. «Θα έχουμε την εξουσία να επιβάλλουμε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων λιρών και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς θα είναι ποινικά υπεύθυνοι», λέει η Dorries.

Εν τω μεταξύ, η Amanda δηλώνει ότι αισθάνεται ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα των όσων συμβαίνουν. «Ξεχάστε τα κέρδη σας, τα παιδιά σκοτώνονται μεταξύ τους», λέει ο Stuart.

Πηγή: BBC, iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged